Ακόμα ψάχνουν τον “θησαυρό του Ναπολέοντα” (80 τόννοι χρυσού)

Επί δύο ολόκληρους αιώνες κυνηγοί θησαυρών αναζητούν το χαμένο χρυσό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Σύμφωνα με το θρύλο ο Γάλλος αυτοκράτορας διέταξε να καταχωνιαστούν 80 τόνοι κλεμμένου χρυσού σε μια μυστική τοποθεσία καθώς τα στρατεύματά του αποχωρούσαν από τη Μόσχα το 1812.

Το ερώτημα, βέβαια,  είναι που βρίσκεται ο θησαυρός αυτός. Ο Ρώσος ιστορικός Βιάτσεσλαβ Ρυζκόφ πιστεύει ότι η αναζήτηση στη λίμνη Σέμλεβο του Σμολένσκ θα πρέπει να σταματήσει γιατί πολύ απλά ο Ναπολέοντας δεν πόντισε στο βυθό της, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα, τον θησαυρό, αλλά πιθανότατα σε μια άλλη λίμνη, την Μπόλσαγια Ρουταβετς, κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ρούντνια.

Ο Ρυζκόφ είπε σε τοπική εφημερίδα ότι κατά τη γνώμη του τις φήμες για τη λίμνη Σέμλεβο διέδωσαν άνθρωποι του Ναπολέοντα για να παραπλανήσουν τις δυνάμεις του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄ και να αποκρύψουν την πραγματική τοποθεσία του θησαυρού, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Ο Ναπολέοντας δεν πέταξε το χρυσό και τα διαμαντικά σε βαρέλια μέσα σε λίμνη, παραήταν εύκολο κάτι τέτοιο. Αντίθετα, διέταξε να τον θάψουν στο βυθό, κάτω από το ‘υδάτινο κάστρο’», δήλωσε.

Υποστηρίζει δε ότι ο Γάλλος αυτοκράτορας διέταξε τους ανθρώπους του να λιώσουν μεγάλο μέρος του θησαυρού σε ράβδους προτού το φορτώσουν σε 400 βαγόνια, που συνόδευαν 500 έφιπποι και 250 μέλη της επίλεκτης Παλιάς Φρουράς του.

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ