Τηλεδιασκέψεις Λ. Αυγενάκη με τα ΔΣ της Γυμναστικής και της Κωπηλασίας

Την άμεση και διαρκή διαδικασία ενημέρωσης, συζήτησης, στενής συνεργασίας και προγραμματισμού, με όλες τις νέες διοικήσεις των Ομοσπονδιών, οι οποίες προέκυψαν από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, συνέχισε και σήμερα, Πέμπτη 15 Απριλίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, πραγματοποιώντας ξεχωριστές τηλεδιάσκεψεις με τα ΔΣ της Γυμναστικής και της Κωπηλασίας

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, αφού συνεχάρη τα διοικητικά συμβούλια για την εκλογή του και ευχήθηκε καλή θητεία, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα αποτελέσματα της αθλητικής μεταρρύθμισης: Στη νίκη του αθλητισμού, στη μεγάλη ανανέωση που υπήρξε στο σύνολο των Ομοσπονδιών, έπειτα από τις εκλογές και στο νέο οξυγόνο που έφεραν στο αθλητικό μας περιβάλλον.

Κατόπιν, ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τα μέλη των ΔΣ για:
– Τις διαδικασίες που επισπεύδονται ώστε άμεσα να εκταμιευτεί η α’ δόση της τακτικής επιχορήγησης όλων των Ομοσπονδιών, σε εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων του «Χίλωνα», με μεγαλύτερη βαρύτητα στον συντελεστή «καλή διακυβέρνηση».
Η φετινή τελική διαβούλευση του «Χίλωνα» με τις Ομοσπονδίες, αλλά και την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 18 Απριλίου, το απόγευμα. Θα καταγραφούν οι όποιες παρατηρήσεις τους και εντός της προσεχούς εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα επιμέρους ποσά -για κάθε Ομοσπονδία- της τακτικής επιχορήγησης για το 2021, συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ και θα γίνει άμεσα η καταβολή της α’ δόσης.
– Τις λεπτομέρειες της θεσμοθέτησης του ποσοστού χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων του, από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών στα τυχερά παίγνια.
– Την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA, την εκπλήρωση του 98% των πρόσφατων παρατηρήσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ προς τη χώρα μας και τις συνολικές ενέργειες λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).
Σημείωσε, επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ότι παύει το πρωτοφανές καθεστώς πληρωμής των ελέγχων ντόπινγκ από τις ίδιες τις Ομοσπονδίες, κάτι που φυσικά τις ενισχύει περαιτέρω οικονομικά.
– Τις πρωτοβουλίες (Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, Μητρώο Προπονητών κλπ) για διαφάνεια, τάξη και νοικοκύρεμα σε όλο το αθλητικό μας οικοδόμημα.
– Την αναγκαιότητα να παρασχεθεί κάθε βοήθεια προς τα σωματεία, ώστε να νομιμοποιηθούν όσα δεν το έχουν ακόμα πράξει, ολοκληρώνοντας την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΓΓΑ εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να συνεχίσουν κατόπιν να κάνουν χρήση των δημοτικών εγκαταστάσεων και εκείνων που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ.
– Τις ρυθμίσεις του νέου αθλητικού σχεδίου νόμου, που σύντομα θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή και κάλεσε τις Ομοσπονδίες να προβεί άμεσα σε προτάσεις, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν νομοθετικής διευθέτησης.
– Το πρόγραμμα «Πέλοπας», της καταγραφής των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα και της αξιοποίησής τους.
– Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που εξελίσσονται στο ΟΑΚΑ και το σχέδιο ολιστικής αξιοποίησής του με την παρουσίαση ολοκληρωμένου Master Plan εντός του μήνα και την ένταξή του στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
– Τα Σεμινάρια Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών και τη μεγάλη επιτυχία του α’ κύκλου τους, με 2.000 συμμετέχοντες.
– Τον επικείμενο εμβολιασμό των μελών της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας για τους Αγώνες στο Τόκιο.

Ειδικότερα για τη Γυμναστική:
Τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης πολλών νέων παιδιών στο ιδιαίτερα τεχνικό και απαιτητικό άθλημα, που προϋποθέτουν ασφαλείς εγκαταστάσεις και στην Περιφέρεια, αλλά και υγιείς συνθήκες προπόνησης, επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Επιπλέον, σε ερωτήσεις για το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, υπογράμμισε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Lamda Development προβλέπει ότι για κάθε υφιστάμενη εγκατάσταση στον Άγιο Κοσμά θα αποδίδεται πρώτα μια νέα στο Ελληνικό, ή η Εταιρία ανταποδοτικά θα ανακαινίζει και θα κατασκευάζει νέες, όπως ήδη συμβαίνει π.χ. με το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου στο ΟΑΚΑ.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΓΟ, Αθανάσιος Σταθόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη για την άμεση ανταπόκρισή του και απένειμε τα εύσημα τόσο για την αθλητική μεταρρύθμιση, που νοικοκυρεύει το αθλητικό τοπίο, όσο και για τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσω των τυχερών παιγνίων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη για επανεκκίνηση των προπονήσεων σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες και στην εισήγηση που ήδη έχει καταθέσει το υφυπουργείο Αθλητισμού προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ώστε να επιτραπούν ταυτόχρονα με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.
Παράλληλα, ζητήθηκε η αρωγή για το 7ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Γυμναστικής “ Golden Age Gym Festival”, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο στο Ρέθυμνο, ώστε να αποτελέσει μία απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά στην Κωπηλασία:
Την ανάγκη διασφάλισης πρότυπων συνθηκών προπόνησης, με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και με διαφανή κριτήρια επιλογών, τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, τον οποίο συνεχάρησαν ο νέος πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Ιωάννης Βράμπας και τα μέλη του ΔΣ για την απόφαση οικονομικής ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και για την παραμετροποίηση της χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, μέσω του αξιοκρατικού συστήματος «Χίλων».
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά και την ανάγκη να υπάρξει μορφή συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου ανήκει, για την αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίησή του προς όφελος του αθλήματος.
Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στο ευχάριστο και αισιόδοξο γεγονός της παρουσίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας πολλών Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών, παλαιών και νέων (Δίτσιος, Λυκομήτρος, Πολύμερος, Μούγιος), επισημαίνοντας ότι πέραν των άλλων προσόντων, η αγάπη, η αξιοπιστία και η συνέπεια, είναι εχέγγυα ανάπτυξης.
Ευχήθηκε, παράλληλα, στον Στέφανο Ντούσκο, εκπρόσωπο των αθλητών στο ΔΣ, ο οποίος πήρε τις προάλλες την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να επιστρέψει με μετάλλιο από το Τόκιο.
Τέλος, άκουσε με ενδιαφέρον ο υφυπουργός Αθλητισμού -και δεσμεύτηκε να εξετάσει- τα αιτήματα που αφορούν σε συναρμόδια υπουργεία, όπως των φοροαπαλλαγών για την προμήθεια ακριβού αθλητικού εξοπλισμού (σκάφη), της επανίδρυσης αθλητικών σχολείων, δραστηριοποίησης στον Πανεπιστημιακό αθλητισμό, διάδοσης της Παράκτιας Κωπηλασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, επαναφοράς στα ΣΕΦΑΑ της ειδικότητας του αθλήματος, κινητικότητας των υπαλλήλων Ομοσπονδιών κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ