Αρχίζει σήμερα η εποχή Σόλτς – Ορκίζεται και αναλαμβάνει η νέα γερμανική κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Καγκελάριος Ολαφ Σολτς». Μετά τέσσερις τετραετίες της Αγκελα Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να συνηθίσει τη φράση αυτή από σήμερα, ημέρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Η υπογραφή, χθες, της συμφωνίας συγκυβέρνησης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, στους Πρασίνους και στους Ελεύθερους Δημοκράτες ήταν το πρώτο βήμα της νέας εποχής.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σολτς τόνισε την έννοια της συνέχειας στη γερμανική πολιτική και στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Πιστός στην παράδοση, ο Σολτς θα επισκεφθεί ως πρώτο διεθνή προορισμό το Παρίσι, τονίζοντας την αξία του γαλλογερμανικού άξονα για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας συγκυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 9,60 ευρώ στα 12 ευρώ την ώρα, η κατασκευή 100.000 κοινωνικών κατοικιών πλέον των 300.000 που είχαν ήδη προγραμματισθεί και η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές –για τους συνταξιούχους– μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Επίσης, η συμφωνία υπόσχεται δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η τοποθέτηση του Σολτς ήταν ήπια, καθησυχαστική και ολίγον ξύλινη. Δημοσιογράφοι τον πίεσαν κατ’ επανάληψη να δηλώσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. Η απάντηση Σολτς: «Τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά. Σε έναν κόσμο ο οποίος πρέπει να συνεργαστεί, πρέπει κανείς να κάνει χρήση των ενδείξεων συνεργασίας».

Ο Σολτς φέρεται να έχει διαμηνύσει στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ότι η γερμανική πολιτική απέναντι στην Κίνα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλδημοκράτες, ένα κόμμα που βρισκόταν σε βαθιά κρίση, είναι μια έκπληξη της γερμανικής πολιτικής και μια πιθανή ένδειξη για την αναβίωση της σοσιαλδημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» πέφτει αμέσως στα βαθιά, λόγω της υγειονομικής κρίσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας», υπογράμμισε ο νέος προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης του Σολτς επί χρόνια, Βόλφγκανγκ Σμιτ. «Αν δεν κάνουμε λάθη, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις προσδοκίες».

Λίντνερ: Παράδειγμα για τη Γερμανία η Ελλάδα

Αν η είδηση της ανάληψης καθηκόντων υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία από τον Κρίστιαν Λίντνερ ανησύχησε, σε πρώτη φάση, την Αθήνα λόγω των αυστηρών δηλώσεών του στο παρελθόν για τη δημοσιονομική πολιτική, ο ίδιος ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων έδωσε χθες ένα πολύ φιλικό δείγμα γραφής στην κυβέρνηση λέγοντας –ούτε λίγο ούτε πολύ– ότι η Γερμανία θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από την εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας. Επιπλέον, στις δηλώσεις του μίλησε για την ανάγκη ενός συνδυασμού σταθερότητας αλλά και επενδύσεων ενόψει της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, τροφοδοτώντας ελπίδες ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ευελιξίας.

Οι δηλώσεις Λίντνερ αλλά και οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο προχθεσινό Eurogroup ενίσχυσαν την κυβερνητική  αισιοδοξία για την έκβαση σημαντικών διαπραγματεύσεων, που εκκρεμούν, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα περιμένει να αποφασιστεί μέσα στο 2022 η έξοδός της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και να προσδιοριστεί, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα κληθεί να επιτύχει τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content