Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε “εμπόλεμη” κατάσταση – Μαίνονται οι συγκρούσεις

Η ένταση αυξάνεται στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, με τις δυνάμεις καταστολής να προβαίνουν σε αθρόες συλλήψεις και να κάνουν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις δέκα τοπική ώρα όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο της περιοχής κι οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος. Το κλίμα σε αρκετά σημεία πολεμικό.

Οι αρχές της χώρας βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός «πολέμου» σε ολόκληρη τη Γαλλία και 8.000 στο Παρίσι, ενώ από τις επτά το πρωί έχουν επιστρατευθεί γύρω από τα Ηλύσια 12 τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα.

Γύρω στις 7.00 το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας 121 άτομα προσήχθησαν για έλεγχο ταυτότητας και 34 έχουν τεθεί υπό κράτηση, οι περισσότεροι στο Παρίσι, ήδη λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η νέα προγραμματισμένη κινητοποίηση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

 

Σήμερα, μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, παραμένουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του ‘Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

 

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως αυτό του οίκου Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Σύμφωνα  με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

 

Τηρώντας μια σιωπηλή στάση κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content