Για φυσικό αέριο, μεταφορές και Αν. Μεσόγειο θα συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μόσχα

Το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη Μόσχα, που θα λάβει χώρα στις 8 Δεκεμβρίου, δεν έχει χαρακτήρα –όπως πολλοί θα πίστευαν– δημοσίων σχέσεων, αλλά θα μπορούσε να συνοδευτεί από απτά αποτελέσματα, τουλάχιστον στα θέματα της λεγόμενης χαμηλής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό λένε κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το σκεπτικό με το οποίο βλέπει η Αθήνα την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, που έρχεται να προστεθεί στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του, καθώς η Ρωσία αποτελεί έναν βασικό παίκτη της παγκόσμιας σκακιέρας και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Eνα βασικό κομμάτι των συζητήσεων θα κινηθεί αναπόφευκτα γύρω από την ενεργειακή κρίση. Η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας, καθώς το 45,85% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας προέρχεται από τη Ρωσία, όπως και το 9,5% του αργού πετρελαίου. Η Αθήνα θα ήθελε να πετύχει μία διακρατική συμφωνία που θα αφορά το φυσικό αέριο και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος. Μένει να φανεί αν η δεδομένη βούληση της Αθήνας γίνει αποδεκτή από τη Μόσχα και με τι ανταλλάγματα. Η Ρωσία πάντως εξακολουθεί να έχει το βλέμμα της στραμμένο στις μεταφορές στην Ελλάδα, κάτι που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικό είναι πως στο ταξίδι θα βρεθεί και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, κάτι που επιβεβαιώνει πως η ατζέντα θα περιλαμβάνει και τις μεταφορές. Το ενδιαφέρον της Μόσχας για τον τομέα αυτόν είναι παλιό (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης) και εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς κατά πληροφορίες ενδιαφέρεται να αναλάβει το έργο των σιδηροδρόμων. Της επίσκεψης άλλωστε του κ. Μητσοτάκη θα προηγηθεί η μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας, στις 29 και 30 Νοεµβρίου, στη ρωσική πρωτεύουσα που θα τεθούν και τέτοια θέματα. Αλλά όχι μόνο.

Ενα ακόμα βασικό κομμάτι που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο πλευρών στον τουριστικό τομέα. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, που θα βοηθήσει στην αύξηση των Ρώσων τουριστών στη χώρα, κάτι το οποίο φαίνεται να βλέπει θετικά και η Μόσχα. Η σχετική συζήτηση είχε γίνει σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της διυπουργικής επιτροπής, στην οποία προΐσταται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ επί τάπητος είχε τεθεί και το θέμα της συνεργασίας με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μόσχας. Στην ατζέντα θα βρίσκονται και πολιτιστικά θέματα –φέτος ήταν και έτος Ρωσίας στην Ελλάδα–, με την ελληνική πλευρά πάντως να θέτει και το θέμα της επιστροφής των ισραηλινών αρχείων της Θεσσαλονίκης. Ακόμα προβλέπεται να ξεκινήσουν και διασκέψεις μεταξύ των περιφερειών Ελλάδας – Ρωσίας για θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών σε διαπεριφερειακό επίπεδο.

Οπως περιγράφουν κυβερνητικές πηγές, ένας ακόμα βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς –εκτός των συμφωνιών χαμηλής πολιτικής που μπορεί να γίνουν– είναι να κρατηθεί ζεστή η σχέση με τη Μόσχα. Ασχέτως αν δεν υπάρχει συμφωνία σε κεντρικές πολιτικές, η διμερής σχέση Ελλάδας – Ρωσίας μετρά πολλούς αιώνες. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν βλέπουν θετικά την αύξηση του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα, η ελληνική πλευρά το αντιμετωπίζει με ένα επιχείρημα: οι στρατιωτικές συνεργασίες Ελλάδας – ΗΠΑ δεν έχουν αντιρωσικό χαρακτήρα. Στην ατζέντα βεβαίως θα τεθεί και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο για την οποία οι Ρώσοι έχουν πλήρη εικόνα, αλλά και η τουρκική επιθετικότητα. Στα θετικά που κρατά η ελληνική πλευρά είναι πως η Μόσχα τίθεται πάντα υπέρ του δικαίου της θάλασσας, ενώ έχει ταχθεί και υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content