Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή και το χάος συνεχίζεται

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 24 Φεβρουαρίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μία εισβολή που «πάγωσε» το ρολόι της σύγχρονης ιστορίας και σήμανε συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

24 Φεβρουαρίου 2022:  Η «μαύρη» ημέρα που άλλαξε τη μοίρα της Ουκρανίας και ολόκληρου του κόσμου. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εκτιμούσε ότι θα είναι ένας «πόλεμος»- εξπρές. Φαίνεται όμως, ότι δεν υπολόγισε σωστά το σθένος και τη δύναμη των Ουκρανών. Και κάπως έτσι πέρασε ένας χρόνος, χωρίς τίποτα αυτή τη στιγμή να προμηνύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα.

Κρίσιμο ερώτημα αποτελεί ποιος κερδίζει έναν χρόνο μετά. Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Guardian, «ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία δεν είναι κοντά στο να πετύχουν τους στόχους που έχουν εκφράσει για τον πόλεμο – στην περίπτωση της Ουκρανίας αυτό αφορά την απελευθέρωση όλων των κατειλημμένων περιοχών. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η Μόσχα έχει επανειλημμένως κάνει βήματα πίσω σε σχέση με τους μαξιμαλιστικούς στόχους – ανάμεσά τους η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και η επιβολή μιας κυβέρνησης από «μαριονέτες» – για την κατάληψη όλου του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία».

«Η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες. Πρόσφατη εκτίμηση από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναλύσεων (IISS) ανεβάζει σε 40%-50% τον αριθμό των απωλειών της Ρωσίας σε επίπεδο τεθωρακισμένων σε σχέση με τις αρχικές δυνάμεις. Σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών υπάρχει η εκτίμηση ότι χάνονται 2.000 Ρώσοι στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που κερδίζονται στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian.

«Είναι πιο ασφαλές να πει κανείς ότι η σημερινή τροχιά των συγκρούσεων πηγαίνει καλύτερα για την Ουκρανία σε σχέση με τη Ρωσία καθώς και ότι η συνεχιζόμενη εισροή όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτή την προοπτική» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Εικόνα ολέθρου και καταστροφής

Βομβαρδισμοί, ισοπεδωμένες πόλεις, καταστροφή κατοικιών, υποδομών, δικτύων και μνημείων. Και η «μυρωδιά» του θανάτου παντού. Νεκροί στρατιώτες, Ρώσοι και Ουκρανοί, νεκροί και πολλοί άμαχοι και χιλιάδες ξεριζωμένοι από τα πάτρια εδάφη της.

Και μια Ευρώπη που ζει με τον φόβο και την ανησυχία, βιώνοντας και τις άλλες συνέπειες του πολέμου, όπως τις οικονομικές κυρίως με την ενεργειακή κρίση. Αλλά και να παρακολουθεί την προσπάθεια αλλαγής των σφαιρών επιρροής με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να θέλει να αποδείξει «ποιος είναι το αφεντικό» συνεχίζοντας και τη «διελκυστίνδα» με το ΝΑΤΟ και την «αιώνια έχθρα» με τις ΗΠΑ.

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι μαζικές ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων, αλλά και οι ανωμαλίες που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές παρενέργειες της δωδεκάμηνης σύγκρουσης.

Και όπως σε κάθε πόλεμο υπάρχουν κάποια γεγονότα – ορόσημα που προκάλεσαν φρίκη και αποτροπιασμό. Όπως οι σφαγές αμάχων στην αρχή του πολέμου και η ισοπέδωση της Μαριούπολης με σημαντικό αριθμό ελληνόφωνων κατοίκων. Σοκ προκάλεσαν και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από την Μπούτσα, τους ομαδικούς τάφους στο Ιζιούμ κ.α.

Αυτό που έχει «χαραχθεί» στη μνήμη όλων επίσης, είναι οι ομιλίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και οι εκκλήσεις του για βοήθεια στην Ουκρανία αλλά και για περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πηγή: Reuters

Θα υπάρξει νέα ρωσική επίθεση και ουκρανική αντεπίθεση;

«Παρά το ότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις πεζοπόρες δυνάμεις της – ορισμένοι υπολογίζουν ότι στην Ουκρανία βρίσκονται περίπου 300.000 Ρώσοι στρατιώτες – εντούτοις δεν υπάρχει απόδειξη ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα ετοιμάζονται για μια νέα είσοδο σε μια περιοχή που παρακολουθείται από κατασκοπευτικούς δορυφόρους» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Guardian .

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι λιγότερο έντονοι συγκριτικά με το καλοκαίρι στην περιοχή γύρω από το Σεβεροντονέτσκ όταν η Μόσχα εκτόξευε περίπου 60.000 ρουκέτες την ημέρα».

Αναλυτές όπως ο Φίλιπ Ο’Μπράιαν από το πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνατότητες έχουν μειωθεί λόγω του πολέμου και ότι αυτοί που περιμένουν νέο γύρο επίθεσης κάνουν λάθος: «Αυτό που έχει συμβεί από τις 24 Φεβρουαρίου είναι ότι η Ουκρανία έχει γίνει πιο ισχυρή και έχει αποκτήσει καλύτερα οπλικά συστήματα ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερα. Οι Ρώσοι γίνονται ολοένα και πιο αδύναμοι…».

Όπως επισημαίνει ο Guardian και ο ρυθμός των ουκρανικών επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει μετά τις επιθέσεις σε Χάρκοβο και Χερσώνα το περασμένο καλοκαίρι.

Η Μόσχα, παράλληλα, εδώ και καιρό περιμένει εντατικοποίηση των ουκρανικών επιχειρήσεων ειδικά στα νότια, στην περιοχή της Ζαπορίζια. Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας φιλοδοξεί να καταλάβει ουκρανικά εδάφη – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – και σε αυτό το πλαίσιο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματικής δραστηριότητας που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει υλικό όπως τεθωρακισμένα οχήματα, και προχωρά σε εκπαίδευση του στρατιωτικού δυναμικού της με το βλέμμα στραμμένο στις δικές τις επιχειρήσεις αναζητώντας παράλληλα σημεία να εξαπολύσει επιθέσεις» εκτιμά στην ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα.

Αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει ταυτόχρονα υπεράσπιση του Μπαχμούτ και νέα επίθεση την άνοιξη για την ανακατάληψη αυτών που οι ΗΠΑ θεωρούν πιο κρίσιμες περιοχές».

 

enikos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content