Δεκαετία 1950: Όταν οι πυρηνικές δοκιμές ήταν τουριστικό αξιοθέατο

Το Λας Βέγκας φημίζεται για τα έντονα φώτα και τη συναρπαστική νυχτερινή ζωή του, αλλά τη δεκαετία του 1950 έγινε γνωστό για ένα διαφορετικό είδος «λάμψης». Το 1951, η έρημος της Νεβάδα, που βρίσκεται μόλις 65 μίλια βορειοδυτικά του Λας Βέγκας, έγινε τοποθεσία για δοκιμές ατομικής βόμβας. Η περιοχή αυτή βρισκόταν στο κέντρο της αμερικάνικης ερήμου και ήταν ιδανικό μέρος για πυρηνικές δοκιμές. Δεν αποτελούσε απειλή για σπίτια αφού δεν υπήρχε τίποτα τριγύρω σε μεγάλη απόσταση και παράλληλα προσέφερε θέαμα και διασκέδαζε τους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Βέγκας να προσελκύει τουρίστες από όλη τη χώρα που ταξίδευαν χιλιάδες μίλια για να δουν το νέο αυτό θέαμα.

Λίγο καιρό αργότερα το Λας Βέγκας μετατράπηκε από μια πόλη 25.000 κατοίκων σε ένα παγκοσμίου φήμης αξιοθέατο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο άρχισαν να επισκέπτονται το μέρος για να δουν από κοντά αυτό το νέο συναρπαστικό γεγονός και ο τουρισμός της πυρηνικής ενέργειας έγινε πρώτο θέμα παντού.

Παρά τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά άλλα μέρη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Λας Βέγκας ήταν το μόνο που τις μετέτρεψε σε αξιοθέατο. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονταν να ζήσουν τη στιγμή και να επικεντρωθούν σε αυτά που βρίσκονται μπροστά τους. Επομένως, εκμεταλλευόμενοι αυτή την ιδέα και την ψυχολογική της επίδραση, πολλοί άρχισαν να στήνουν δουλειές γύρω από τις δοκιμές. Άρχισαν να διοργανώνουν πάρτι και πικνίκ ανάλογα με το πρόγραμμα δοκιμών ατομικής βόμβας και φωτογραφίες αυτών των εκδηλώσεων άρχισαν να κυκλοφορούν σε ΜΜΕ παντού.

Η δεκαετία του ’50 ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές για το Λας Βέγκας, όσον αφορά τη συνεισφορά της στο να γίνει ο τουριστικός προορισμός που είναι σήμερα, αλλά σίγουρα ήταν και μια από τις πιο τρομακτικές.

Ωστόσο, εκτός από αυτά τα πάρτι, το Βέγκας εκμεταλλεύτηκε επίσης τις πυρηνικές δοκιμές, παρέχοντας τρόπους ανακούφισης από τον τρόμο της καθημερινότητας. Ο τζόγος, τα παιχνίδια και η τηλεόραση ήταν όλα πηγές απόσπασης της προσοχής, που παρείχαν στους επισκέπτες του Βέγκας μια απόδραση από τον φόβο που τους περιέβαλε εκείνα τα χρόνια.

Σήμερα, όποιος ενδιαφέρεται για τις πυρηνικές δοκιμές, μπορεί να επισκεφθεί το Μουσείο Ατομικών Δοκιμών που άνοιξε το 2005. Εκτός από την περιήγηση σε αντίγραφα των τόπων των δοκιμών και των καταφυγίων, οι επισκέπτες μπορούν να πάνε εκδρομές με λεωφορείο στον χώρο όπου γίνονταν οι δοκιμές το ’50. Η δεκαετία εκείνη ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές για το Βέγκας όσον αφορά τη συνεισφορά της στο να γίνει ο τουριστικός προορισμός που είναι σήμερα, αλλά σίγουρα ήταν και μια από τις πιο τρομακτικές.

 

 

 

 

www.lifo.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ