Ο Μακρόν καταργεί τα πιστοποιητικά… παρθενίας – Τα εκδίδουν κατά συρροή μουσουλμάνες

ΠΑΡΙΣΙ. Την απαγόρευση της έκδοσης πιστοποιητικών παρθενίας, με απειλή προστίμου που θα φθάνει τις 15.000 ευρώ, εξετάζει το γαλλικό κράτος, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε μια πρακτική υποτιμητική για τη γυναικεία υπόσταση. Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της γυναίκας εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον η απαγόρευση είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος, σε αντιδιαστολή, π.χ., με τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και αλλαγής των πολιτιστικών προτύπων.

Γαλλίδες γυναικολόγοι σημειώνουν ότι το φαινόμενο δεν είναι πολύ συχνό. «Στη Γαλλία, το ζήτημα δεν έχει μαζικές διαστάσεις. Μου τα ζητούν περίπου τρεις γυναίκες τον χρόνο», δήλωσε η δρ Γκατά Χατέμ. «Οταν έρχεται μια κοπέλα και μου λέει ότι χωρίς το πιστοποιητικό ο αδελφός της θα τη δείρει ή ο πατέρας της θα τη στραγγαλίσει ή ότι τα πεθερικά της θα καταστρέψουν τη φήμη της οικογένειάς της, δεν έχω λόγο να μην την πιστέψω», προσθέτει.

Η απαίτηση της παρθενίας είναι διαδεδομένη σε κάποια στρώματα του πληθυσμού στις χώρες της βόρειας Αφρικής, στην Ινδία, στο Αφγανιστάν, στο Μπανγκλαντές και στη Νότια Αφρική και μεταξύ κάποιων μεταναστών από τις χώρες αυτές. Το 2018, ο ΟΗΕ ζήτησε την απαγόρευση των τεστ αυτών, καθώς και «την αμφισβήτηση των μύθων γύρω από την παρθενία και των βλαβερών στερεοτύπων που διαιωνίζουν τον έλεγχο πάνω στα σώματα και στη σεξουαλικότητα κοριτσιών και γυναικών».

Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να καταργήσει, με νόμο, την ύπαρξη παράλληλων κοινωνιών επί γαλλικού εδάφους, στοχεύοντας κυρίως σε κάποια τμήματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας. Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο Μακρόν είπε ότι μια μερίδα Γάλλων μουσουλμάνων κινδυνεύει να σχηματίσει μια «κοινωνία στον αντίποδα της γαλλικής». Η Γαλλίδα υπουργός Ιθαγένειας, Μαρλέν Σιαπά, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς συζήτηση τον Δεκέμβριο, θα περιλαμβάνει πρόστιμα και προς όσους ζητούν τη διενέργεια τεστ παρθενίας, π.χ. γονέων, πεθερικών ή αρραβωνιαστικών.

Ο νόμος θα απαγορεύσει επίσης τη χορήγηση πιστοποιητικών άσχετων με την υγεία, όπως τα λεγόμενα «πιστοποιητικά αλλεργίας στο χλώριο», που κάποιες οικογένειες παρουσιάζουν προκειμένου να κρατήσουν τις κόρες τους μακριά από το μάθημα της κολύμβησης.
Η γαλλική οργάνωση για την αναπαραγωγική υγεία ANCIC υποστηρίζει την κυβερνητική εναντίωση στα τεστ παρθενίας, αλλά προειδοποιεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο. «Μια απαγόρευση απλά θα αρνηθεί ότι οι πρακτικές αυτές υπάρχουν, χωρίς να τις κάνει να εξαφανιστούν», σημείωσε. «Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης, ώστε οι γυναίκες και οι άνδρες να απελευθερωθούν και να αποσείσουν το βάρος αυτών των παραδόσεων», προσέθεσε, αντιπροτείνοντας «εκπαίδευση, ενημέρωση, συζήτηση, πρόληψη και παροχή υποστήριξης».

O νέος νόμος θα ενισχύσει τις ρήτρες προστασίας των γυναικών απέναντι στους γάμους που γίνονται χωρίς τη συναίνεσή τους, επιτρέποντας σε τρίτους να ενημερώνουν τις Αρχές αν αντιληφθούν κρούσμα αναγκαστικού γάμου.

 

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content