ktel

Κέντρο εναλλακτικού αθλητισμού στον Στρούμπουλα

Πανηγυρική η υπογραφή από τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και το Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα

Ένα έργο μοναδικό στην Κρήτη, ένα κέντρο εναλλακτικού αθλητισμού και αναψυχής στον Στρούμπουλα, παίρνει το δρόμο για την υλοποίηση του μετά από τις υπογραφές που “έπεσαν” και επίσημα σήμερα .

Η υπογραφή έγινε σε πανηγυρικό κλίμα και με λιγοστό κόσμο, εξαιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, από τον Ηρακλειώτη Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό ύψους 1.245.113,25 €.

Μιλώντας για το έργο ο ο κ.Αυγενάκης επεσήμανε τη μοναδικότητα του αλλά και το πλήθος των δραστηριοτήτων που θα φιλοξενήσει και τόνισε ότι δεν είναι μόνο ένα πρότυπο έργο αθλητισμού που φιλοξενεί πολλά και ξεχωριστά αθλήματα αλλά και ένα έργο που βοηθά σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής και προστατεύει παράλληλα το μοναδικό περιβάλλον του Οροπεδίου του Στρούμπουλα.   Ο κ.Αυγενάκης αναφέρθηκε στις οργανωμένες και πιστοποιημένες υπηρεσίες που θα λειτουργούν στο κέντρο και θα δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά αθλητικών έργων που υλοποιούνται ή δρομολογούνται σε όλους τους Δήμους του νησιού, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στο ΕΑΚΗ αλλά και στις κολυμβητικές εγκαταστάσεις του Λίντο.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας από την πλευρά του τόνισε ότι το έργο έρχεται να συμπληρώσει την έλλειψη υποδομών που υπάρχει στον αθλητισμό γενικότερα στην Κρήτη, και αναφέρθηκε στην συμβολή του Υφυπουργού που αγκάλιασε το έργο και δημιούργησε τα κίνητρα. Παράλληλα ο Δήμαρχος τόνισε ότι από την πλευρά του Δήμου Μαλεβιζίου υπήρξε η θέληση και η δουλειά που οδήγησε στη σημερινή υπογραφή.  Ο κ. Μποκέας αναφέρθηκε τόσο στους δικούς του συνεργάτες όσο και σε αυτούς του κ.Αυγενάκη που εργάστηκαν για να παρουσιαστεί σήμερα αυτό το αποτέλεσμα.

Η παρουσίαση του έργου 

Στο Οροπέδιο Στρούμπουλα του Δήμου Μαλεβιζίου, σε έκταση 22στρεμμάτων πρόκειται να αναπτυχθεί κέντρο εναλλακτικού αθλητισμού και αναψυχής. Το κέντρο θα προσφέρεται για εναλλακτικές δραστηριότητες, θα είναι σχεδιασμένο για όλους (ΑΜΕΑ) και θα αποτελείται έλξη για τουριστικό αθλητισμό, εργασιακό αθλητισμό και αθλητική κατάρτιση καθώς θα λειτουργεί παράλληλα σαν χώρος κοινωνικοποίησης και διαδραστικότητας.

Το κέντρο θα περιλαμβάνει υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους ελεύθερης εκγύμνασης, 3 υπαίθρια γήπεδα τένις, γήπεδο γκολφ, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλατόδρομο – mountain bike, στήβο και περιπατική διαδρομή, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, παιδική χαρά και τοίχο αναρρίχησης.

1. ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ & ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ

Το υπαίθριο γυμναστήριο αποτελείται από διαμορφωμένους χώρους για ομαδική ή ατομική εκγύμναση όλων των ανόργανων μορφών. Επίσης, θα τοποθετηθούν όργανα εξωτερικού τύπου και ένας τοίχος αναρρίχησης. Η επιφάνεια αυτών είναι περίπου 1200,00τμ.

2. ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΝΙΣ

Κατασκευάζονται τρια υπαίθρια γήπεδα τένις εκ των οποίων το ένα θα είναι μίνι. Πρόβλεπονται τα 2 γήπεδα αντισφαίρισης να κατασκευαστούν με τις τεχνικές προδιαγραφές των σκληρών γηπέδων, δηλαδή σε υπόστρωμα ασφάλτου εφαρμόζεται ακρυλικό ειδικό δάπεδο το οποίο περιλαμβάνει τον αγωνιστικό χώρο και την περιμετρική ζώνη ασφαλείας – κυκλοφορίας ενώ τα άλλο θα είναι χωμάτινο. Οι διαστάσεις του γηπέδου αρκεί να είναι 36m x18m για να μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες σε εθνικό επίπεδο. Οι διαστάσεις του μίνι-τένις γηπέδου (περιοχή άθλησης) θα είναι 6mx13m και η συνολική επιφάνει θα είναι 9mx18m

Η συνολική επιφάνεια και των τριών γηπέδων διαμορφώνεται στα 1800,00τμ.

3. MINI ΓΗΠΕΔΟ ΓΚΟΛΦ – 1000,00τμ

4. ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ – 2000,00 τμ

5. ΙΠΠΑΣΙΑ – 1000μέτρα μήκους

6. ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ – 700μέτρα μήκος

7. ΣΤΗΒΟ & ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – 450μέτρα μήκους

8. ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ένα ΠΚΑ είναι μια ” προσομοίωση ” ενός οδικού δικτύου μιας αστικής και υπεραστικής περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ένας χαρακτηριστικός δρόμος είναι πλήρης με αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες μαζί με τους πεζούς. Αυτό κάνει τη μεταφορά μια πολύ περίπλοκη και επικίνδυνη διαδικασία. Τα ΠΚΑ έχουν σχεδιασθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά στοιχεία ενός οδικού δικτύου μιας πόλης όπως οι οδοί πεζοδρόμια, διασταυρώσεις, και πινακίδες σημάτων, που συνδυάζονται με τα απαραίτητα κινούμενα στοιχεία ενός δικτύου κυκλοφορίας: οχήματα, τα οποία τροφοδοτούνται κυρίως με τις ηλεκτρικές μηχανές. Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 3 στρέμματων

9. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ & ΤΟΙΧΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

10. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Κάλυψη αναγκών του συνόλου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και θέρμανσης – ψύξης του κέντρου αθλητισμού του Μαλεβίζιου και συγκεκριμένα καλύπτονται:

Φωτισμός κλειστών και ανοικτών χώρων

Θερμικές –ψυκτικές ανάγκες των βοηθητικών χώρων ( αποδυτήρια ,κλπ)

Παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης ( ΖΝΧ)

11. Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πλήρης εγκατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης για τα WC και τα αποχωρητήρια και αποχέτευση όμβριων υδάτων.

Πλήρης εγκατάσταση πυρασφάλειας με Μ.Υ.Π.Δ., πυρανίχνευσης και χειροκίνητο σύστημα ενεργοποίησης συναγερμού

Πλήρης εγκατάσταση Θέρμανσης-Κλιματισμού-Αερισμού με ΚΚΜ 100% νωπού αέρα και ανεξάρτητο δίκτυο αερισμού WC, αποδυτηρίων και αναψυκτηρίου.

Πλήρης ηλεκτρική εγκατάσταση διανομής ισχύος, ΣΑΠ & γειώσεων, φωτισμού και ρευματοδοτών.

Πλήρης εγκατάσταση δικτύου φωνής δεδομένων, TV, μεγαφωνικού συστήματος ανακοινώσεων, BMS και πίνακα αποτελεσμάτων – συστήματος χρονομέτρησης.

Πλήρης εγκατάσταση φωτισμού και αποχέτευσης όμβριων υδάτων όλων των υπαίθριων χώρων

Η απαιτούμενη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών θα παράγεται από το σύστημα φωτοβολταϊκου σταθμού.

Η επιλογή του Στρούμπουλα 

Η επιλογή της κατασκευής Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής στο Οροπέδιο Στρούμπουλα σε έκταση του Δήμου Μαλεβιζίου κρίνεται απαραίτητη, διότι σε ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων και αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχο κέντρο δεν υπάρχει στην Κρήτη και η κατασκευή του λόγω της γεωγραφικής θέσης του Μαλεβιζίου αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης αθλητών και επισκεπτών, αλλά και διοργάνωσης εναλλακτικών αθλητικών διοργανώσεων. Η περιοχή του Στρούμπουλα βρίσκεται σε στρατηγική θέση έχοντας μόλις 15 λεπττά απόσταση οδικώς από το Ηράκλειο Κρήτης και μόλις 10 λεπτά απόσταση οδικώς από το κέντρο του Δήμου Μαλεβιζίου, το Γάζι.

Η χωροθέτηση του Κέντρου στην περιοχή του Στρούμπουλα συνδέει την ενδοχώρα του Δήμου Μαλεβιζίου με τον τουρισμό, καθώς πρόκειται για περιοχή εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες, με μοναδική πολιτισμική και γεωλογική αξία, αφού συνορεύει με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη Unesco. Στη συγκεκριμένη περιοχή ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα μια σημαντική οδική αρτηρία που δίνει πρόσβαση προς τα Ανώγεια του όμορου Νομού Ρεθύμνου, καθιστώντας την έτι περαιτέρω ελκυστική και προσβάσιμη στους επισκέπτες. Ήδη, παρά την απουσία υποδομών στην εν λόγω περιοχή, πολλοί είναι οι κάτοικοι των Νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης που επιλέγουν την περιοχή για περίπατο και αναψυχή.

Επιπρόσθετα, το έργο θα βοηθήσει σε µεγάλο βαθµό στην αντιµετώπιση του προβλήµατος της εποχικότητας του τουρισµού στην περιοχή µε την ταυτόχρονη ενδυνάµωση του Δήµου και των γειτονικών περιοχών ως πόλου έλξης του αθλητικού τουρισµού, προσφέροντας επιπλέον εισόδηµα στην τοπική κοινωνία. Λόγω του εύκρατου κλίµατος αλλά και των πολυπληθών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή η κατασκευή του Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού και Αναψυχής στο Στρούμπουλα θα διαφοροποιήσει και θα εμπλουτίσει το προσφερόµενο τουριστικό προϊόν σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου αλλά και Ρεθύμνης.

Παράλληλα η κατασκευή του Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής θα συµβάλλει περαιτέρω στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Μαλεβιζίου µε την προώθηση της ενασχόλησης των κατοίκων µε τον αθλητισµό.

Σημειώνεται ότι ο χώρος θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ως χώρος σηµαντικών εκδηλώσεων ποικίλου χαρακτήρα.

Στην κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στο Δήµο Μαλεβιζίου θα χρησιµοποιηθούν Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας µε στόχο την εξοικονόµηση ενέργειας η οποία θα συµβάλλει περαιτέρω στην βιωσιµότητα της επένδυσης, σύµφωνα µε την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και τους στόχους του «Συµφώνου των Δηµάρχων» 20-20-20. Η κατεύθυνση του σχεδιασμού εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια που έχει εκπονήσει ο Δήμος Μαλεβιζίου στο πλαίσιο υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων.

1. Το κέντρο θα περιλαμβάνει υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους ελεύθερης εκγύμνασης και τοίχο αναρρίχησης, 3 υπαίθρια γήπεδα τένις, γήπεδο γκολφ, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλατόδρομο – mountain bike, στήβο και περιπατική διαδρομή, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, παιδική χαρά και τοίχο αναρρίχησης καθώς και τους βοηθητικούς χώρους αποδυτηρίων, αναψυκτηρίων και χώρων υγιεινής: Δεν υπάρχουν υφιστάμενες εγκαταστάσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους οι οποίες να καλύπτουν την ανάγκη του δημοτών για άθληση και αναψυχή. Επίσης, δεν υπάρχουν υποδομές για την προσφορά αθλητικής αναψυχής και εργασιακού αθλητισμού.

2. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: Τα λειτουργικά έξοδα των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου προτείνεται να καλυφθούν με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η παρούσα πρόταση αφορά την κάλυψη Ηλεκρομηχανολογικών αναγκών και συγκεκριμένα θέρμανσης-ψύξης των βοηθητικών χώρων και φωτισμού με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα με την εγκατάσταση μικρής μονάδας Φ/Β πάρκου. Συγκεκριμένα, το Φ/Β θα καλύψει:

– Φωτισμό των χώρων

– Θερμικές –ψυκτικές ανάγκες των βοηθητικών χώρων ( αποδυτήρια ,κλπ)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ