Το Ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης

Του Δημ. Κων. Σαρρή

[Μια παλαιά σοβαρή  Πρόταση για επίλυση του ,που πολεμήθηκε ,και  τώρα έχει καταστεί Επίκαιρη)

                                                                           

 Είναι ευρέως γνωστό ότι η Κρήτη τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής της (οικιστικής & βιομηχανικής) αλλά κύρια της ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας της, παρουσιάζει σημαντική αύξηση της ενεργειακής της ζήτησης, που ανέρχεται στο 8% περίπου ετησίως. 

Στην Κρήτη λειτουργούν  τρία  Συμβατικά Ενεργειακά Κέντρα της ΔΕΗ.

Η  Κρήτη,επίσης, αποτελεί σημαντικό πεδίο εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή και αιολική) 

Στο πλαίσιο της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος του νησιού μας το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το 2003 υπερψήφισε, κατά πλειοψηφία, στη Συνεδρίαση της 10/02/2003 στον Αγ. Νικόλαο, την πρόταση του  τότε Νομάρχη, σε αγαστή υνεργασία με τον Δήμο  Γαζίου ,για την κατασκευή νέου Εργοστασίου  ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 250 MW στη θέση «Κορακιά» στα σύνορα του Νομού Ηρακλείου – Ρεθύμνου (εντός του Νομού Ηρακλείου και μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαζίου).

Υπεγράφη ,μάλιστα,ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ,για τον λόγο αυτό, μεταξύ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Της ΝΑΗ και Δήμου Γαζίου ,που ισχύει και σήμερα αν και ανενεργό.

Οι νέες μονάδες στην «Κορακιά», με πρόταση της Ρ.Α.Ε. μάλιστα, προβλεπόταν αρχικά να λειτουργήσουν αντί με καύσιμο μαζούτ 75, το οποίο απαιτεί αποθείωση, γεγονός που θα επιβάρυνε περιβαλλοντικά το χώρο, λόγω των παραγόμενων μεγάλων ποσοτήτων γύψου. 

Το γεγονός αυτό, κατέστησε αναγκαία την εισαγωγή ΦΥΣΙΚΟΥ  ΑΕΡΙΟΥ στην Κρήτη για την άρση όλων των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, που ήσαν αναπόφευκτες εάν το καύσιμο ήταν μαζούτ 75 ή ακόμα και καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείο.

Το νησί της Κρήτης λόγω της γεωγραφικής του θέσης , θεωρείται ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει εύκολα   το κεντρικό δίκτυο της χώρας ,καθόσον η διασύνδεση της με υποβρύχιο καλώδιο παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα ίσως όχι ανυπέρβλητα, ιδιαίτερα λόγω ύπαρξης ρηγμάτων στον βυθό της θάλασσας.που ξεπεράστηκαν 

Όμως  μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή ή σε αέρια υπό πίεση εφόσον βέβαια δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές (εγκαταστάσεις ελλιμενισμού δεξαμενόπλοιων, εγκαταστάσεις για την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου αερίου, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, δίκτυο μεταφοράς), ανάλογα με τη χρήση που πρόκειται να έχει το φυσικό αέριο στο νησί (ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανία, οικιστικός τομέας). 

Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις λειτουργούν σήμερα στη ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ στην Αττική όπου φθάνει το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εισάγεται στο κεντρικό δίκτυο της χώρας. Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να φθάνει με πλοίο στην Κρήτη π.χ. από την Αλγερία, από όπου η Ελλάδα ήδη εισάγει ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ από τις αρχές του 2000 ή ακόμα και από την Αίγυπτο. 

Αναμενόμενα οφέλη από το φυσικό αέριο για την Κρήτη:

-Προστασία  του Περιβάλλοντος ,και η  –Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

 Αλλά   ο σχεδιασμός αυτός της ΔΕΗ, έκτοτε,  φαίνεται να εγκαταλείφθηκε,αφούτ πολεμήθηκε από μεγάλα συμφέροντα, και άλλες λύσεις τέθηκαν στο τραπέζι ,για υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης

Τώρα όμως,μετά την απειλή του ΠΟΥΤΙΝ για διακοπή της παροχής Φυσικού αερίου στην ΔΥΣΗ, υπάρχουν δε και καινούργια στοιχεία που συνηγορούν στην επαναφορά του αρχικού σχεδιασμού , δηλ.της Εισαγωγής του Φυσικού Αερίου στη Κρήτη.

 Οι επιστημονικές  έρευνες  έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης , όπως τουλάχιστον διατείνονται ειδικοί και  μη  ,γεγονός που διασφαλίζει μελλοντικά την  προμήθεια φθηνού ελληνικού καυσίμου, τα όποια προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν  και  το συντομότερο να χαραχθεί ένας νέος στρατηγικός ενεργειακός  σχεδιασμός , , με στόχο  την οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης ,που αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη  της ασφαλούς   ανάπτυξης  και της  ευημερίας του λαού της.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content