Νέα έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Ευρωβουλή – Την Τετάρτη στον ανακριτή η Εύα Καϊλή

Νέες έρευνες έκαναν οι βελγικές αρχές το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο των χρηματισμών για το σκάνδαλο χρηματισμών από το Κατάρ, κι ενώ η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και οι άλλοι δύο συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στο δικαστήριο την Τετάρτη, προκειμένου να κριθεί αν θα προφυλακιστούν ή όχι.

Σε ανακοίνωσή της, η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συνεχίζεται. Ήδη από την Παρασκευή, με τη στήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν «παγώσει» τα πληροφοριακά στοιχεία δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων, προκειμένου να μην εξαφανιστούν.

Έρευνες έγιναν και στην Ιταλία χθες, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, κάτι που έγινε εφικτό με τη στήριξη της Eurojust.

Οι βελγικές αρχές κάνουν λόγο για 20 έρευνες από την έναρξη της επιχείρησης. Εξ αυτών, οι 19 έγινε σε σπίτια και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα που βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα, ανακοινώνουν οι βελγικές αρχές. Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζιο, βρίσκονται σε καθεστώς σύλληψης.

Τι αναφέρουν για την έρευνα στην Εύα Καϊλή

Η ανακοίνωση των βελγικών αρχών σημειώνει ότι οι διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και τον τόπο προέλευσης. Όπως εξηγούν στην ανακοίνωση, σε περίπτωση έρευνας που γίνεται στο Βέλγιο σε Βέλγο ευρωβουλευτή, εφαρμόζονται οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που παρέχονται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγιο ευρωβουλευτή, το σύνταγμα του Βελγίου απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου του ενδιαφερόμενου σώματος (σε αυτήν την υπόθεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

«Και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα έγιναν σε άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της Βουλής. Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη αδικήματος “επ’ αυτοφώρω” καθιστά επίσης δυνατόν να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας», επισημαίνει η ανακοίνωση.

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content