Δημοπρατείται το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα

Στη διαδικτυακή Ημερίδα «Covid-19 και Παραολυμπιακός Αθλητισμός», που διοργάνωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
«Οι αθλητές είναι το κέντρο γύρω από το οποίο διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε το σύνολο των αθλητικών μας πολιτικών. Και, φυσικά, οι αθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν κεντρικό κεφάλαιο αυτής μας της πολιτικής» επισήμανε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Αθλητισμού και ανέφερε όλα όσα έχουν υλοποιηθεί αυτούς τους 18 μήνες, καθώς και εκείνα που προγραμματίζονται, όπως:
* το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, για το οποίο εντός του Ιανουαρίου δημοπρατείται η Μελέτη-Κατασκευή, συνολικού κόστους περίπου 25 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να είναι έτοιμο προς χρήση πριν από τα τέλη του 2022,
* οι νομοθετικές παρεμβάσεις με την εκπροσώπηση αθλητών στις διοικήσεις, τη δημοκρατικότερη σύνθεση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, τη δίκαιη εξομοίωση των συνοδών αθλητών με τα προνόμια των πρωταθλητών και τη δυνατότητα συγκρότησης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων,
* η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ σε όλη την Ελλάδα, για να είναι φιλικότερες, πιο εύχρηστες και προσβάσιμες στα ΑμεΑ
* οι αθλητικές διοργανώσεις που έχουν αναληφθεί
Ο κ. Αυγενάκης επαναβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για  την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμεΑ για πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή» και δεσμεύτηκε ότι «πολεμάμε στη ρίζα οποιαδήποτε διάκριση, οποιοδήποτε στερεότυπο μπορεί να υπάρχει ακόμη σήμερα απέναντι στα ΑμεΑ, διότι -εκτός από ίσες ευκαιρίες- τα ΑμεΑ αξίζουν κάτι το οποίο δεν κοστίζει τίποτα. Κκαι αυτό είναι η αξιοπρέπεια».
Από την πλευρά του, ο γγΑ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα όσα έχει προβλέψει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ για την αθλητική διευκόλυνση των ΑμεΑ στον καιρό της πανδημίας.
Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να συμμετάσχω στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή σας ημερίδα, με θέμα «Covid-19 και Παραολυμπιακός Αθλητισμός». Σας συγχαίρω για αυτή την σημαντική πρωτοβουλία να αναδείξετε τα θέματα του εξαιρετικού αυτού τμήματος του αθλητισμού, του Παραολυμπιακού.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό  και ελπιδοφόρο, σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο όπου η ανθρωπότητα παγκοσμίως δοκιμάζεται από την κρίση της πανδημίας, να πραγματοποιούνται πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις, οι οποίες διευρύνουν τους ορίζοντες του κοινού, μεταδίδουν πολύτιμα μαθήματα ζωής και συζητούν δημόσια θέματα, όπως οι νέες συνθήκες και οι επιπτώσεις της πανδημίας στον παραολυμπιακό αθλητισμό.
Ο παραολυμπιακός αθλητισμός και γενικότερα ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελούν όχι απλά ένα σημαντικό κεφάλαιο του αθλητισμού, αλλά πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής. Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν πρότυπα. Πρότυπα μαχητικότητας και αγωνιστικότητας, πρότυπα της αέναης προσπάθειας για βελτίωση, πρότυπα αισιοδοξίας και επιμονής, πρότυπα προς μίμηση για όλους και κυρίως για τους νέους μας.
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βάλαμε στον πυρήνα των πολιτικών μας τους αθλητές.
Οι αθλητές είναι το κέντρο γύρω από το οποίο διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε το σύνολο των αθλητικών μας πολιτικών.
Και, φυσικά, οι αθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν κεντρικό κεφάλαιο αυτής μας της πολιτικής.
Με μεγάλη χαρά, αναφέρω το Παραολυμπιακό Κέντρο στη Ραφήνα! Ήταν προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα παίρνει σάρκα και οστά.
Μέσα από στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Ραφήνας/Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για την κατασκευή του πρώτου αθλητικού κέντρου για ΑμΕΑ στην Ελλάδα, του πιο σύγχρονου κέντρου στην Ευρώπη.
Το εμβληματικό αυτό έργο συμβαδίζει απόλυτα με την κυβερνητική δέσμευση για την ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.
Προγραμματίζουμε την ολοκλήρωση των Μελετών το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το κόστος και τις επόμενες ενέργειες που θα δρομολογήσουμε σε άμεσο χρόνο.
Καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου, με εθνική, βαλκανική και πανευρωπαϊκή διάσταση.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ