Μνημόσυνο στο Σύδνεϋ για τους πεσόντες υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου

Την Κυριακή Στ’ Ματθαίου, 24 Ιουλίου, κορυφώθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές και πεσόντες υπέρ της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της μεγαλονήσου Κύπρου. 

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τέλεσε ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Κύπρου Κυπριανού και Μακαρίου Γ’, των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλειος Δημητριάδης, η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, οι ηγεσίες της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Νέας Νοτίου Ουαλίας (ΣΕΚΑ ΝΝΟ), καθώς και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών κυπριακών οργανώσεων. 

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, στην εισαγωγή της ομιλίας του, τόνισε την ανάγκη η ιστορική μνήμη να διατηρηθεί και, μάλιστα, να αποτελέσει κτήμα και των νεότερων γενιών, ώστε, με το πέρασμα των χρόνων, να μην επέλθει η βαρβαρότητα της εξοικείωσης με ιστορικά γεγονότα που έχουν πληγώσει την πατρίδα τους. 

Ακολούθως, αναφέρθηκε με λόγους ευγνωμοσύνης σε όσους αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της μεγαλονήσου, επισημαίνοντας ότι «δεν ξεχνούμε και τονίζουμε κάθε φορά ότι η Κύπρος μας είναι ακόμα σκλαβωμένη και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα».

Λαμβάνοντας δε αφορμή από μια φράση της ευαγγελικής περικοπής, η οποία αναγνώστηκε κατά τη Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε του Μνημοσύνου, ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς το εκκλησίασμα και προς όλους τους Κυπρίους. Ήταν η φράση-προτροπή: «θάρσει, τέκνον», δηλαδή «να έχεις θάρρος», που απηύθυνε ο Χριστός προς τον παραλυτικό στην Καπερναούμ. «Αυτό θέλω να πω κι εγώ σήμερα, από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας, δια μέσου του κυρίου Υπουργού, σε όλους τους αδελφούς μας Κυπρίους, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και σε όλον τον κυπριακό λαό: Να έχετε και να έχουμε θάρρος, και ο Θεός δεν θα μας ξεχάσει ποτέ. Ο Θεός πάντοτε θα είναι κοντά μας και δίπλα μας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των Επισκόπων της τοπικής Εκκλησίας να απονεμηθεί στην Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, ενόψει της επικείμενης αναχωρήσεώς της από την πέμπτη ήπειρο, το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Με την τιμητική αυτή διάκριση, αναγνωρίζεται η ευσυνείδητη υπηρεσία της κ. Μαυρομμάτη και η αφοσίωσή της προς την Εκκλησία και προς τα ιδεώδη του Γένους. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού απηύθυνε θερμούς πατρικούς λόγους προς την τιμώμενη διπλωμάτη, τής ευχήθηκε να έχει καλή σταδιοδρομία ενόψει της ανάληψης των νέων καθηκόντων της στην Κίνα. «Όπως τιμήσατε με την παρουσία σας εδώ στην Αυστραλία την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε, «κατά τον ίδιο τρόπο και στην Κίνα να κάνετε την Κύπρο όσο πιο γνωστή γίνεται στον λαό της μεγάλης αυτής χώρας». 

Η κ. Μαυρομμάτη αντιφώνησε έμπλεη συγκίνησης, ευχαριστώντας καταρχάς τον Αρχιεπίσκοπο για τη μεγάλη τιμή που της έγινε από την τοπική Εκκλησία. Ακολούθως, επαίνεσε την ελληνική και ελληνοκυπριακή ομογένεια, δηλώνοντας ότι θα τη συνοδεύουν οι καλύτερες αναμνήσεις από την πενταετή θητεία της στην Αυστραλία, ενώ έκανε ειδική μνεία στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, μνημονεύοντας τη στοργή και το πατρικό ενδιαφέρον με τα οποία την περιέβαλε. «Φεύγω σοφότερη από την Αυστραλία, μετά από πέντε όμορφα χρόνια, αν και μακριά από την οικογένειά μου, τον σύζυγο και τα παιδιά μου. Κι ήσασταν εσείς, Σεβασμιώτατε, η οικογένειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενη στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο: «Ο Θεός να σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο σας για το καλό της Ομογένειας, για το καλό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού γενικότερα». 

Τη συγκινητική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον Καθεδρικό Ναό, επέτειναν οι εγκάρδιες ευχές που δέχθηκε ο Αρχιδιάκονος κ. Αθηναγόρας Καρακωνσταντάκης, από τον κλήρο και τους πιστούς, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο, επ’ ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, ως φέρων το όνομα του Αγίου Αθηναγόρος του Ομολογητού. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Αρχιδιάκονο να έχει την ευλογία του Θεού για να συνεχίσει να διακονεί την Εκκλησία με πολλή αγάπη, αυτοθυσία και αφοσίωση, όπως ακριβώς κάνει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μνημόνευσε τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη κυρό Αθηναγόρα, έναν όντως μεγάλο Πατριάρχη, όπως επισήμανε, ο οποίος, μάλιστα, είχε συνδράμει σημαντικά σε εκκλησιαστικά ζητήματα που αντιμετώπισε η μεγαλόνησος κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του. 

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας του Μνημόσυνου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, κ. Δημητριάδη, την Ύπατη Αρμοστή, κ. Μαυρομμάτη, και τα στελέχη της ΠΑΣΕΚΑ και της ΣΕΚΑ ΝΝΟ. Κατά τη διάρκεια αυτής, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μεγαλόνησο, όσο και τις ανάγκες της ελληνοκυπριακής Ομογένειας στην Αυστραλία.  

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content