Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του προκαλούν σοκ και δέος σ’ όλο τον πλανήτη

Συνεχίζει να καλπάζει η πανδημία σε διεθνή κλίμακα, με τα δύο κυριότερα, ενεργά επίκεντρα να εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες το βράδυ, τα καταγεγραμμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ξεπερνούσαν το 1.035.000, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο αντιστοιχούσε στις ΗΠΑ. Ιταλία και Ισπανία θρηνούσαν το ήμισυ των απωλειών σε παγκόσμια κλίμακα, που ανέρχονταν σε 55.000.

Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα 330.000.000 κατοίκων, όπου ο ρυθμός επέκτασης της επιδημίας είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Μόνο την Πέμπτη, η Αμερική μέτρησε 1.200 νεκρούς, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο οποιασδήποτε χώρας από την εμφάνιση του COVID-19, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της ξεπέρασε τις 6.000. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA) ζήτησε από το Πεντάγωνο 100.000 σάκους πτωμάτων, υπολογίζοντας ότι σύντομα τα γραφεία κηδειών δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Στη Νέα Υόρκη, που βιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο την κρίση, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο προειδοποίησε χθες ότι η αυριανή μέρα θα είναι «η D-Day για την πόλη» και απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στις ομοσπονδιακές αρχές, τονίζοντας ότι «αν δεν έρθουν κατεπειγόντως τα αναγκαία εφόδια, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν».

Η πόλη αριθμούσε ήδη 1.500 νεκρούς. Το πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι σε ένα μόνο γραφείο κηδειών είχαν σωρευθεί 185 σοροί.

Μαζί με τον μακάβριο απολογισμό της πανδημίας, εκτοξεύεται και το κοινωνικό της κόστος. Σοκ προκάλεσαν στις ΗΠΑ η είδηση ότι 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους μόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ άλλοι 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν απολυθεί την προηγούμενη. Την ίδια τύχη είχαν ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι που έμειναν χωρίς δουλειά τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Μόνο στην Ισπανία, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 300.000.

Μέσα στο ζοφερό σκηνικό, ξεχωρίζουν δύο ενθαρρυντικές ειδήσεις. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο τεστ αίματος που θα επιτρέπει την ανίχνευση αντισωμάτων του κορωνοϊού μέσα σε 15 έως 20 λεπτά. Ανάλογα τεστ ελπίζεται να αποκαλύψουν τα πραγματικά ποσοστά θνητότητας του COVID- 19 και να επιτρέψουν σε όσους έχουν αποκτήσει ανοσία να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Εξάλλου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ανθρακα ανακοίνωσε ότι, ύστερα από περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, η συγκέντρωση διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έπεσε κατά 4% σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Κίνα οι ρύποι μειώθηκαν κατά 25%.

Στην Ουάσιγκτον, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών (CDC) προσανατολίζεται να συστήσει στους πολίτες να φορούν προστατευτικές μάσκες όταν βγαίνουν σε δημόσιους χώρους, σύσταση την οποία έδειξε να αποδέχεται και ο πρόεδρος Τραμπ. Ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι η CIA προειδοποιούσε τον Λευκό Οίκο ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου ότι τα επίσημα στοιχεία που έδινε το κινεζικό κράτος για τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 ήταν μικρότερα από τα πραγματικά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, είναι πιθανό να μη γνωρίζει την πραγματική έκταση κρουσμάτων και των θυμάτων ούτε η ίδια η κινεζική ηγεσία, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι ενδεχομένως δίνουν μια εξωραϊσμένη εικόνα των πραγμάτων υπό τον φόβο κυρώσεων.

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content