Ο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου πρόεδρος της Βραζιλίας.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Σταϊνμάιερ: Η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας βασικός διεθνής παράγοντας τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα κλίματος. «Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του Λούλα.

«Χρειαζόμαστε τη Βραζιλία. Χρειαζόμαστε την πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας που θα διαδραματίσει ρόλο όχι μόνο στην οικονομική συνεργασία, αλλά και στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος», πρόσθεσε.

Ο Σταϊνμάιερ δήλωσε χαρούμενος που είδε ότι ο Λούλα είναι πρόθυμος να παίξει αυτόν ακριβώς τον ρόλο με τη Βραζιλία, σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι η διεθνής συνεργασία δεν θα προέλθει μόνο από το Βερολίνο. Η Γερμανία πρόκειται να ξεκινήσει με μια αρχική δωρεά 35 εκατομμυρίων ευρώ στο Amazon Fund για την προστασία του τροπικού δάσους. Αυτά τα κεφάλαια είχαν παγώσει υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Είναι σημαντικό για όλους μας να διατηρήσουμε τους πράσινους πνεύμονες της γης, τα τροπικά δάση του Αμαζονίου», είπε ο Σταϊνμάιερ.

 

Τι σημαίνει η επιστροφή του Λούλα
Τρίτη θητεία 12 χρόνια μετά την τελευταία, έπειτα από φυλακίσεις, δικαστικούς αγώνες και έναν πρόεδρο, το Ζάιχ Μπολσονάρου, να λέει ότι «χάσαμε τη μάχη, όχι τον πόλεμο». Το πολιτικό comeback του Λούλα ντα Σίλβα είναι, σε κάθε περίπτωση, σπάνιο δείγμα επιτυχίας.

Αλλά πάντως η Βραζιλία και ο κόσμος από το 2010 έχουν αλλάξει αρκετά. Οι προτεραιότητες για τον πρόεδρο έχουν αλλάξει, με την κλιματική αλλαγή να είναι ψηλά, όπως επίσης και το πρόβλημα της οπλοκατοχής.

Στο διεθνές πεδίο, ο νέος πρόεδρος, σημείωνε το Axios, εξακολουθεί να έχει φιλοδοξίες να ανεβάσει τη Βραζιλία στο επίπεδο του περιφερειακού παίκτη.

Θέλει ακόμη να φέρει πιο κοντά τις χώρες της Νότιας Αμερικής, πολλές από τις οποίες έχουν πλέον αριστερές κυβερνήσεις. Οραματίζεται ακόμη και μια νομισματική ένωση, αν και μάλλον απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.

Στο παρελθόν είχε έλθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ενώ είχε καλλιεργήσει και πιο στενές σχέσεις με την Κίνα – «είναι αδύνατον να μην έχεις καλές σχέσεις με τη Κίνα», έλεγε. Μπορούμε, ίσως, να δούμε την επιστροφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), κάτι που μάλλον δεν θα δει πολύ θετικά η Ουάσινγκτον. Εξάλλου, ο Λούλα, πριν από την εκλογή του, είχε προσπαθήσει να τηρήσει μια μάλλον ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα δούμε, τέλος, και την Ευρώπη, που επίσης έχει στενούς πολιτικούς και οικονομικούς (πέρα φυσικά από τους πολιτιστικούς) δεσμούς με τη Βραζιλία, να αναζητά με ΗΠΑ και Βρετανία τη δημιουργία μοντέλων «αντι-BRICS» που θα «αγκαλιάζουν» και τη Βραζιλία.

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content