Νέες μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές αλλά και πιο ήπιες προβλέπουν επιστήμονες
Νέες μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές αλλά πιο ήπιες προβλέπουν επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του βρετανικού ιστoτόπου, ακόμα και αν η παραλλαγή Omicron γίνει το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως και επικρατήσει έναντι της «Δέλτα», μία νέα μετάλλαξη είναι βέβαιη.

Παρόλο που οι μεμονωμένες αλλαγές στον γενετικό κώδικα αποτελούν τυχαία συμβαντα κατά τον ιικό πολλαπλασιασμό – και κανείς δεν είχε προβλέψει την πολλαπλότητα μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν την Omicron – οι περιβαλλοντικές πιέσεις που επιτρέπουν σε ορισμένες να ακμάσουν μπορούν να προβλεφθούν.

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό Sars-Cov-2, ευνοεί τη δημιουργία παραλλαγών που μεταδίδονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα και «ξεγελάνε» το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο φονικό μπορεί ακόμα και να αποτελούν μειονέκτημα (για αυτόν) εάν εμποδίζουν την αποτελεσματική μετάδοσή του.
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει μία θανατηφόρα παραλλαγή που να είναι παράλληλα και πιο μεταδοτική και πιο επιβλαβής, η καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας UCL Jennifer Rohn απαντά:
«Δεν ξέρω πόσο εφικτό θα ήταν αυτό για αυτό τον ιό», είπε χαρακτηριστικά η Jennifer Rohn. «Το Sars-Cov-2 εξαρτάται από τη μόλυνση των κυττάρων και μπορεί αυτό ήδη να έχει φτάσει στο τέλος του “ρεπερτορίου του”».

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ