Τί μας λέτε, κύριε Δένδια;

Με το ΜΑΤΙ του Επωχούμενου Παρατηρητή

Πριν περάσουμε στα σοβαρά θέματα, να πούμε κι ένα αστείο, να αλεγράρουμε λίγο, μεγαλοβδομάδα, εβδομάδα των παθών, που ήταν… Και κυρίως να αναφερθούμε σε κάτι, που δεν τονίστηκε όσο έπρεπε και δεν προβλήθηκε στο βαθμό που του αρμόζει, από τα ΜΜΕ… Ίσως δεν το πήραν στα σοβαρά, ίσως υπήρχαν σοβαρότερα προς προβολή, ίσως, ίσως…

Μπορεί να πήρε πόντους, μπορεί να κέρδισε μόρια, σίγουρα ενίσχυσε την προσωπική του εικόνα (image) και προσέλκυσε το ευρύτερο ενδιαφέρον και το θαυμασμό, για την τόλμη του να θίξει θέματα δύσκολα και να ορθώσει το ανάστημά του… στην έδρα του αντιπάλου! Ο λόγος για τον υπουργό εξωτερικών, κύριο Νίκο Δένδια. Τα είπε όλα έξω απ’ τα δόντια, πρόβαλε τα υφιστάμενα προβλήματα, που μας ταλανίζουν με την Τουρκία και διέλυσε τους αίολους και σαθρούς ισχυρισμούς των γειτόνων μας. Όλα αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν στη συνέντευξη τύπου, μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. Διθύραμβοι και εγκώμια για πολλές μέρες στα δικά μας ΜΜΕ, εθνική ανάταση και έξαρση του πατριωτικού συναισθήματός μας, για το τολμηρό και μη αναμενόμενο γεγονός…

Όμως … λίγο μετά, συνέβη το άλλο, που όπως είπαμε δεν προβλήθηκε αρκετά και που μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τόσο για τη σχετική αποσιώπησή του, όσο και για το ίδιο το περιεχόμενό του. Με λίγα λόγια, ο κύριος Δένδιας μας άφησε άναυδους, όταν σε μια συνέντευξή του στο δίκτυο Arab News, ανέφερε το απίστευτο, ότι: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο, για να βρει πετρέλαιο, για έναν πολύ, πολύ απλό λόγο: Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα. Έτσι, δεν οραματίζομαι την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής πετρελαίου!!! Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο, για παράδειγμα, είναι ένας επίγειος παράδεισος. Δεν σκοπεύουμε να μετατραπεί σε «κόλπο του Μεξικού». Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου»!!!

Δηλαδή;  Ή μάλλον δεν έχει δηλαδή… η δήλωση αυτή αποτελεί μια ομολογία ή ένα προοίμιο, για την έμμεση παραίτηση της χώρας μας από την εκμετάλλευση της (αδήλωτης μέχρι στιγμής) ΑΟΖ της; Μήπως είναι μια κίνηση που έχει συμφωνηθεί στα παρασκήνια των συνομιλιών, ώστε να διευκολυνθεί η προσέγγιση των δύο γειτονικών χωρών; Ή μήπως παραιτούμαστε από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας, έτσι ώστε να μην ανησυχεί (και να μη μας …φοβηθεί ως μελλοντικούς ανταγωνιστές) η πετρελαιοπαραγωγός Σαουδική Αραβία, με την οποία έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε σχέσεις χαλαρής συμμαχίας; Το πιο ανησυχητικό είναι η έλλειψη δημοσιότητας που ακολούθησε τη δήλωση… Σε άλλη περίπτωση, τα πρωτοσέλιδα θα είχαν ασχοληθεί για πολύ καιρό και οι συζητήσεις στα διάφορα τηλεοπτικά τραπέζια (στρογγυλά ή μη), θα φώτιζαν επί πολύ το θέμα. Αν δεν υπάρχει κάτι προμελετημένο, παρασκηνιακά, μάλλον κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τη δήλωση του υπουργού επί των Εξωτερικών μας, πράγμα ασυμβίβαστο με την προηγούμενη δημοσιότητα που δόθηκε στις δηλώσεις του με τον συνάδελφό του Μ. Τσαβούσογλου. Όμως, αν το πάρουμε στην κυριολεξία, όπως επιβάλλεται στο επίπεδο αυτό, η συγκεκριμένη δήλωση είναι πολύ σοβαρή. Εκτός και αν ελέχθη προς κατευνασμό της Τουρκίας, όπου και πάλι η χώρα μας δεν κερδίζει από τη μονομερή παραίτησή της από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου  ή της ΑΟΖ μας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου! Οι γείτονές μας είναι δεινοί διπλωμάτες, οσμίζονται και τον παραμικρό υπαινιγμό των αντιπάλων τους, καθώς και τις επιπτώσεις τέτοιων δηλώσεων και είναι απίθανο να πέσουν στην υποτιθέμενη παγίδα των δηλώσεων Δένδια…

Εγώ, πάντως, πάνω που σκόπευα να αγοράσω ένα θαλάσσιο οικόπεδο, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος (που λάθος εξακολουθούμε να το ονομάζουμε Λιβυκό), στο στυλ «ας το να υπάρχει…», μάλλον θα επενδύσω σε οικόπεδο στον Άρη κι ας με συναγωνίζονται πολλοί εκκεντρικοί αμερικανοί επενδυτές. Ο κύριος Δένδιας,  μας έσβησε τις ελπίδες της υποθαλάσσιας εκμετάλλευσης, στη γειτονιά μας. Τι μας λέτε, λοιπόν, κύριε Δένδια; Η τοποθέτησή σας γκρεμίζει τα όνειρα που κάναμε εδώ και δεκαετίες και είναι ισοδύναμη με τη διάψευση της παιδικής ηλικίας: «Αϊ Βασίλης δεν υπάρχει!».

Μέσα σε όλα τ’ άλλα, έστειλα με sms το «2»,  στο 13033 και βγήκα να πάρω τον αέρα μου και να κάμω τα ψώνια μου. Στο φούρνο, ρώτησα την υπάλληλο τι έχει για να μου κόψει την πείνα. Είπε πως έχει κριτσίνια πολύσπορα. Της είπα να μου βάλει δυο κιλά…   Φαίνεται, όμως, ότι τα κριτσίνια, μου άνοιξαν την όρεξη και σταμάτησα για να περιεργαστώ τι γίνεται στην κοντινή καντίνα. Ρώτησα την κοπέλα: -Από φυσικούς, τι έχετε; Κι εκείνη μου λέει ότι «φυσικούς δεν έχω, αλλά ο πατέρας μου τέλειωσε μαθηματικό», αν μου κάνει… Τότε σκέφτηκα να ρωτήσω τι άλλο δροσιστικό έχει το κατάστημα και μου ήρθε στο νου η ένεση της Pfizer, που βγαίνει από τους -70οC. Είναι αυτό που λέμε: «Να τη φας και να ‘ναι κρύα»…  Εκείνη την ημέρα είχε και τα γενέθλιά της η κοπέλα μου και ήθελα να της πάρω, για δώρο, κάτι σπέσιαλ. Σκέφτηκα, πως πιο σπέσιαλ από πίτσα, δε γίνεται…

Στις καλές εποχές, που βρέθηκα σε μια ταβέρνα. Η ορχήστρα έριξε μια πενιά και αμέσως σηκώθηκαν να χορέψουν ένα αγόρι και δύο κοπέλες. –«Ωραία το χορεύουν το χασάπικο», είπα και ο διπλανός μου: -«Όχι χασάπικο … Μανάβικο! Και οι τρεις είναι βίγκαν»… Και μια που μιλάμε για φαγητά, άκουσα: Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι στο Έβερεστ, λέει. Καλά, το ξέραμε πως υστερούσαν στα τόστ, αλλά και τέτοια σοβαρή εξέλιξη, δεν την περιμέναμε… Προσοχή, λοιπόν!!!

Ep.Peripatitis@gmail.com

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content