Το δυστύχημα με τη Ferrari και το αφηνιασμένο μυαλό μας

Του Κώστα Τριγώνη
Ένας νέος άνθρωπος, “επιτυχημένος επιχειρηματίας”, αγόρασε χθες το πρωί μια Ferrari, και το βράδυ σκοτώθηκε με αυτήν…

Πώς οδηγούσε το πανάκριβο αυτοκίνητο ο νέος αυτός άνθρωπος, το περιγράφει, σοκαρισμένη, μια γυναίκα οδηγός, την οποία προσπέρασε ο “επιτυχημένος επιχειρηματίας”, λίγα δευτερόλεπτα πριν συναντηθεί με τον θάνατο.

Είπε η γυναίκα οδηγός, ότι τρόμαξε, και σχεδόν σταμάτησε το αυτοκίνητό της καθώς η Ferrari, έκανε εκκωφαντικό θόρυβο. «Ήταν σαν να γινόταν σεισμός»!

Αντιλαμβανόμαστε περίπου τη σκηνή… Ένα υπερηχητικό αυτοκίνητο, με τέρμα το γκάζι, να τρέχει σαν αφηνιασμένο. Και το κακό δεν άργησε να συμβεί.

Είναι αυτό ένα ακόμη από τα πολλά, παρόμοια περιστατικά που συναντούμε κι εμείς στους δρόμους, σε καθημερινή βάση. Περιστατικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε σε όλη την Ευρώπη, από την ανώριμη και άκρως επικίνδυνη, για μας και για τους άλλους, συμπεριφορά μας στο τιμόνι. Ειδικά αν έχεις να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο κάποιων εκατοντάδων ίππων. Μια Ferrari, μια Porsche, ή μια Lamborghini… (ή μια μοτοσυκλέτα, με την εξάτμιση κομμένη, για να μην ξεχνιόμαστε!)

Με τι οδηγικά προσόντα, με τι ειδικές γνώσεις, οδήγησε χθες τη Ferrari του, ο “επιτυχημένος επιχειρηματίας”;

Είναι το ίδιο να οδηγείς μια Lamborghini ή μια Ferrari 600 ίππων, με ένα “κατσαριδάκι” των 70 ή 80 ίππων;

Όμως, στον ίδιο δρόμο θα κινηθεί και η Ferrari, και το “κατσαριδάκι”… Κι όταν η πρώτη προσπεράσει το δεύτερο, “θα γίνεται σεισμός”, όπως είπε και η μάρτυρας του αποψινού τραγικού τροχαίου δυστυχήματος.

Έχει πάρει άραγε κάποιο μέτρο η πολιτεία, για να αποφεύγονται τέτοιου είδους δυστυχήματα, με αυτοκίνητα που αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες;

Όλοι θυμόμαστε, πριν δυο – τρία χρόνια, το δυστύχημα με τον γιο του Βακάκη (του JUMBO), που έτρεχε με την Porsche του κι έπεσε με 350 χλμ/ώρα πάνω σε ένα σταθμευμένο ΙΧ, σκοτώνοντας μια μάνα με τα παιδιά της.

Τι έγινε από τότε; Τίποτε! Απολύτως τίποτε…

Τότε πρωταγωνίστησε μια Porsche, χθες το βράδυ μια Ferrari, ίσως αύριο – μεθαύριο μια Lamborghini αναλάβει τη μακάβρια σκυτάλη.

Φταίνε άραγε τα υπερηχητικά αυτοκίνητα; Μα, αυτά δεν κατασκευάζονται για να γίνουν φονικά όπλα.

Όλο το φταίξιμο ανήκει σ’ αυτούς που τα οδηγούν, έτσι όπως τα οδήγησαν ο Βακάκης προ καιρού και ο Μονογυιός χθες το βράδυ. Για να “γίνεται σεισμός”!

Εδώ, οι σεισμολόγοι δεν έχουν λόγο. Η πολιτεία όμως, οφείλει να πεί, έστω μια λέξη. Και να πάρει, επιτέλους, κάποια μέτρα, μπας και περιοριστεί το κακό.

Εκείνο όμως που επιβάλλεται να γίνει, είναι να βάλουν επιτέλους μυαλό, αυτοί που πιάνουν στα χέρια τους τιμόνι. Ανεξαρτήτως κυβικών του οχήματος.

Είτε υπερηχητικό αυτοκίνητο οδηγείς, είτε “κατσαριδάκι”, είτε δίκυκλο, έχεις υποχρέωση να σέβεσαι και να προσέχεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου!

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ