Καλά νέα για την τιμή του καφέ παγκοσμίως -Ανακάμπτει η νέα σοδειά στη Βραζιλία

Επιτέλους, καλά νέα από τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο, τη Βραζιλία, που ίσως οδηγήσουν σε σταθεροποίηση των τιμών της πολύτιμης καλλιέργειας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως ο ευνοϊκός καιρός από τον Σεπτέμβριο και μετά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εντείνει την αισιοδοξία για καλή σοδειά καφέ τη διετία 2022-2023.

Ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους καφέ στη Βραζιλία και τον κόσμο, η Econ Trading, σημειώνει πως αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

Η φετινή σοδειά επλήγη από την ξηρασία και τις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να συλλεγούν 54,7 εκατομμύρια σακιά καφέ, ποσότητα πολύ πιο χαμηλά από το ρεκόρ των 70 εκατομμυρίων σακιών τη διετία 2020-2021.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αναπληρωθούν οι ελλείψεις σε αποθέματα κόκκων καφέ, που εκτίναξαν την τιμή του στην παγκόσμια αγορά.

Η τιμή του καφέ αυξήθηκε φέτος κατά 62% στη Νέα Υόρκη, καθώς οι προμήθειες καφέ από τη Νότια Αμερική ήταν περιορισμένες.

Στην έλλειψη αποθεμάτων συνέβαλε και η πανδημία, καθώς παρατηρείται έλλειψη κοντέινερ για την πραγματοποίηση των μεταφορών.

Πληγή για την παραγωγή από τον παγετό του Ιουλίου

Ωστόσο, αγροκτήματα σε άλλες περιοχές της Βραζιλίας που επλήγησαν από τους παγετούς του Ιουλίου θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή.

Αντίστοιχα, οι περιοχές όπου καλλιεργείται η ποικιλία robusta (με αυτή παράγεται κατά κύριο λόγο ο ελληνικός καφές) βίωσαν ηπιότερες καιρικές συνθήκες και ενδεχομένως να δρέψουν πιο ικανοποιητικές παραγωγές.

Οι εξαγωγές καφέ στη Βραζιλία ανέρχονται σε περίπου 30 εκατομμύρια σακιά ετησίως (κάθε σακί ζυγίζει 60 κιλά), με τη χώρα να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο.

Η πανδημία προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις του καφέ

Τα προβλήματα της επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πανδημία έχουν «καθηλώσει» περίπου 6 εκατομμύρια σακιά στη Βραζιλία, τους τελευταίους μήνες.

Πρόσφατη απεργία οδηγών φορτηγών στη χώρα καθυστέρησε τις αποστολές στα λιμάνια και την εβδομάδα που μας πέρασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η τιμή του καφέ στη χώρα μας

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια αύξηση στην τιμή του καφέ, ανά κιλό. Αυτό είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μεταφερθεί στην κατανάλωση, γιατί δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί», ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο iefimerida.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία, μεταξύ άλλων, εκπροσωπεί και τα σωματεία ιδιοκτητών καφετεριών.

Η ΠΟΕΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είχε προτείνει στην κυβέρνηση να απορροφηθεί η αύξηση από τις επιχειρήσεις, καταργώντας ωστόσο τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ, που επιβλήθηκε το 2017. «Ο φόρος αυτός είναι 2 με 4 ευρώ ανά κιλό καφέ, ανάλογα με την επεξεργασία του καφέ», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Στην κακή σοδειά της περασμένης χρονιάς θα πρέπει οι καταναλωτές να συνυπολογίζουν και το ράλι ανόδου στα λειτουργικά κόστη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ επεσήμαινε ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου ότι «ο καφές δεν θα ακριβύνει μόνο από την αύξηση της πρώτης ύλης, δηλαδή του καφέ. Θα γίνει επειδή μετακυλίεται ένα μεγάλο κόστος στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις. Για το ρεύμα, ενδεικτικά, μιλάμε για αυξήσεις της τάξης του 120%, όταν μιλάμε για μέση τάση. Έχουμε αύξηση κατά 550% στα ναύλα, και από την άλλη ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που είναι συσχετισμένα με το καφέ ή το εστιατόριο. Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο έχουμε και την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης».

«Στο κακό σενάριο, μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 25%. Το καλό σενάριο, δηλαδή αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα στήριξης, θα έχουμε μια αύξηση 5% με 10% στον καφέ», εκτιμούσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Ας ελπίσουμε πως τα καλά νέα από τη Λατινική Αμερική θα μεταφραστούν σε συγκράτηση τιμών και στα καφέ της χώρας μας.

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content