Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε την αγάπη μας για την Πατρίδα και το συνάνθρωπο 

Γράφει ο Μανόλης Δασκαλάκης(*)

Μέχρι στιγμής η χώρα μας μετρά τέσσερις νεκρούς και 331 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την πανδημία του κορονοϊού (COVID 19) που έχει μπει στη ζωή μας και που είχε προβλεφτεί  από τους ειδικούς πως θα έμπαινε, καιρό πριν, όταν η Κίνα γνώριζε πρώτη τις καταστροφικές συνέπειες του. Η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, έκλεισε χώρους συνάθροισης παίρνοντας σκληρά μέτρα προληπτικά με γνώμονα δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον, το παράδειγμα την γειτονικής Ιταλίας που τα αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν έγκαιρα και το εθνικό σύστημα υγείας της παρόλο που θεωρούνταν ως  ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη φαίνεται τώρα να μην αντέχει να περιθάλψει των τεράστιο όγκο των κρουσμάτων.  Δεύτερον, πως η Δημόσια Υγεία είναι το ύψιστο αγαθό και έπονται αυτού άλλοι τομείς και αγαθά όπως η Παιδεία, η Οικονομία κα. Παρατηρώντας εικόνες μέσω των ΜΜΕ (καθώς και ο γράφων έχει αυτοπεριοριστεί και συμμορφωθεί στις οδηγίες των ειδικών) βλέπει κανείς άδειους δρόμους, πόλεις και χωριά χωρίς κόσμο και ζωή, σφραγισμένα καταστήματα και κλειστά σχολεία. Η εικόνα στα μάτια μας είναι ασυνήθιστη, ξένη πλην όμως ενθαρρυντική.

Ενθαρρυντική, όχι για το πλήγμα που θα υποστεί η πολύπαθη οικονομία μας, όχι για τη βίαιη διακοπή της εκπαίδευσης αλλά γιατί οι περισσότεροι Έλληνες με υψηλό αίσθημα ευθύνης φαίνεται να καταφέρνουν να πειθαρχήσουν έστω σε μεγάλο ποσοστό. Τα  δύσκολα χρόνια ίσως μας έδειξαν πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να πράττουμε για το κοινό καλό. Πολλοί συνάνθρωποι μας με τεράστιες επιπτώσεις κυρίως οικονομικές αλλά και σε άλλα επίπεδα όπως να πράξουν ενάντια στην πίστη τους ή τις συνήθειες τους, δείχνουν να καταλαβαίνουν πως αυτός ο εχθρός είναι κοινός και αντιμετωπίζεται κάνοντας θυσίες.

Ανάμεσα μας υπάρχουν δυστυχώς και εκείνοι που αψηφούν, που δηλώνουν άφοβοι και δε δείχνουν σεβασμό στον εαυτό τους και στους γύρω τους. Το πιθανότερο, λόγοι φυγοπονίας και μειωμένων ηθικών αντιστάσεων να τους αποτρέπουν στο να διακόψουν τις συνήθειες τους. Μέσα στους άδειους δρόμους υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι να κάθονται σε μερικές παρανόμως ανοιχτές καφετέριες, σε παραλίες και σε εκκλησίες. Για τους τελευταίους, ο γράφων, έχοντας και ο ίδιος βαθιά Ορθόδοξα Χριστιανικά πιστεύω, θεωρεί πως έχουν ένα ελαφρυντικό όσον αφορά το ηθικό του πράγματος όμως ο ιός δε φαίνεται να κάνει διακρίσεις στην τοποθεσία που θα χτυπήσει. Μάλιστα, οι άνθρωποι που εκκλησιάζονται είναι κυρίως ηλικιωμένοι και ο φονικός ιός δείχνει να τους έχει ιδιαίτερη ‘’αδυναμία’’ . Οι ειδικοί, οι οποίοι είναι οι μόνοι που πρέπει να εμπιστευόμαστε, μας προτρέπουν να μη συναθροιζόμαστε πουθενά.

Ο καθένας μας τώρα οφείλει να δείξει την αγάπη του για την Πατρίδα που δοκιμάζεται και το συνάνθρωπο που κινδυνεύει.  Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε πως έχουμε και εμείς ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την Πατρίδα και πως δεν έχουμε μόνο το δικαίωμα της κριτικής στις κατά καιρούς κυβερνήσεις που η τωρινή μάλιστα φαίνεται να έχει αντανακλαστικά για την προστασία μας. Ειδάλλως τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά και τρανό παράδειγμα είναι η γειτονική Ιταλία.

Ο ιός είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και καλύτερα να μη βρεθούμε αντιμέτωποι.

 

(*) Ο Ε.Μ. Δασκαλάκης είναι Γεωλόγος, με περαιτέρω σπουδές στη διαχείριση ενεργειακών πόρων και την ασφάλεια

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ