Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε το Ελληνικό Κολλέγιο για να τελέσει αγιασμό στο προσφάτως ανακαινισθέν Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Η τελετή ήταν ένας πανηγυρικός συμβολισμός της αναγέννησης του Κέντρου, μετά από μια μακρόχρονη περίοδο δικαστικών αντιδικιών οι οποίες επιλύθηκαν ειρηνικά προσφάτως, χάρη στην επιτυχή διαμεσολάβηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου του Προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Γεωργίου Καντώνη.

Απευθυνόμενος προς όλους που παρευρέθηκαν στην τελετή, ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε πως «παρά την πανδημία, το έργο της Αρχιεπισκοπής μας δεν σταμάτησε, ούτε και θα σταματήσει. Όχι μόνο λειτουργικά, αλλά και ποιμαντικά και φιλανθρωπικά συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο μας στην υπηρεσία του λαού του Θεού. Σήμερα τελέσαμε τον Αγιασμό του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, με πάθος και λαχτάρα για την προώθηση του Ελληνικού μας Πολιτισμού και της γλώσσας μας, πάνω στα οποία στηρίζεται ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός, η επιστήμη, το δίκαιο και οι αξίες της δημοκρατίας και ελευθερίας. Ευχαριστώ τα στελέχη της Θεολογικής μας Σχολής και του Κέντρου για το έργο τους και την Ελληνική Κυβέρνηση για την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής».

Το Κέντρο φέρει το όνομα των ευεργετών του, Κώστα και Μαρίας Μαλιώτη, οι οποίοι το προσέφεραν στο Ελληνικό Κολέγιο το 1974. Μεταξύ άλλων, σκοπός του είναι η ενίσχυση της κατανόησης και ενδελεχούς αντίληψης όλων των εκφάνσεων του Ελληνικού Πολιτισμού, υπηρετώντας ταυτοχρόνως τις πολλαπλές ανάγκες του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Παρότι θα χρειασθεί ακόμη αρκετός χρόνος πριν χρησιμοποιηθεί και πάλι το Κέντρο για διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, λόγω του κορονοϊού, αυτή η περίοδος έδωσε την ευκαιρία να διερευνηθεί η χρήση του για «διαδικτυακά προγράμματα», όπως και την ευκαιρία πραγματοποίησης μιας μείζονος ανακαίνισης του κτιρίου.

 

 

Ο αείμνηστος Κώστας Μαλιώτης μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κρήτη το 1915. Κατόπιν σκληρής εργασίας απόκτησε το δικό του εργοστάσιο κατασκευής βιδών παντός είδους, ενώ επιδιδόταν στη φιλανθρωπία και την προαγωγή του Ελληνισμού. Το Μαλιώτειο το έκτισε εξ ολοκλήρου με δικά του χρήματα, εκτός από την εξωτερική επένδυση του κτιρίου από μάρμαρο το οποίο δώρισε η Ελλάδα.

 

Την εποπτεία του έργου αυτού της ανακαίνισης έχει αναλάβει η Επιτροπή Μαλιωτείου, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, της οποίας επικεφαλής είναι η Δρ. Μαρία Κουλμανδά. Απευθυνόμενη προς τους προσκεκλημένους, η Δρ. Κουλμανδά είπε πως «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο για όλη την υποστήριξη που παρέσχε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Όλοι οι συμμετέχοντες στην τελετή αυτή επαναβεβαίωσαν το όραμά τους να δουν το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο ως το σπουδαιότερο ίδρυμα της Νέας Αγγλίας στην προαγωγή της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της πίστης τους να επιτύχουν αυτό το στόχο».

Υπογραμμίζεται ότι το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο έχει προσφέρει πολύχρονες και πολύτιμες υπηρεσίες στον Ελληνισμό της Βοστώνης, της Νέας Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών γενικότερα, καθότι είναι το μοναδικό στο είδος του ίδρυμα για την προαγωγή του Ελληνικού Πολιτισμού, ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας της Ομογένειας.

Ακόμα στο Μαλιώτειο Κέντρο φιλοξενείται το Γραφείο και είναι το κέντρο αναφοράς της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, η οποία κάνει εκεί τις μηνιαίες συνεδριάσεις του διοικητικού της συμβουλίου καθώς επίσης και τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις.

Στην Ακολουθία του Αγιασμού και το γεύμα που ακολούθησε παρευρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, η Δρ. Μαρία Κουλμανδά Επικεφαλής της Επιτροπής Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, η Πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκουντή-Μπέμπη, Συντονίστρια- Υπεύθυνη Διασύνδεσης Ελληνικού Κολλεγίου-Θεολογικής Σχολής “Τιμίου Σταυρού” και Επιτροπής Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης και ο Λάκης Περδικάρης μέλος του συμβουλίου του Μαλιωτείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ