To χρονικό   της ραψωδίας “κονσέρτο για λύρα” του Γιάννη Μαρκόπουλου

Του Δημ. Κων. Σαρρή

Με μεγάλη επισημότητα   πραγματοποιήθηκαν ,στις 8 του Μάρτη τα Εγκαίνια του περικαλλούς  Δημοτικού Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου ,που αποτέλεσε την αίσια κατάληξη ,μιας πολύχρονης προσπάθειας ,με την συμβολή όλων των Δημοτικών Αρχών του Δήμου Ηρακλείου από το 1975 ,μέχρι σήμερα, τον σημερινό Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, που είχε την αγαθή τύχη  να το εγκαινιάσει…..

Η αρχική ιδέα ήταν ,βέβαια, του αείμνηστου Ανδρέα Καλοκαιρινού ,της οποίας όμως την υλοποίηση ξεκίνησε ,ο επίσης ,αείμνηστος Δήμαρχος Μανώλης Καρέλης, ο οποίος και ανέθεσε  την μελέτη του έργου στο έγκριτο Αρχιτεκτονικό γραφείο των Αθηνών  του καθηγητή Μπίρη.

Η αρχική χρηματοδότηση,όμως, του έργου ,έγινε  μόλις το 2005 ,από τα Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού με ένα εκατομμύριο ευρω , τα οποία εδόθησαν , με ισόποση επιταγή στον τότε Δήμαρχο Γιάννη Κουράκη ,από εμένα ,ως  ex officio Πρόεδρο των Ιδρυμάτων ,ως Νομάρχης Ηρακλείου ,συνοδευόμενος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ.Αλέξη Καλοκαιρινό.

Η  σημαντική όμως χρηματοδότηση του έργου έγινε από τον ,τότε,  Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με το ποσόν των 18 εκατομμυρίων ευρω και έτσι το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006.

  λαμπρά αυτά εγκαίνια, κόσμησε με την  παρουσία της  η πολυμελής συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό την Διεύθυνση του , διεθνούς φήμης  Ηρακλειώτη Μαέστρου της Λυρικής σκηνής ,Μύρωνα Μιχαηλίδη,που καταχειροκροτήθηκε.

Εκείνο το Μουσικό, όμως, έργο που συγκίνησε το κοινό ,που αποθέωσε τον παρόντα Συνθέτη ,τον Γεραπετρίτη Γιάννη Μαρκόπουλο ,ήταν η Ραψωδία(ετυμολ.ράπτω + ωδή, και σημαίνει ένα επικό ποίημα ,που αναφέρεται στα κατορθώματα ονομαστού ήρωα), <<κονσέρτο για λύρα>>, με σολίστα λυράρη την αξιόλογο μουσικό Ζαχαρία Σπυριδάκη ,(με πρώτη εκτέλεση από τον μεγάλο λυράρη Μπάμπη Γαργανουράκη).

Το θαυμάσιο αυτό έργο, που αποτελεί ύμνο για την Κρήτη και  προβάλει την δύναμη της κρητικής λύρας ,που επισκίασε με τον γλυκό  και επικό ήχο της ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα,έχει την δική του ιστορία.

Τον Μάϊο του 1988,κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού,έπεσε ,κατά  τύχη, στα χέρια μου ,ένα <<αναμνηστικό πρόγραμμα>> μιας πολυδιαφημισμένης και επιτυχημένης ,όπως γράφτηκε στον διεθνή τύπο, εκδήλωσης της Τουρκικής κυβέρνησης ,στο Αλμπερτ Χώλλ ,του Λονδίνου,στα πλαίσια της Έκθεσης ,<<Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής >>,με φολκλορικούς χορούς της Τουρκίας ,όπου επιφύλασσε μια πολύ  δυσάρεστη έκπληξη , όταν διαπίστωσα ότι παρουσίαζε ,μεταξύ άλλων,την Ποντιακή φορεσιά και την Ποντιακή λύρα ,σαν… Τουρκικά….

Απευθύνθηκα, αμέσως ,στην  Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών ,προτείνοντας  να προβούμε σε κάποια κατάλληλη  ενέργεια ,που να ανέτρεπε τις εντυπώσεις ,που προκλήθηκαν από την επίμαχη Τουρκική έκθεση ,αποκαθιστώντας την Αλήθεια,με παρόμοια πολιτιστική εκδήλωση στον  ίδιο ακριβώς  τόπο , το Αλμπερτ Χωλλ του Λονδίνου,κάτι που έγινε αποδεκτό, και δεσμεύτηκαν  να βρούν   τον αναγκαίο χρηματοδότη , που,τελικά, ήταν η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.…

Απευθύνθηκα ,τότε, στον συμπατριώτη μας ,μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο να αναλάβει την δύσκολη  αυτή και Εθνικής διάστασης Αποστολή 

Αυτός ανταποκρίθηκε άμεσα και , επικαιροποίησε και συμπλήρωσε μια παλαιότερη  του σύνθεση ,που δεν είχε γίνει μέχρι τότε γνωστή, ακριβώς για τον σκοπό αυτό, την περίφημη   ραψωδία<<κονσέρτο για λύρα>>.

Η συναυλία ,που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1988,εμπλουτίστηκε ,με χορούς και τραγούδια του Πόντου και της Κρήτης ,με  το απαραίτητο σπικάζ ,με παράλληλη προβολή των παραδόσεων της χώρας μας ,παίρνοντας έτσι ,πολιτισμένα, την ρεβάνς.

Το<< κονσέρτο για λύρα>>συνάρπασε το πολυπληθές ακροατήριο ,που κατάκλυσε το Αλμπερτ Χώλλ ,υπήρξαν δε σημαντικές παρουσίες προσωπικοτήτων  της Πολιτικής και της Τέχνης .

Το κλού ,βέβαια της βραδιάς υπήρξε ο πηδηκτός Κρητικός χορός ,που περιλαμβάνεται  στο <<κονσέρτο>> ,που  χορεύτηκε με αξιοθαύμαστο τρόπο   από ένα  ζευγάρι νέων παιδιών ,τον Γιώργο και την Μαρία ,που αποθεώθηκαν κυριολεκτικά .Η διεθνούς φήμης δε Ιρλανδή τραγουδίστρια  Μάρι Οφχάρα, που ήταν παρούσα,ανέβηκε στο πάλκο και ασπάσθηκε, ενθουσιασμένη,  τα δύο Κρητικόποιυλα….

Η εντυπωσιακή και σύνθετη  αυτή εκδήλωση ,μέσω του Διεθνούς τύπου ,είχε μεγάλη προβολή,  με το μουσικοχορευτικό  της πρόγραμμα  και τις  ελληνικές ενδυμασίες ,κοσμήματα και άλλα είδη λαϊκής τέχνης , προσέφερε, δε,  μια  σημαντική υπηρεσία  με εργαλείο τον Ελληνικό  Πολιτισμό …

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ