Τεχνολογική Πρόοδος: Οφέλη και  Κίνδυνοι

Του Δημήτρη Κ. Σαρρή πρ. Υφυπουργού, Νομάρχη Ηρακλείου


Οι πολλαπλές  ανάγκες της σύγχρονης Εποχής που έχει τόσο γρήγορους ρυθμούς, δημιουργούν  την  ανάγκη  να  λαμβάνουμε όλες τις πληροφορίες όσο γρήγορα γίνεται . Μία τέτοια ανάγκη μας είναι και αυτή για μεγάλη ταχύτητα δεδομένων. Πρώτα ήρθε το δίκτυο 1G, μετά το 2G, μετά το 3G και τελευταίο το δίκτυο 4G. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετό και γι’ αυτό περάσαμε στην αναζήτηση για το επόμενο πιο γρήγορο δίκτυο 5G,που είναι η Πέμπτη γενιά της ασύρματης τεχνολογίας . Σύμφωνα με τις προβλέψεις, πάνω από 1.4 δις συσκευές θα χρησιμοποιούν το δίκτυο 5G μέχρι το 2025- που υπολογίζεται πως αποτελεί το 15% του παγκόσμιου συνόλου.

Οι χρήστες είναι εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για το δίκτυο 5G επειδή υπόσχεται 10 με 100 φορές πιο γρήγορη σύνδεση μέσω δεδομένων. 

 Είναι γεγονός ότι η  ραγδαία αύξηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, κατά τα τελευταία 50 χρόνια έχει προκαλέσει δικαιολογημένες ανησυχίες του κοινού, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για την πιθανή δυσμενή επίδρασή τους στον άνθρωπο.

     Την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, δέχονται όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη από την αρχή της ζωής τους.

     Κάτω από τους αγωγούς υψηλής τάσεως ενός συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας,  σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, σε εγκαταστάσεις ραντάρ, σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σε κινητά τηλέφωνα κλπ., δημιουργούνται σχετικά ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

     Τα αποτελέσματα της επιδράσεως των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο, εξαρτώνται από την ένταση του πεδίου και από το χρόνο έκθεσης του ανθρώπου σε αυτό.

     Επειδή η ακτινοβολούμενη ενέργεια είναι προσθετική, μια μακροχρόνια έκθεση σε αδύνατο πεδίο έχει σχεδόν  τα ίδια αποτελέσματα με μια βραχεία έκθεση σε ισχυρό πεδίο.

     Αυτός είναι ο κανόνας στον οποίο υπάγεται ο κίνδυνος από την έκθεση του προσβαλλόμενου,  καθημερινά, από ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία ανθρώπου. Όπως είναι γνωστό οι βιολογικοί ιστοί του ανθρώπου και  κάθε ζώντος οργανισμού, αποτελούνται από χημικές ενώσεις.

     Από ηλεκτρική άποψη κάθε μόριο των βιολογικών ιστών  εμφανίζεται σαν ηλεκτρικό δίπολο. Υπό την επίδραση λοιπόν ενός ισχυρού εξωτερικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, τα δίπολα τείνουν να προσανατολιστούν κατά τη φορά του πεδίου με αποτέλεσμα την ταλάντωση των μορίων. Η κινητική αυτή δε ενέργεια των ταλαντωμένων μορίων μετατρέπεται σε θερμότητα. 

     Εξ’ αιτίας αυτής της αλληλεπίδρασης μεταξύ υψίσυχνων Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με τους βιολογικούς οργανισμούς, λόγω της αύξησης της κινητικής ενέργειας κυρίως των μορίων του νερού που εμπεριέχουν, παρουσιάζεται αύξηση της θερμοκρασίας είτε τοπικά είτε ακόμα και συνολικά σε όλο το ανθρώπινο σώμα.  

     Τα φαινόμενα αυτά ονομάζονται ” θερμικά “.

     Η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στους βιολογικούς οργανισμούς πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

     Αρχικά γίνεται ισχυρή διείσδυση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μέσα στο ανθρώπινο σώμα (τοπικά ή συνολικά) και στη συνέχεια αυξάνεται η θερμοκρασία,  εφ’ όσον διατηρείται αρκετό χρονικό διάστημα το επιβαλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και η απορροφούμενη ισχύς ανά μονάδα μάζας του σώματος είναι πάνω από κάποιο όριο.

     Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στον άνθρωπο όταν ο χρόνος έκθεσης του  σε αυτήν είναι μεγάλος και η ισχύς του πεδίου είναι μεγάλη.

     Η απορροφούμενη δόση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εξαρτάται από τις ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες των ιστών, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από την περιεκτικότητα των ιστών σε νερό και την συχνότητα.

     Επιπλέον η απόσταση μεταξύ πηγής ακτινοβολίας και βιολογικού αντικειμένου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

     

     Πειραματικές, μελέτες, που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, απέδειξαν ότι υπάρχουν σοβαρές βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς τους λόγω έκθεσής τους σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Α. καταρρακτογένεση 

Β.Ακουστικό φαινόμενο(βουητό στα αυτιά)

Γ.Επιδράσεις στο νευρικό σύστημα.

Δ.Επιδράσεις σε κυτταρικό επίπεδο

Οι Κύριες πηγές Η/Μ ακτινοβολιών είναι οι παρακάτω:

  1. Συστήματα Ραντάρ.     
  2. Κεραίες σταθμών βάσης       

3.Φορητές τηλεφωνικές συσκευές.     

     –Το κεφάλι αποτελείται από πολύπλοκους ιστούς με διαφορετικές ηλεκτρικές ιδιότητες και διαφορετική απορροφητικότητα η/μ ισχύος, όπως οστά, δέρμα, εγκεφαλική ουσία, οφθαλμοί κλπ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αν ληφθεί υπόψη ότι αναφερόμαστε σε ιστούς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μια άμεση ενέργεια  στην οποία πρέπει να προβούν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων είναι να προμηθευτούν το ειδικό εξάρτημα ενσύρματου ακουστικού, το οποίο μηδενίζει κυριολεκτικά τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις στον εγκέφαλό τους από την εκπεμπόμενη η/μ ακτινοβολία των φορητών τους τηλεφώνων.

      Η τεχνολογική πρόοδος έχει ασφαλώς το τίμημά της.

      Ζούμε στον αιώνα της Τεχνολογίας που έχει πραγματικά διευκολύνει πολύ τον άνθρωπο εκμηδενίζοντας τον ανθρώπινο μόχθο και παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που παρατηρούνται από αυτήν αυτονόητο είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Μπορούμε όμως να μειώσουμε τις βλαβερές παρενέργειές της.

     Ποιος άραγε μπορεί να σκεφτεί να καταργήσει τα αυτοκίνητα επειδή έχουμε πολλούς θανάτους από τροχαία; Βελτιώνουμε όμως το οδικό δίκτυο, την τεχνολογία των αυτοκινήτων, τοποθετούμε αερόσακους, πλευρικές μπάρες στις πόρτες, ζώνες ασφαλείας, εκπαιδεύουμε καλύτερα τους οδηγούς και θεσμοθετούμε αυστηρότερο ΚΟΚ.

     Έτσι για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον άνθρωπο από τις η/μ ακτινοβολίες κρίνεται απαραίτητη  η παραπέρα σε βάθος διερεύνηση πιθανών θερμικών ή μη θερμικών φαινομένων με νέες μεθοδολογικά άρτιες επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες, και η εφαρμογή, στη συνέχεια, των επιστημονικών συμπερασμάτων τους

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content