1,1 εκατ. δολάρια για το… ρολόι του Χίτλερ!

Ένα ρολόι χειρός, που φέρεται να ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ, πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι του ποσού των 1,1 εκατ. δολαρίων.

Στο ρολόι του οίκου Huber, που κατέληξε στα χέρια ανώνυμου πλειοδότη, υπάρχει χαραγμένη μια σβάστικα και τα αρχικά Α Χ.

Σημαίνοντα στελέχη της εβραϊκής κοινότητας καταδίκασαν τη δημοπρασία πριν βγάλει ο αμερικανικός οίκος Alexander Historical Auctions στο σφυρί αντικείμενα του Χίτλερ, που ευθύνεται για την συστηματική εξόντωση έως και 11 εκατ. ανθρώπων – ανάμεσά τους και έξι εκατ. Εβραίοι στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο, ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι στόχος του ήταν να διατηρηθεί η ιστορία.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της δημοπρασίας, το ρολόι δόθηκε ως δώρο γενεθλίων στο Χίτλερ το 1933, τη χρονιά που έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Στην εκτίμησή του ο οίκος Alexander Historical Auctions αναφέρει ότι το ρολόι πήραν ως σουβενίρ κάπου 30 Γάλλοι στρατιώτες κατά την έφοδό τους στο ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ, το Μπέργκχοφ, τον Μάιο του 1945. Έκτοτε πιστεύεται ότι πουλήθηκε και άλλα πολλά χέρια μέχρι σήμερα.

Στην ίδια δημοπρασία βγήκαν στο σφυρί και ένα φόρεμα που ανήκε στην Εύα Μπράουν, σύζυγο του Χίτλερ, φωτογραφίες με τις υπογραφές αξιωματούχων του ναζιστικού καθεστώτος, ένα υφασμάτινο αστέρι του Δαβίδ με τη γερμανική λέξη «Jude» («Εβραίος»), που υποχρέωναν οι Ναζί τους Εβραίους να φορούν ως περιβραχιόνιο.

Αντιδράσεις από σημαίνοντες Εβραίους

Σε ανοικτή τους επιστολή 35 Εβραίοι ηγέτες χαρακτήρισαν «αποτρόπαια» τη δημοπρασία και ζήτησαν να μη βγουν στο σφυρί τα αντικείμενα του Χίτλερ και των Ναζί. Ο ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολίν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Οργάνωσης είπε ότι η πώληση των αντικειμένων αυτών δίνει «βοήθεια σε όσους εξιδανικεύουν αυτό που αντιπροσώπευε το ναζιστικό κόμμα». «Ενώ είναι προφανές ότι τα μαθήματα της ιστορίας πρέπει να ληφθούν – και τα νόμιμα τεχνουργήματα των Ναζί ανήκουν σε μουσεία ή χώρους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – τα αντικείμενα που πουλάτε σαφώς δεν το κάνουν», έγραψε απευθυνόμενος στον οίκο δημοπρασιών.

Μιλώντας στον γερμανικό Τύπο πριν από τη δημοπρασία, η Alexander Historical Auctions είπε ότι στόχος της ήταν η διατήρηση της ιστορίας και ότι τα περισσότερα αντικείμενα που πωλήθηκαν, φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές ή δωρίζονται σε μουσεία του Ολοκαυτώματος. «Είτε καλή είτε κακή ιστορία, πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε στην Deutsche Welle η αντιπρόεδρος του οίκου, Μίντι Γκρίνσταϊν. «Αν καταστρέψεις την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνέβη».

Τα έγγραφα που παρασχέθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί κατά πόσον ο Χίτλερ φορούσε όντως το ρολόι. Αλλά μια αξιολόγηση από έναν ανεξάρτητο ειδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατά πάσα πιθανότητα» του ανήκε. Μολονότι το ρολόι έπιασε πάνω από ένα εκατ. δολάρια, ωστόσο έπεσε κάτω από την εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών από 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Deutsche Welle.

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content