Απαισιόδοξες εκτιμήσεις Αμερικανικού Ινστιτούτου για τους νεκρούς στην Ευρώπη

Εκτιμήσεις για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τους θανάτους από τον κορωνοϊό στη Γηραιά ήπειρο δίνει αμερικανικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Σε ανάλυση των κρουσμάτων, αλλά και της καμπύλης μετάδοσης του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρώπης, το IHME προχωρά σε μια εκτίμηση των απωλειών που θα αφήσει πίσω του ο ιός σε ζωές, ως το τέλος αυτής της πανδημίας. Ήδη, οι νεκροί στην Ευρώπη ξεπερνούν τους 60.000 από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού, με πιο βαριά πληττόμενες χώρες την Ιταλία και την Ισπανία.

Φθίνουσα η καμπύλη μετάδοσης σε Ιταλία και Ισπανία

Το ενδιαφέρον της ανάλυσης του Ινστιτούτου αφορά στην εκτίμηση πως τόσο η Ιταλία, όσο όμως και η Ισπανία έχουν περάσει από την κορύφωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Συγκεκριμένα, για την Ιταλία, οι Αμερικανοί προβλέπουν πως θα δούμε ταχεία αποκλιμάκωση των θανάτων ανά 24ωρο, ενώ συνολικά υπολογίζουν πως οι ζωές που θα χαθούν από τον κορωνοϊό θα φτάσουν κατά μέσο όρο τις 20.300.

Η κορύφωση κρουσμάτων και νεκρών στην Ιταλία υπολογίζεται πως έφτασε στις 27 Μαρτίου

Αντίστοιχα και η Ισπανία φαίνεται και από τα δεδομένα των τελευταίων ημερών να ακολουθεί φθίνουσα πορεία, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αγγίξει τους 30.616 στο πιο εφιαλτικό σενάριο. Το IHME υπολογίζει πως οι θάνατοι στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου θα πλησιάσουν τις 19.000.

Σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις των Αμερικανών για τους θανάτους που θα προκύψουν από τον κορωνοϊό στη Βρετανία. Η χώρα που πήρε αυστηρά μέτρα περιορισμού πιο αργά και σήμερα μέτρησε 938 νεκρούς σε μία ημέρα, δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωση της αύξησης κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορωνοϊό. Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου δίνει ακόμη και 219.000 θανάτους στο χειρότερο σενάριο, ενώ δεν αποκλείει οι νεκροί στη χώρα να ξεπεράσουν τους 66.000.

Στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό αναμένεται στις 20 Απριλίου

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση της καμπύλης

Από την αρχή της πανδημίας, οι Αρχές στην Ελλάδα αναφέρονται στην προσπάθεια άμβλυνσης της καμπύλης, ώστε να μην παρουσιάσουμε απότομα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει, πως το «πικ» της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμη για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αυτή η κορύφωση αναμένεται στις 21 Απριλίου.

Στην Ελλάδα η εκτίμηση θέλει την κορύφωση της πανδημίας στις 21 Απριλίου.

Στην πιο οδυνηρή πρόβλεψη του IHME, η Ελλάδα θα θρηνήσει 1.141 ανθρώπους από τον κορωνοϊό, ενώ η μέση πρόβλεψη του Ινστιτούτου κάνει λόγο για 457 νεκρούς. Στα ενθαρρυντικά της εκτίμησης θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ξεπεράσει από σήμερα τους 100 νεκρούς, με τον επίσημο απολογισμό να καταγράφει 83.

Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου για τους θανάτους σε Γερμανία και Ολλανδία

Τραγική θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού για την Ολλανδία, που οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μπορούσε να δει ως και 19.173 νεκρούς ως το τέλος της κρίσης δημόσιας υγείας που πλήττει τον κόσμο. Αντίστοιχα, η Γερμανία που παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα, αλλά μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας, θα πρέπει να αναμένει ως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου για την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Το ινστιτούτο για την εκτίμηση και την καταμέτρηση Υγείας (IHME) από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ είναι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο εντός του πανεπιστημίου της αμερικανικής πρωτεύουσας που παρέχει πληροφορίες για ζητήματα δημόσιας υγείας.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ