Ο αθλητισμός και το Ηράκλειο αλλάζουν στην εποχή Αυγενάκη

Tου μακροβιότερου Υφυπουργού Αθλητισμού

Ένα μεγάλο και ενδιαφέρον αφιέρωμα στα έργα και τις δραστηριότητες του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, φιλοξενεί η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, το οποίο αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:

 

Σε ένα μήνα από σήμερα, εκεί προς τα τέλη Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Βουλευτής του νομού μας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, θα γίνει ο μακροβιότερος Υφυπουργός Αθλητισμού στην ιστορία!

Θα συμπληρώσει, όπως όλα δείχνουν σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2023, μια ολόκληρη πλήρη θητεία στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού και πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε κάτι αντίστοιχο:

Στον Πατρινό, Ανδρέα Φούρα (τέλη 1996 – αρχές 2000) που πιστώθηκε και τον νόμο πλαίσιο για τον Αθλητισμό μας, τον 2725/1999.

Ο Αυγενάκης, που απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού για το πολυεπίπεδο έργο που γίνεται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, μετέτρεψε την μέχρι πρότινος «ηλεκτρική καρέκλα» (πόσοι και πόσοι δεν ανασχηματίζονταν κάθε ένα δυο χρόνια σ’ αυτό το πόστο) σε «αναπαυτική πολυθρόνα»!

Κι όσο κι αν υπάρχουν θέματα που ίσως κάποιος να διαφωνεί μαζί του, δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι επί 3,5 χρόνια εργάζεται αδιάκοπα, μεθοδικά, πολλές φορές αθόρυβα, σίγουρα υπό αντίξοες συνθήκες και έχει παράξει ένα μεγάλο και ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο, σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού μας.

Τον ακούμε να λέει συχνά «ο αθλητισμός μας αλλάζει και πηγαίνει μπροστά», να χρησιμοποιεί τις λέξεις «νοικοκύρεμα, διαφάνεια, τάξη» και να τα εννοεί σε κάθε κίνησή του, αφού:

– Άλλοτε το αποτέλεσμα είναι ορατό και εμφανές στον κάθε πολίτη στο Ηράκλειο και στην υπόλοιπη χώρα (π.χ., επιστροφή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου και άλλες σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, αξιοποίηση των Ολυμπιακών και εγκαταστάσεων, δημιουργία Beach Sports Center στον Καρτερό) και

– άλλοτε είναι βαθιά θεσμικό, καθώς επί θητείας του έχουν ψηφιστεί 7 αθλητικοί νόμοι, έχουν κυρωθεί 5 Μνημόνια Συνεργασίας με ξένες χώρες κι επιπλέον άλλες 46 νομοθετικές διατάξεις, πάντα στοχευμένες στη στήριξη και ενίσχυση του των αθλητών και των σωματείων χωρίς διακρίσεις (διπλασιασμός των ετήσιων πόρων για τον αθλητισμό, που φτάνουν πια στα 100 εκατ. το χρόνο, δικαίωμα εκπροσώπησης των αθλητών στα ΔΣ των ομοσπονδιών, ενίσχυση των Αθλητών με Αναπηρία, άμεσες παρεμβάσεις κατά του ντόπινγκ, της αθλητικής βίας και της χειραγώγησης των αγώνων).

Δεν δίστασε ο Αυγενάκης να συγκρουστεί και να «σπάσει αυγά». Με τους «ισόβιους» προέδρους Ομοσπονδιών όταν θέσπισε τα όρια ηλικίας και θητειών στις εκλογές τους, με την ΕΠΟ για το Μητρώο των Αθλητικών Σωματείων, με τον οποιονδήποτε φώναζε επειδή έχανε τη βολή του.

Και βγαίνει κερδισμένος σε όλες τις μάχες, επειδή όπως αποδεικνύεται είχε τη βάση του ελληνικού αθλητισμού στο πλευρό του. Τη βάση που περίμενε πολλά χρόνια για να συμβούν «τα αυτονόητα», όπως συνηθίζει να λέει ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Τα αυτονόητα, όπως η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και η εναρμόνιση της Ελλάδας στα διεθνώς ισχύοντα, που τον έφεραν ως και υποψήφιο, με σοβαρές πιθανότητες εκλογής, στο Κεντρικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA).

Τα αυτονόητα, όπως η κύρωση των διεθνών Συμβάσεων Μακόλιν και Σεντ Ντενί, για την αθλητική ακεραιότητα και την αντιμετώπιση της βίας, που είχαν μείνει χρόνια στα συρτάρια της Πολιτείας.

Τα αυτονόητα με τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων και γενικώς του αθλητισμού από μόνιμο ετήσιο μηχανισμό απευθείας χρηματοδότησής τους, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του στοιχήματος. Πόσο χρόνια το ακούγαμε και δεν είχε συμβεί;

Κι επειδή ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με όλα αυτά, έριξε και το βάρος στην εξωστρέφεια και στη φιλοξενία μεγάλων διεθνών διοργανώσεων.

Όχι μόνο για τα αθλητικά οφέλη, αλλά και για την παγκόσμια προβολή της χώρας. Για τον αθλητικό τουρισμό και το θετικό του αποτύπωμα στις τοπικές και την εθνική οικονομία.

Και η Ελλάδα ξαναγύρισε εκεί που ανήκε, στο αθλητικό επίκεντρο του κόσμου.

Παράλληλα, ακολούθησε και το Υφυπουργείο Αθλητισμού την εποχή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με τα Μητρώα του (σωματείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, προπονητών, εθελοντών κλπ), με τη ρύθμιση πεδίων για τον αθλητισμό του μέλλοντος όπως τα e-sports και ο εργασιακός αθλητισμός και έριξε ιδιαίτερο βάρος στη συμπερίληψη, στις ίσες δυνατότητες όλων για άθληση (αναγνώριση της Ομοσπονδίας Special Olympics, κατασκευή του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη χώρα, ένα μεγάλο έργο ύψους 32 εκ. ευρώ), αλλά και στα μηνύματα προς την κοινωνία για υγιεινή –κρητική- διατροφή και ευζωία.

Κι ενώ άλλαζε τον αθλητισμό όλης της χώρας, ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν πάντοτε «παρών» και στο Ηράκλειο.

Σε διαρκή και άμεση επαφή με τον τόπο κάθε στιγμή που χρειάστηκε, λειτουργώντας ως ο ουσιαστικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για κάθε ζήτημα, όχι μόνο αθλητικό:

– Στις πολλαπλές κρίσεις –σεισμός στο Αρκαλοχώρι, πλημμύρες στους Δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου- συντόνισε αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό ώστε να ανακουφίζονται άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφές, να αποκαθίστανται κάθε λογής ζημιές, να προχωρούν γρήγορα έργα κομβικής σημασίας, να είναι η πόλη και ο νομός κέντρο αναφοράς.

– Κάθε δράση του Υφυπουργείου στο Ηράκλειο είχε συνεχώς κοινωνικό πρόσημο και αγκαλιάστηκε με κάθε τρόπο από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του Νομού.

Με αποκορύφωμα τη δημιουργία του Κέντρου Παράκτιων Αθλητικών Εγκαταστάσεων στον Καρτερό, έστρεψε την προσοχή του αθλητικού κόσμου στην Κρήτη και το Ηράκλειο ως τόπο διεθνών αθλητικών οργανώσεων και προορισμό αθλητικού τουρισμού, συνεργαζόμενος αποδοτικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς.

Επιπλέον, με το Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα ανέδειξε την αξία της κρητικής διατροφής και την άμεση σχέση της με τον αθλητισμό και το ευ ζην.

Έφερε την αγροτική παραγωγή της Κρήτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του αθλητικού τουρισμού, της εστίασης και των σημαντικότερων δικτύων διανομής τροφίμων στη χώρα.

Κι όπως, επίσης, συνηθίζει να λέει «συνεχίζουμε σταθερά και μπροστά.

Για τη γενιά που έρχεται»!

Γεμάτο το Ηράκλειο με Έργα αθλητικών εγκαταστάσεων

Το νέο Κέντρο παράκτιων αθλημάτων στον Καρτερό, οι επεκτάσεις στο ΕΑΚΗ και τα εργοτάξια στους 7 Δήμους

Ως ένα απέραντο αθλητικό εργοτάξιο θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την πόλη και το νομό μας, καθώς είναι δεκάδες τα έργα αθλητικών εγκαταστάσεων που είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε εξελίσσονται, ή και έχουν δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται, με τη σφραγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Ξεχωρίζουν, βέβαια, οι αναβαθμίσεις και οι επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Ηρακλείου, οι οποίες μαζί με αντίστοιχα Έργα στους 7 Δήμους μας, φτάνουν συνολικά τα 45 εκατ. ευρώ, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ποιοτικές και σύγχρονες υποδομές, εγκαταστάσεις που μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά σε όλα τα είδη των αθλημάτων, ενισχύοντας την αθλητική μας κουλτούρα, αλλά και την οικονομία μας μέσω του αθλητικού τουρισμού.

Ας δούμε αναλυτικότερα:

ΕΑΚΗ

Ολοκληρωμένα Έργα:

– Karteros Beach Sports Center, οι πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις, που μαθαίνουμε ότι σύντομα θα μπουν στη β’ φάση με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων και γηπέδων Padel, σκουός, τοίχων αναρρίχησης, πίστας BMX, παρκούρ κι ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, εκεί που ήταν οι καταπατητές και απομακρύνθηκαν, για να εξυπηρετηθούν οι ομάδες μας ποδοσφαίρου γυναικών.

– Αντικατάσταση του ελαστικού συνθετικού τάπητα του στίβου στο Στάδιο Ελευθερίας, με τα γνωστά θέματα κακοτεχνίας του Εργολάβου. Βάσει του ρεπορτάζ, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η έκπτωση του Αναδόχου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, για να αποκατασταθεί το ταρτάν αμέσως μετά από άλλον Εργολάβο και επιτέλους να λυθεί το ζήτημα.

– Βελτιωτικές εργασίες, Αποκατάσταση φθορών, Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στο Στάδιο Ελευθερίας, στο κολυμβητήριο και στο κλειστό γυμναστήριο Λίντο, αντικατάσταση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου Λίντο και ολοκλήρωση της μόνωσης της, καθώς και αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα ανακλυκλοφορίας και στον μηχανολογικό εξοπλισμό του κολυμβητηρίου Λίντο, που ήταν παλαιότητας άνω των 30 ετών.

Έργα που προγραμματίστηκαν:

– Νέα κλειστό κολυμβητήριο στο Λίντο μήκους 33 μέτρων για υδατοσφαίριση, παραπλεύρως στην υφιστάμενη πισίνα. Ολοκληρώνονται τα Τεύχη Δημοπράτησης στις αρχές Φεβρουαρίου 2023.

– Νέο κλειστό προπονητήριο μπάσκετ δίπλα στο υπάρχων κλειστό γυμναστήριο στο Λίντο και δημιουργία γηπέδων Μπιτς Βόλεϊ, 3Χ3 και πίστας Σκέιτμπορντ. Άμεσα ο διαγωνισμός.

– Ναυταθλητικό  Κέντρο Κρήτης στον Λιμένα Ηρακλείου, με πλωτή εξέδρα με πρόσβαση στη θάλασσα, αίθουσα Εξομοιωτή Ναυτικών Αθλημάτων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία ναυταθλητικών σωματείων, γυμναστήριο για τους αθλητές – αθλούμενους, έκθεση ναυτικής παράδοσης, αποδυτήρια, αποθηκευτικούς χώρους ναυταθλητικού εξοπλισμού, με υποδομές για ΑμεΑ, κατάστημα πώλησης ναυταθλητικού εξοπλισμού και αναψυκτήριο.

Βρισκόμαστε στο στάδιο σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης, που θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο του 2023.

Ηράκλειο - Έργα αθλητικών εγκαταστάσεων

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Έργα σε εξέλιξη:

– Μελέτη προσθήκης κατ’ έκταση νέου τετραώροφου κτιριακού συγκροτήματος στη δυτική πλευρά του Παγκρητίου Σταδίου και Μελέτη σχεδιασμού νέων θέσεων ΑΜΕΑ. Αναμένεται η δημοπράτηση των Μελετών από τη Δημοτική Αρχή.

– Mετατόπιση των γηπέδων τένις από το χώρο της τάφρου Sabbionara – Bembo – Αγ. Φραγκίσκου των Ενετικών Τειχών Ηρακλείου, για τη συντήρησή τους. Αναμένεται η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης από τη Δημοτική Αρχή.

– Προμήθεια υλικών για εργασίες ανακαίνισης γραφείων και αποδυτηρίων κλειστού γηπέδου μπάσκετ «Μελίνα Μερκούρη» και Επισκευή οροφής ισογείου κτιρίου και συντήρηση κερκίδων δημοτικής αθλητικής εγκατάστασης Νέας Αλικαρνασσού / γήπεδο Ηροδότου.

– Ξεκίνησε η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5, γηπέδου μπάσκετ, εργασιών περίφραξης και αντιστήριξης στο Αθλητικό Κέντρο Αγίας Αικατερίνης.

– Αντικατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο «Γιάννης Σκουρέλος».

Έργα που προγραμματίζονται:

– Ανάδειξη και Επανάχρηση Δυτικών Νεωρίων. Η Μελέτη από το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη.

– Μελέτη για τη χωροθέτηση του έργου «Τουριστικός Λιμένας και Κέντρο Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Ηρακλείου».

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Ολοκληρωμένο Έργο:

– Κατασκευή μίνι γηπέδου μπάσκετ στο Γάζι

Έργο που προγραμματίζονται:

– Δημιουργία Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού και Αναψυχής στο οροπέδιο Στρούμπουλα. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων για να ολοκληρωθούν τα Τεύχη Δημοπράτησης και να δημοπρατηθεί και στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται:

– Υπαίθριο γυμναστήριο και χώροι ελεύθερης εκγύμνασης

– Υπαίθρια γήπεδα τένις

– Μίνι γήπεδο γκολφ

– Τοξοβολία

– Ιππασία

– οδηλατόδρομος

– Στίβος και περιπατητή διαδρομή

– Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

– Παιδική Χαρά και Τείχος Αναρρίχησης

Έργα σε εξέλιξη:

– Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Κρουσώνα και κατασκευή αποδυτηρίων στο γήπεδο Τυλίσου.

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Έργα σε εξέλιξη:

– Στο Αρκαλοχώρι ολοκληρώνεται η Ενεργειακή Αναβάθμιση του μικρού ανοιχτού κολυμβητηρίου, βρίσκεται σε στάδιο κατακύρωσης Αναδόχου η Συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ και αναμένεται ο διαγωνισμός για τη Συντήρηση του ανοιχτού κολυμβητηρίου.

– Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Καστελλίου.

– Μελέτη για την δημιουργία πίστας Motocross.

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Έργο που προγραμματίζονται:

– Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Μαλίων. Η χρηματοδότηση του από το Υφυπουργείο Αθλητισμού είναι εξασφαλισμένη από τα τέλη του 2020, αλλά ως σήμερα η Δημοτική Αρχή δεν έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

– Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στο Σγουροκεφάλι.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

Έργα σε εξέλιξη:

– Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Αστερουσίων (α’ φάση). Ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται ο διαγωνισμός τον επόμενο μήνα.

– Κατασκευάζεται Καλτσέτο στον Χάρακα και στο Καταλαγάρι.

– Ολοκληρώνονται τα Τεύχη Δημοπράτησης για την κατασκευή Καλτσέτου στην Καλλονή.

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ

Έργα σε εξέλιξη:

– Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποπεράτωση, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, του κλειστού γυμναστήριου Ασημίου.

– Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στην Αγία Βαρβάρα και Καλτσέτο στα Χουστουλιανά. Έχουν υπογραφθεί οι Συμβάσεις με Ανάδοχο.

– Δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών στη Γέργερη, προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού. Απομένουν οι υπογραφές με Ανάδοχο.

– Κατασκευή Καλτσέτο στην Παναγιά και στο Λαράνι. Έχουν υπογραφθεί οι Συμβάσεις με Ανάδοχο.

– Αποκατάσταση αγωνιστικού χώρου στο Δημοτικό γήπεδο Αγίας Βαρβάρας και κατασκευή περίφραξης και ηλεκτροφωτισμό στο Δημοτικό γήπεδο Αγίων Δέκα. Έχουν υπογραφθεί οι Συμβάσεις με Ανάδοχο.

Έργα σε αναμονή:

– Ολοκλήρωση εργασιών κλειστού γυμναστήριου Αγίας Βαρβάρας.

– Κατασκευή Καλτσέτο στην Αγία Βαρβάρα και προμήθεια στοιχείων εξοπλισμού πάρκου τροχοσανίδας.

– Κατασκευή Καλτσέτο στον Άγιο Θωμά.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

Έργα σε εξέλιξη:

– Κατασκευάζεται το κλειστό γυμναστήριο στο Τυμπάκι.

– Έχει δημοπρατηθεί ο εκσυγχρονισμός του Σταδίου Μοιρών.

– Δημοπρατείται η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας στη Πόμπια.

Έργα που προγραμματίζονται:

– Κωπηλατοδρόμιο Φανερωμένης – κέντρο αναψυχής και διοργάνωσης κωπηλατικών αγώνων (και για ΑμεΑ)

– Δημιουργία Πάρκων Αναρρίχησης με

– 1η Διαδρομή Τυμπάκι – Καμάρες στο Καμαραϊκό φαράγγι και

– 2η Διαδρομή Τυμπάκι – Σίβα στην τοποθεσία «Κεφάλι».

– Πίστα Motocross (περιοχή Σκουρβούλων – Φανερωμένης).

– Κατασκευή Καλτσέτο στις Καμάρες, στη Σίβα, στα Βορίζια, στα Σκούρβουλα και στα Πιτσίδια.

– Κατασκευή Μεταλλικού Κελύφους του Κολυμβητηρίου Μοιρών και Ενεργειακή Αναβάθμιση.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο υπό δημιουργία Camp AμεΑ, έπειτα από πρόταση του Συλλόγου ΑμεΑ Νότιας Κρήτης «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Έχει εγκριθεί η 1η φάση που περιλαμβάνει:

– Ανοικτούς χώρους άθλησης.

– Χώρους υποδοχής.

– Αίθουσα γυμναστικών οργάνων.

– Πισίνα 25μ.

– Γήπεδα τένις και μπάσκετ.

– Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου.

Είναι γνωστή άλλωστε, η γενικότερη συμπεριληπτική φιλοσοφία της Κυβέρνησης και οι πολιτικές για ίση μεταχείριση, αλλά και ευαισθησία του Λευτέρη Αυγενάκη για τους αθλητές ΑμεΑ. Πόσο δε όταν στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ηγούνται οι συμπατριώτες μας, Γιώργος Καπελλάκης, Χρήστος Τζαμούσης και Γιώργος Στεφανουδάκης.

Το Έργο, που θα γίνει μέσω του Προγράμματος Leader και θα ενισχυθεί από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, περιλαμβάνει και 2η φάση, με

– Δημιουργία γηπέδου 5Χ5

– Στίβο (σε μορφή περιπατητής διαδρομής)

– Κατασκευή ξενώνων για την φιλοξενία και προετοιμασία οργανωμένων ομάδων προετοιμασίας.

 

“ΠΑΤΡΙΣ”

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content