Το Ηράκλειο ως Κέντρο Δημιουργίας & Ανάπτυξης στη Μεσόγειο

Άρθρο του Νίκου Γιαλιτάκη(*)

Η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη της δημοτικής ομάδας που θα ηγηθεί τα επόμενα χρόνια το Ηράκλειο είναι αναμφίβολα κάτι που αφορά όλους τους ενεργούς πολίτες, ανεξαρτήτως της κομματικής τους τοποθέτησης. 

Είναι σίγουρα μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις στην προσπάθεια να συγκροτηθεί ένας πόλος προόδου, δημιουργίας και ανάπτυξης, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, πολιτικές που περνούν απ’ευθείας στην καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως ένα συνολικό πλαίσιο δράσης για να θέσουμε ξανά τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει ανάγκη η πόλη μας.

 Μέσα από τη δημιουργική σύνθεση των προτάσεων κι ένα κίνημα πολιτών που συνεχώς διευρύνεται γύρω από τον κοινό στόχο να καταστήσουμε το Ηράκλειο ένα κέντρο δημιουργίας και ανάπτυξης, με φιλικές προς όλους υπηρεσίες, ενισχύουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του Δήμου ώστε να προσελκύσουμε τις επενδύσεις εκείνες που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με προοπτική.

Η πολύχρονη εμπειρία και κυρίως η βαθιά γνώση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν τον οδηγό για την ενίσχυση των έργων υποδομής και της ανάπτυξης ενός συνολικού δικτύου που θα παρεμβαίνει σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κοινότητα, ώστε να διαμορφώσει μια νέα ποιότητα ζωής  για τους πολίτες. 

Στην κατεύθυνση αυτή, στοχεύουμε στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμη βάση, και με αυτό το τρόπο, το Ηράκλειο να στραφεί σε καίριες αλλαγές όπως είναι η ανακύκλωση του νερού. 

Οι προτάσεις μας και οι πολιτικές που πρόκειται να εφαρμόσουμε απαντούν στις ανάγκες των πολιτών του κέντρου, του συνοικιών αλλά και της υπαίθρου και πολλές από αυτές εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, δίνοντας έτσι στο Ηράκλειο την εξωστρέφεια που χρειάζεται και βάζοντας τέλος στις αποσπασματικές πολιτικές, την έλλειψη σχεδιασμού και την απουσία οράματος της σημερινής δημοτικής αρχής. 

Το Ηράκλειο μπορεί και πρέπει να κατακτήσει και πάλι τη θέση που του αξίζει. Μπορεί και πρέπει να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ανοιχτή για τους πολίτες της, δημιουργική και εξωστρεφής για τους νέους ανθρώπους, παραγωγική και αναπτυξιακή για εκείνους που εργάζονται, επενδύουν, και στηρίζουν την τοπική οικονομία. Μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά, μια πόλη πρότυπο. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με πολίτες και φορείς που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει το Ηράκλειο.

Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός μοναδικού Ευρωμεσογειακού προορισμού υψηλού επιπέδου με ποιότητα ζωής και ευημερία για τους πολίτες. Ενός Οικονομικού, Επιχειρηματικού, Αναπτυξιακού Κέντρου, αντίστοιχου των δυνατοτήτων του Δήμου μας, με πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και υψηλή κοινωνική ανταπόδοση.

 

(*) O κ. Νίκος Γ. Γιαλιτάκης είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος    της Δημοτικής Κίνησης «Ηράκλειο 3.7.5.» του υποψηφίου Δημάρχου  Γιάννη Κουράκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ