Λ. Αυγενάκης: «Eπιστροφή της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα αντι-ντόπινγκ»

Διεξάγεται, από το πρωί, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 01/01/2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».

 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου της χώρας μας στη συστράτευσή της με την παγκόσμια κοινότητα του αντι-ντόπινγκ.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να αφήσουμε στην άκρη τις ολιγωρίες και τα λάθη του παρελθόντος, να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά, και να προστατεύσουμε τον υγιή αθλητισμό. Να θεσπίσουμε όλα εκείνα τα σύγχρονα εργαλεία, να εφαρμόσουμε τις διεθνείς πρακτικές του αύριο και όλοι μαζί, ενωμένοι, να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο του ευ αγωνίζεσθαι. Το οφείλουμε στην αθλητική μας οικογένεια και σε όσους επιθυμούν έναν αθλητισμό που θα βασίζεται στις αξίες της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της ευγενούς άμιλλας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

 

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε την άκρως προβληματική κατάσταση, που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στον

εγχώριο τομέα του αντι-ντόπινγκ και τη δυσμενή θέση της χώρας μας στο

παγκόσμιο γίγνεσθαι:

  • Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ ήταν στο χείλος της καταστροφής.
  • Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. λειτουργούσε σε παρελθόντα χρόνο, μην έχοντας αντιληφθεί διεθνείς εξελίξεις ετών.
  • Τα μηνύματα από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA) ήταν συστηματικά και σαφή, αναδείκνυε πλήθος μη συμμορφώσεων και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου επί σειρά ετών, αλλά η ανταπόκριση της χώρας μας ήταν περιορισμένη, αποσπασματική, ανεπαρκής και αναβλητική.

 

Κατόπιν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε αναλυτικά τη σημαντικότατη πρόοδο εντός 20 μηνών, απέναντι σε όλες τις παθογένειες

που παρέλαβε:

  • Στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ως ανεξάρτητού Οργανισμού (ΝΠΙΔ), με οικονομική αυτονομία, με αυτόνομους χώρους στο ΟΑΚΑ και δικό του προσωπικό.
  • Στις συντονισμένες ενέργειες για να επανακτηθεί η διαπίστευση για το Εργαστήριο Ντόπινγκ Αθηνών (μεταφορά στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό και εξοπλισμό, 2 εκατ. € για εξοπλισμό, υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για επιχορήγηση 480.000€, μέχρι να ανακτηθεί η διαπίστευση και 400.000€ ετησίως στη συνέχεια, πρόσληψη των τεσσάρων από τα έξι άτομα εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτούνται, επιπλέον των 10 που ήδη εργάζονταν εκεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ