Κρίσιμες οι αμερικανικές εκλογές για την Ελλάδα και τον κόσμο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι Αμερικανοί και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα περιμένουν τα αποτελέσματα της πλέον πολωτικής προεδρικής αναμέτρησης στην ισχυρότερη Δημοκρατία του κόσμου, το βράδυ της Τρίτης.

Χαρακτηριστικό των έντονων πολιτικών παθών είναι το γεγονός ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν ήδη ψηφίσει περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες. Για τον υπόλοιπο πλανήτη –ιδίως για την Ευρώπη, τη μεγάλη σύμμαχο της Αμερικής, και ακόμη ειδικότερα την Ελλάδα, την οποία η Τουρκία του Ερντογάν απειλεί με ολοένα και πιο κραυγαλέο τρόπο– πρόκειται για τις σημαντικότερες αμερικανικές προεδρικές εκλογές της μεταπολεμικής περιόδου.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά –κάτι που για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση αιώνα θεωρείται κάθε άλλο παρά εγγυημένο– πριν ξημερώσει η Τετάρτη, στην Ελλάδα θα γνωρίζουμε αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει εξασφαλίσει μία ακόμη τετραετία στον Λευκό Οίκο ή αν ο Τζο Μπάιντεν θα έχει εκλεγεί ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το μέγεθος του διακυβεύματος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Τραμπ επιμένει, εμπρηστικά, ότι θα ηττηθεί μόνον αν υπάρξει εις βάρος του μαζικής κλίμακας εκλογική απάτη. Κανένας προκάτοχός του δεν διέβαλλε τόσο ανερυθρίαστα την εκλογική διαδικασία.

Ο διχασμός που προκάλεσε η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τέτοιος, ώστε συχνά η αναμέτρησή του με τον Τζο Μπάιντεν περιγράφεται ως σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, δύο εντελώς αντιφατικών οραμάτων για το μέλλον των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει μια Αμερική περιχαρακωμένη στα σύνορά της, περιστοιχισμένη από τείχη που την προστατεύουν από εισβολείς-μετανάστες, εθνικιστική, που εγκαταλείπει διεθνείς οργανισμούς και βρίσκεται σε μια διαρκή απειλή, όχι μόνο από παραδοσιακούς αντιπάλους της όπως η Κίνα, αλλά και συμμάχους, όπως η Γερμανία. Mια χώρα στην οποία ο δείκτης ευημερίας απεικονίζεται μόνο στο χρηματιστήριο και όχι στο σύστημα υγείας ή παιδείας, όπου οι θεσμοί νοσούν και τα παραδοσιακά checks and balances αμφισβητούνται.

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην Τουρκία το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και όλοι ομολογούν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προτιμούσε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, λόγω των προσωπικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι δύο άνδρες, όπως και οι γαμπροί τους. Ενδεικτικό της ειδικής αυτής σχέσης είναι ότι ακόμη και οι κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί από την αμερικανική πλευρά κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν έχουν εφαρμοστεί, με παρέμβαση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του προς τον «φίλο του» πρόεδρο Ερντογάν.

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ