Εφημερίδα σταματά την έντυπη έκδοση και στέλνει iPads σε συνδρομητές
ΛΙΤΛ ΡΟΚ ΑΡΚΑΝΣΑΣ («WP») – Το 2018, η εφημερίδα «Arkansas Democrat-Gazette» είχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Πολιτείας, με έδρα το Λιτλ Ροκ, προβλεπόταν ότι θα χάσει χρήματα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Ο εκδότης και ιδιοκτήτης Γουόλτερ Χάσμαν (Walter Hussman) εξέτασε τις επιλογές του. «Ισως θα έπρεπε να σταματήσουμε να είμαστε μια πολιτειακή εφημερίδα, ίσως να μικρύνουμε τα όριά μας», θυμήθηκε ότι είχε σκεφτεί. Αλλά απλώς δεν ήταν έτοιμος να περιορίσει τις δημοσιογραφικές φιλοδοξίες της εφημερίδας.

Η εναλλακτική του Χάσμαν -η εξάλειψη της ημερήσιας έντυπης εφημερίδας για εξοικονόμηση κόστους έκδοσης και παράδοσης- είναι αυτή που επιχειρεί ένας αυξανόμενος αριθμός τοπικών εφημερίδων σε μια εποχή ραγδαίας μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Αλλά αντί να λέει απλώς στους αναγνώστες να μεταβούν στον ιστότοπο της εφημερίδας, το «Democrat-Gazette» έδωσε σε κάθε συνδρομητή ένα iPad- και στη συνέχεια έστειλε έναν στόλο εκπαιδευτών για να τους δείξει, ένας προς έναν, πώς να χρησιμοποιούν τις συσκευές για να διαβάσουν ένα ψηφιακό αντίγραφο της εφημερίδας.

Η υλικοτεχνική υποστήριξη έντασης εργασίας πίσω από αυτήν την ασυνήθιστη στρατηγική υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που προσαρμόζονται στην ψηφιακή εποχή -την εξάρτησή τους από μια πιστή, αν και συρρικνούμενη πελατειακή βάση, η οποία τυγχάνει να είναι η δημογραφική που έχει περισσότερο ανάγκη από τεχνική υποστήριξη. Ηλικιωμένοι αναγνώστες με άλλα λόγια.

«Πολλοί από αυτούς τους αναγνώστες διαβάζουν την εφημερίδα για δεκαετίες», είπε η Αλισον Γκέρμπερ (Alison Gerber), συντάκτρια της «Chattanooga Times Free Press», μιας άλλης εφημερίδας που ανήκει στον Χάσμαν που άρχισε να αναπαράγει τη στρατηγική του Αρκάνσας αυτό το φθινόπωρο, «και η όλη ιδέα είναι να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να διαβάζουν την εφημερίδα με την ίδια αίσθηση».

Σε εθνικό επίπεδο, οι αναγνώστες εντύπων τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Μια έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Τύπου του 2017 διαπίστωσε ότι στους συνδρομητές εφημερίδων άνω των 64, το 88% πλήρωνε για μια έντυπη έκδοση, σε σύγκριση με το 47% των συνδρομητών μεταξύ 18 και 34 ετών.

«Τους ζητάμε να κάνουν μια αλλαγή», πρόσθεσε ο Χάσμαν. «Για να παραμείνουμε με την ίδια ακριβώς μορφή, αλλά με ψηφιακή».

 

 

Εθνικός ΚήρυξΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content