Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ απόψε, στη σκιά των προκλήσεων για την Αμμόχωστο

Tην πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σε λίγη ώρα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο νέο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 7μμ στην οικία της μόνιμης αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη.

Αρχικώς Αναστασιάδης και Τατάρ θα συζητήσουν μόνοι τους, ώστε χωρίς πρωτόκολλο και πρακτικά να διατυπώσουν τις προθέσεις τους. Αν και πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας κανείς δεν μπορεί αν παραβλέψει την ουσία, αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εκφράσει πρόθεση για σύγκληση πενταμερούς άτυπης διάσκεψης ώστε να συμφωνηθούν οι όροι κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να συνεχιστεί η πρωτοβουλία του για επίλυση του Κυπριακού, η οποία είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να θέσει με ένταση το θέμα της Αμμοχώστου και τον τερματισμό των διαδικασιών για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Από την Άλλη η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να θέσει θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού, ώστε να εγκαταλειφθεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να αναζητηθεί λύση δύο κρατών.

Είναι άγνωστο αν μετά τη συνάντηση θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

 

 

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ