Με Πομπέο η τριμερής στο Ισραήλ

Αλυσιδωτές εξελίξεις αποδέσμευσε η ανακοίνωση της ExxonMobil για τον «Γλαύκο», που διαφοροποιούν άρδην το γεωπολιτικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανεύρεση υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και οι τριμερείς/τετραμερείς συνεργασίες στην περιοχή με βάση την ενέργεια, αποδεικνύονται καταλύτης σημαντικών μετατοπίσεων στους υφιστάμενους γεωπολιτικούς συσχετισμούς ισχύος, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου.

Σε μια εξέλιξη-ορόσημο για την πορεία των πραγμάτων στην περιοχή, φαίνεται να κλειδώνει η διεύρυνση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στις 20 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ σε τετραμερή, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Η είδηση, σύμφωνα με τις Τομές στα Γεγονότα του Sigma, επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, και αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για τη Λευκωσία, αφού η αμερικανική συμμετοχή προσδίδει άλλες διαστάσεις στις συμπηχθείσες συνεργασίες.

Στην επιβεβαίωση προέβη ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός ως εξέλιξη-ορόσημο για την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία εκτιμά πως με την πραγματοποίηση της τετραμερούς και, κυρίως, με τις αναφορές που αναμένεται να γίνουν από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα γίνει κατανοητό από τους πάντες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ότι αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες.

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση, η οποία αντικαθιστά την προαναγγελθείσα τριμερή στην Κρήτη, θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιβεβαίωση της παρουσίας του Μ. Πομπέο συμπίπτει με τη συγκυρία των ανακοινώσεων της Exxon Mobil για το κοίτασμα «Γλαύκος» στο οικόπεδα 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Αντίθετα, καταδεικνύει την ταύτιση των συμφερόντων της αμερικανικής εταιρείας με τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Το δε γεγονός πως η αξιοποίηση του κοιτάσματος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την παρέλευση 20 ετών, όπως αναφέρει το Sigma, δείχνει ότι οι ΗΠΑ, ως χώρα, θα είναι παρούσες στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η αναβαθμισμένη παρουσία των Αμερικανών δεν οδηγεί σε εφησυχασμό τη Λευκωσία, η οποία σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα λελογισμένα και με βάση τη λογική των ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών.

Την ίδια ώρα, το επόμενο μεγάλο βήμα που αναμένεται είναι η επιβεβαίωση της διεύρυνσης και της τριμερούς με την Αίγυπτο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας. Με την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εμβαθύνονται οι αμυντικές σχέσεις, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τη στρατιωτική Βάση στο Μαρί.(Σημερινή της Κυριακής Κύπρου)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ