Γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας  που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων για δίκαιη κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ παίρνει από σήμερα σάρκα και οστά και θα έχει έδρα τη Μπρατισλάβα.
«Εχω αναγάγει τη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού σε βασική προτεραιότητα», δήλωσε η Eπίτροπος Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Απασχόλησης  στο Λουξεμβούργο, που δίνει την έγκρισή του στον κανονισμό της νέας υπηρεσίας.
Η κ. Τίσεν σημείωσε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων συμβάλλει στην ανάπτυξη, βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται και παρέχει σε όλους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταλέντα τους, πρόσθεσε όμως ότι «χρειάζεται καλή διαχείριση», απαιτούνται δηλαδή « δίκαιοι, σαφείς και αποτελεσματικά εφαρμοζόμενοι κανόνες».
Η ευρωπαία Επίτροπος είπε ακόμη ότι «θα  στηρίξει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και θα δώσει στα κράτη μέλη της ΕΕ τα εργαλεία που χρειάζονται για να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα και να καταπολεμούν τις καταχρήσεις».
Η Αρχή θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες μέχρι να μεταφερθεί στην έδρα της στη Μπρατισλάβα.
Οι διαδικασίες για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας ολοκληρώθηκαν με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με την κ. Τίσεν. Ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ιδέα στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την ίδρυση της Αρχής τον Μάρτιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία. Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα και το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τον κανονισμό για την ίδρυσή της.
Αυτή η νέα Αρχή θα αρχίσει να λειτουργεί το 2019 και θα είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2024. Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν το διοικητικό συμβούλιο και το πρόγραμμα εργασίας της. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ