Κυρ. Μητσοτάκης στη Λιβύη: Επανεκκίνηση με πυξίδα το διεθνές δίκαιο

Ως πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τις μεταξύ τους διαφορές, χαρακτήρισε το διεθνές δίκαιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για «τη γόνιμη συζήτηση»και σημείωσε ότι: «Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΟΗΕ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς».

Παρατήρησε μάλιστα ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία κα κατασκευές.

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που καποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμας δεν έχουν καμία νομική ισχύ».

«Χαιρετίζω τη διάθεση σας να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι τεχνητές γραμμές, που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην Τρίπολη και με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε., τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content