Δημοσιογράφος του BBC κόλλησε στον τοίχο τη Λιζ Τρας, πριν παραιτηθεί


Με απανωτές ερωτήσεις σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος βρέθηκε αντιμέτωπη η Λιζ Τρας σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC λίγο πριν παραιτηθεί από τη θέση της πρωθυπουργού.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, έδωσε στις 18 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την παραίτησή της, μια συνέντευξη στο BBC. Ήταν η πρώτη φορά που μίλησε δημόσια από τότε που ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, εγκατέλειψε το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας και άλλαξε πορεία για τα οικονομικά της χώρας.

 

«Ποιος φταίει γι’ αυτό το χάλι;»

Ο δημοσιογράφος του BBC, Κρις Μέισον, ξεκινώντας τη συνέντευξη, ρώτησε την πρωθυπουργό «ποιος φταίει γι’ αυτό το χάλι».

Η Λιζ Τρας απάντησε, μεταξύ άλλων: «Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, θέλω να αναλάβω την ευθύνη και να ζητήσω συγγνώμη για τα λάθη που έχουν γίνει. Ήθελα να ενεργήσω για να βοηθήσω τους ανθρώπους με τους λογαριασμούς ενέργειας, να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των υψηλών φόρων, αλλά πήγαμε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα. Το έχω αναγνωρίσει. Έβαλα νέο υπουργό με μια νέα στρατηγική για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας».

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει: «Ας είμαστε σαφείς, όμως, και ευθείς. Το όραμά σας για τη Βρετανία είναι νεκρό, έτσι δεν είναι;»

Τρας: «Αυτό στο οποίο εστιάζω είναι η παροχή ενέργειας, η παροχή νέων δρόμων, νέων ευκαιριών σε ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει να βεβαιωθούμε, ωστόσο, ότι έχουμε οικονομική σταθερότητα και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μου ως πρωθυπουργού».

«Έχω ενεργήσει για το εθνικό συμφέρον. Παραμένω αφοσιωμένη στο όραμα, αλλά θα πρέπει να το υλοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Και αυτό είμαι αποφασισμένη να κάνω με τον νέο υπουργό, Τζέρεμι Χαντ».

 

 

«Ο Σούνακ είχε δίκιο από την αρχή;»

Έπειτα, ο δημοσιογράφος ρώτησε τη Λιζ Τρας αν ο Ρίσι Σούνακ είχε δίκιο από την αρχή.

«Είχαμε μια πολύ ισχυρή εκστρατεία ηγεσίας αυτό το καλοκαίρι, όπου συζητήσαμε ιδέες, συζητήσαμε για τη φιλοσοφία» είπε η Τρας, αλλά ο δημοσιογράφος συνέχισε να πιέζει: «Και είπε [ο Σούνακ] ότι οι ιδέες σας θα ήταν καταστροφή, και έχει αποδειχθεί ότι είχε δίκιο, έτσι δεν είναι;»

«Λοιπόν, όπως είπα, είμαι δεσμευμένη σε μια οικονομία χαμηλών φόρων και υψηλής ανάπτυξης, αλλά πρέπει να σκέφτομαι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού είναι να διασφαλίσω ότι έχουμε οικονομική σταθερότητα, ότι προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων. Έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία από το 1974 -και ξεπερνάμε αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα».

Δημοσιογράφος: Οι άνθρωποι κατηγορούν εσάς για την ακρίβεια

Ο δημοσιογράφος του BBC είπε στη συνέχεια στη Λιζ Τρας ότι πολλοί άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια και τόνισε ότι οι αναλύσεις λένε ότι για κάποιες απ’ αυτές ευθύνονται οι ενέργειές της τις τελευταίες εβδομάδες.

«Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο για οικογένειες σε όλη τη χώρα» είπε η Τρας, και ο δημοσιογράφος επανέλαβε: «…Και κατηγορούν εσάς».

Η Τρας συνέχισε: «Το γεγονός είναι ότι αντιμετωπίζουμε τόσο μια δύσκολη οικονομική κατάσταση διεθνώς, όπου τα επιτόκια αυξάνονται, όσο και πίεση εδώ, στη Βρετανία».

Τότε, ο δημοσιογράφος τη ρώτησε αν αποδέχεται ότι έχει κάνει χειρότερη την κατάσταση, αν αποδέχεται ότι οι ενέργειές της τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους ανθρώπους, ότι έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών από τους πολίτες.

Η Τρας επισήμανε ότι ήδη έχει ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι «πήγαμε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα».

«Και αυτό έχει συνέπειες για τους ανθρώπους, στους λογαριασμούς τους», τόνισε ο δημοσιογράφος.

«Αισθάνεστε ταπεινωμένη;»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος άφησε τη Λιζ Τρας άφωνη για λίγο, ρωτώντας τη: «Οι άνθρωποι θα πουν ”κοίταξε, όλοι αλλάζουμε γνώμη, όλοι οι πρωθυπουργοί αλλάζουν γνώμη”, αλλά αυτό είναι ένα κύμα από ”κωλοτούμπες” [ο δημοσιογράφος χρησιμοποιεί τη λέξη «u-turn», δηλαδή «αναστροφή», στροφή 180 μοιρών], πρωτοφανές σε μέγεθος και ταχύτητα. Αισθάνεστε ταπεινωμένη;»

Μετά από μια σύντομη παύση, η Τρας απάντησε: «Αισθάνομαι, κατ’ αρχάς, ότι έκανα λάθη και ήμουν ειλικρινής σε αυτό…»

Ο δημοσιογράφος δεν σταμάτησε εκεί, όμως, και επανέλαβε: «Αυτό πρέπει να είναι ταπεινωτικό, τόσο νωρίς στην εξουσία».

Η Τρας απάντησε: «Αλλά αυτό που σκέφτομαι, Κρις, είναι το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση […]. Αυτό είναι που… αυτό είναι που με παρακινεί και γι’ αυτό κάνω αυτό που κάνω».

«Νοιάζομαι βαθιά για αυτή τη χώρα. Με νοιάζει βαθιά η επιτυχία μας, γιατί ξέρω τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για τους ανθρώπους. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να έχεις δουλειά και να μην έχεις δουλειά. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου ή να μην μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου, και αυτό είναι που με παρακινεί […]».

«Ναι, δεν ήταν τέλεια. Ήταν μια δύσκολη στιγμή και νομίζω ότι κάναμε μια συνέντευξη πριν πάρω τη δουλειά και είπα ότι θα ήταν δύσκολο λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε ως χώρα».

«Ήταν πιο δύσκολο από όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Περίμενα να είναι δύσκολο και ήταν δύσκολο», απάντησε η Λιζ Τρας.

 

 

iefimerida.gr

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content