Ενώ μπήκαν στην Σύρτη οι δυνάμεις του Σάρατζ – Aντεπίθεση του Χαφτάρ

Οι δυνάμεις της κυβερνήσεως της Τριπόλεως βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες εντός της Σύρτης, σε ένα αγώνα δρόμου για την κατάκτηση όσο των δυνατό περισσοτέρων εδαφών πριν την επικείμενη κατάπαυση του πυρός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του GNA είχαν καταλάβει την Al-Wishka, το Buwairat Hassoon και άλλες πόλεις πριν από την προέλαση τους.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς ο GNA ξεκίνησε την επιχείρηση Doroob Al-Nasser (Victory Paths) για να καταλάβει τον έλεγχο όλων των περιοχών που είχαν ήδη καταληφθεί από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Την Παρασκευή, οι δυνάμεις του GNA της Λιβύης ανέλαβαν τον έλεγχο των πόλεων Tarhouna, Bani Walid και Al-Urban, εξαλείφοντας την παρουσία των πολιτοφυλακών του Χαφτάρ από ολόκληρη τη δυτική περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Ταρχούνα επιβεβαίωσαν ότι οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους πήραν τον έλεγχο της πόλης μετά από σφοδρές επιδρομές από τουρκικά drone.

Η Άγκυρα την ίδια στιγμή απορρίπτει την συμφωνία του Καίρου μεταξύ του Χαφτάρ και του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι που αφορά την κατάπαυση του πυρός, θέλοντας την κατάληψη ολόκληρης της Λιβύης μη επιτρέποντας τέτοια σχέδια.

Λίγες ώρες πριν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία με τον Χαφτάρ στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης εκπροσώπησης και των τριών περιοχών της Λιβύης σε προεδρικό συμβούλιο που εκλέγεται από τον λαό υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών». Περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για μια συνταγματική δήλωση της Λιβύης και την απομάκρυνση ξένων μισθοφόρων από όλα τα εδάφη της Λιβύης”.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε επίσης ότι ο Διοικητής του Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης μιας πολιτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Αντεπίθεση του Χαφτάρ

 

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ με την κάλυψη της αεροπορίας έκαναν αντεπίθεση και διέλυσαν τζιχαντιστές και Τούρκους και όπως φαίνεται σήμερα ξεκινούν όλα στην Λιβύη από την αρχή.

Εάν πέσει η Σύρτη, τότε ο Χαφτάρ τα χάνει όλα. Βέβαια τις επόμενες ώρες πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Η αντεπίθεση του LNA τρόμαξε την Άγκυρα και ήδη μία από τις 6 τουρκικές φρεγάτες που βρίσκονται στην Λιβύη, βρίσκεται ”μία ανάσα” από την Μισράτα, προφανώς για να ξεκινήσει επιθέσεις κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

 

 

Πενταπόσταγμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ