Στη Βασιλική Κρύπτη το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου, θα «περιμένει» τη βασίλισσα Ελισάβετ για να θαφτούν μαζί

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτισε χθες τον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο. Οι δυο τους όμως θα «συναντηθούν» ξανά, μετά τον θάνατό της, όταν θα ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου μεταδόθηκε χθες απ’ ευθείας από τις τηλεοράσεις με χιλιάδες λάτρεις της βασιλικής οικογένειας να συντονίζονται για να παρακολουθήσουν την λαμπρή τελετή. Ωστόσο, η τελετή αυτή περιελάμβανε και κάτι πρωτοφανές για την βασιλική οικογένεια.

Το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου, κατέβηκε με έναν ηλεκτρικό κινητήρα κάτω από το δάπεδο του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου για να μεταφερθεί στην Βασιλική Κρύπτη, όπου θα παραμείνει μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και κατόπιν θα μεταφερθεί για να ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Κι ενώ αυτό το κατέβασμα του φέρετρου πραγματοποιείται συνήθως ιδιωτικά, η οδυνηρή στιγμή μεταδόθηκε σε εκατομμύρια θεατές σε μια “ιστορική πρώτη”. Τώρα, ο δούκας του Εδιμβούργου, είναι πλέον το 25ο μέλος της βασιλικής οικογένειας, στη 200 ετών βασιλική κρύπτη, που κρύβεται κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο Γουίνδσορ.


Στιγμιότυπο από την κηδεία του βασιλιά Γεώργιου 5ου, όταν το φέρετρό του κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη

Το φέρετρο, το οποίο ήταν διακοσμημένο με την προσωπική του σημαία, το ναυτικό του πηλίκιο, το σπαθί του και μια ανθοδέσμη, επιλεγμένη προσωπικά από την βασίλισσα Ελισάβετ, κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας.

Πριν από την κηδεία, ο Τζο Λιτλ, διευθύνων σύμβουλος του περιοδικού Majesty, είχε δηλώσει ότι η τηλεοπτική αυτή στιγμή, θα ήταν «μοναδική στη βρετανική βασιλική ιστορία». Όπως είπε: «Νομίζω ότι θα είναι μοναδικό στην βρετανική βασιλική ιστορία εάν το κοινό το δει αυτό στην τηλεόραση. Είναι σαφές ότι είναι μια προσωπική στιγμή, συνήθως μόνο για την βασιλική οικογένεια».


Ο τάφος της βασιλομήτορος στην Βασιλική Κρύπτη. Ο πρίγκιπας Φίλιππος θα «περιμένει» τη βασίλισσα Ελισάβετ για να ταφούν μαζί

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών, δεν θα είναι «μόνος» εκεί, καθώς μια σειρά από βασιλιάδες και βασίλισσες παραμένουν θαμμένοι εκεί, πίσω από μια σειρά από σιδερένιες πύλες, περίπου 8 μέτρα κάτω από τη γη. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων είναι οι βασιλιάδες Γεώργιος 3ος, Γεώργιος 4ος, Γεώργιος 5ος του Ανόβερο και Γουίλιαμ ο 4ος.

Η Βασιλική Κρύπτη

Σύμφωνα με το τελετουργικό και το έθιμο, το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου κατέβηκε αμέσως μετά την κηδεία και θα μείνει εκεί μέχρι να πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ. Όταν έρθει η ώρα της Αυτού Μεγαλειότητας, τότε θα ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλον στο King George VI Memorial Chapel, που βρίσκεται επίσης στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στο οποίο είναι θαμμένοι ο πρίγκιπας Γεώργιος 6ος και η βασιλομήτωρ, οι γονείς της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς και οι στάχτες της αδερφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφίες: AP, Getty Images

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ