Κούβα: Παραιτείται ο Ραούλ Κάστρο από επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε την παραίτησή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, εξήντα χρόνια μετά τη διακήρυξη του «σοσιαλιστικού χαρακτήρα» της κουβανικής επανάστασης από τον Φιντέλ Κάστρο.

Το 8ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας ξεκίνησε την Παρασκευή, με σκοπό να αναδείξει τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ ως τον επόμενο γενικό γραμματέα του κόμματος, ενώ θα καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ραούλ Κάστρο παραιτήθηκε από την προεδρία και παραχώρησε τα ηνία στον πολύ νεότερο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ. Ο 60χρονος Ντιάζ-Κανέλ αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά και υπηρετεί την πρώτη από τις δύο πενταετείς θητείες του ως πρόεδρος.

Η αναμενόμενη κίνηση σηματοδοτεί για πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1959 ότι η γενιά Κάστρο δεν θα έχει έναν από τους πιο ισχυρούς ρόλους στην κυβέρνηση της Κούβας.

 

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συνέδρια, η τηλεόραση δεν είχε μεταδώσει πλάνα μέχρι αργά το πρωί. Μόνο μερικές φωτογραφίες και βίντεο ανέβηκαν, με το σταγονόμετρο, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστοσελίδες των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Μία από αυτές έδειχνε τους εκατοντάδες συνέδρους του PCC να χειροκροτούν, όρθιοι, τον Ραούλ Κάστρο που έμπαινε στην αίθουσα, φορώντας ως συνήθως τη στρατιωτική στολή του. Αντιθέτως, ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 60 ετών, φορούσε ένα απλό, λευκό πουκάμισο.

Κάστρο: Οσο ζω, θα είμαι έτοιμος, με τα πόδια στους αναβολείς, να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση

Στην εναρκτήρια ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν λίγο αργότερα από την τηλεόραση, ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι παραδίδει την ηγεσία στη νεότερη γενιά η οποία, όπως είπε, διέπεται από «πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα» αλλά ταυτόχρονα έχει και «εμπειρία δεκαετιών». «Πιστεύω θερμά στη δύναμη και την υποδειγματική φύση και κατανόηση των συμπατριωτών μου και, όσο ζω, θα είμαι έτοιμος, με τα πόδια στους αναβολείς, να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό», διαβεβαίωσε.

Ο Ντίας-Κανέλ, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2018, θα είναι και ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κόμματος. Αναμένεται ότι θα εκλεγεί νέος πρώτος γραμματέας την Δευτέρα, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι οι «κατευθυντήριες γραμμές» δεν πρόκειται να αλλάξουν.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ