Δυσοίωνες για τον Τράμπ οι προβλέψεις του Αλαν Λίχτμαν

Από τη δεκαετία του 1980, ο Allan Lichtman κατορθώνει να προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πολλούς μήνες πριν αυτές γίνουν. Ωστόσο, δεν είναι ούτε προφήτης, ούτε μάγος. Είναι απλά ιστορικός.

Το 2016 ήταν από τους ελάχιστους αναλυτές που προέβλεψε την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το βράδυ της εκλογής του, εξάλλου, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τον είχε ευχαριστήσει για την μαντεψιά του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Άλαν Λίχμαν προβλέπει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα χάσει και θα κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν.

Το ταλέντο του καθηγητή Ιστορίας ‘Αλαν Λίχτμαν είναι αδιάσειστο, αφού ποτέ δεν διαψεύστηκε για το αποτέλεσμα μιας προεδρικής εκλογές στις ΗΠΑ, εδώ και σαράντα χρόνια. Εκτός από μια φορά: όταν το 2000 πίστεψε ότι θα κερδίσει ο Αλ Γκορ απέναντι στον Τζορτζ Μπους. Αλλά αυτό το λάθος του συγχωρέθηκε, επειδή εκείνη τη χρονιά, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ, θα κέρδιζε αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφάσιζε να σταματήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα.

Ο Άλαν Λίχτμαν δεν είναι πραγματικά ούτε προφήτης, ούτε μάγος. Είναι καθηγητής Ιστορίας στο American University της Ουάσινγκτον και ανέπτυξε ένα σύστημα που του επιτρέπει να προβλέψει το αποτέλεσμα κάθε κούρσας για τον Λευκό Οίκο. Η πρώτη φορά που προέβλεψε ήταν το 1982 και αφορούσε την επανεκλογή του Ρόναλντ Ρήγκαν, δυόμιση χρόνια πριν γίνουν οι εκλογές. Έκτοτε, η αλάνθαστη μέθοδός του τού προσέδωσε κύρος και φήμη. Στις ΗΠΑ τον ακούν σαν τον Νοστράδαμο που δεν κάνει ποτέ λάθος, αφού στηρίζει τις προβλέψεις του σε συγκεκριμένα δεδομένα για να βρει το αποτέλεσμα, στηρίζεται σε αριθμούς και κριτήρια.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη στιγμή αλλά δεν επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι τι θα συμβεί την ημέρα των εκλογών», εξηγεί στις διαλέξεις του.

Κυρίως στηρίζεται σε μια μέθοδο που αποκαλεί «τα 13 κλειδιά του Λευκού Οίκου». Είναι 13 παράμετροι που επιτρέπουν να δημιουργήσει κάποιος το προφίλ του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, με βάση την οικονομία, το κοινωνικό κλίμα, τα σκάνδαλα ή το επικοινωνιακό χάρισμα.

Ο Άλαν Λίχτμαν μελετά αυτά τα κριτήρια σε όλη τη διάρκεια της προεδρικής θητείας ενός υποψηφίου. «Μελετούμε τα αποτελέσματα των εκλογών στο μέσον της θητείας, την οικονομική κατάσταση, τις αποτυχίες ή τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική», εξήγησε πρόσφατα σε συνέντευξη στο Radio-Canada. Για να καθορίσει τα κριτήρια, ο ιστορικός εξέτασε και μελέτησε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, από το 1860.

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content