Ο Ρωσικός Στρατός εξοπλίζεται με τα καινούργια Kalashnikov

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκλεισε σύμβαση με την Kalashnikov Concern για την αγορά των πρώτων 150.000 νέων τυφεκίων AK-12 και AK-15.

Η υιοθέτηση των AK-12 και AK-15 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2018.

Η σύμβαση των 150.000 τυφεκίων θα εκπληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε τρία χρόνια με την παράδοση 50.000 τυφεκίων κάθε χρόνο, ενώ η αξία της δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η Kalashnikov Concern ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να παραδίδει τα πρώτα τουφέκια AK-12 στο ρωσικό στρατό τον Δεκέμβριο του 2018. Οι αναφορές της σύμβασης προέρχονται από την Interfax, αλλά μια ανάρτηση στο Kalashnikov Media επιβεβαιώνει λίγο ή πολύ την παραγγελία.

Τα νέα τουφέκια θα αντικαταστήσουν τη γερασμένο AK-74M που χρησιμοποιείται τώρα, παρέχοντας ένα πιο μοντέρνο τυποποιημένο όπλο με δυνατότητα ευκολότερης τοποθέτησης οπτικών και αξεσουάρ. Η δήλωση της Kalashnikov Concern κατά την πρώτη επιλογή των τυφεκίων εξηγεί:

Η νεώτερη οικογένεια τυφεκίων Kalashnikov, τα 5.45mm AK-12 και 7.62mm AK-15, έχουν εγκριθεί επίσημα και συνιστώνται από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για χορήγηση σε πεζικό, αεροπορία και ναυτικό. Τα νέα τουφέκια αναπτύχθηκαν από την “Kalashnikov” σύμφωνα με τις απαιτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος “Ratnik” που αρχικά αναζητούσε νέο επιχειρησιακό εξοπλισμό για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

Το 5.45x39mm AK-12 ζυγίζει 3,5 κιλά, έχει ένα πτυσσόμενο, τηλεσκοπικό κοντάκι με επανασχεδιασμένο αρθρωτό, επάνω κάλυμμα που επιτρέπει μια συνεχή ράγα προσάρτησης στην κορυφή για καλύτερη τοποθέτηση οπτικών. Ωστόσο, επέλεξαν να μην κάνουν τα χειριστήρια του όπλου αμφίπλευρα, πιθανώς για να διατηρήσουν το παραδοσιακό εγχειρίδιο των όπλων και για λόγους μηχανική απλούστευσης.

Επί του παρόντος δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο λόγος 5.45 AK-12 προς 7.62x39mm AK-15 για την αρχική παραγγελία, αλλά αυτή η πρώτη σύμβαση 150.000 τυφεκίων θα εκπληρωθεί μέχρι το 2021, αλλά καθώς οι ρωσικές ενόπλες δυνάμεις διαθέτουν πάνω από 1 εκατομμύριο ενεργό προσωπικό, είναι πιθανό η Kalashnikov Concern να δεχθεί μεγάλες παραγγελίες τα επόμενα χρόνια καθώς θα αντικαθίσταται το θρυλικό AK-74.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ