Τα πεύκα και οι απειλές τους: “Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι”;

Του Κώστα Τριγώνη
Ευτυχώς ή δυστυχώς, έχουμε αρκετά πεύκα στην πόλη του Ηρακλείου. Από χθες, πολλοί συμπολίτες άρχισαν να τα αναθεματίζουν, με αφορμή τον τραγικό και εντελώς αναπάντεχο θάνατο ενός άτυχου συμπολίτη.

Πεύκα πάντως, δεν διαθέτει μόνο το Ηράκλειο. Πεύκα υπάρχουν παντού. Μέσα και έξω από πόλεις και χωριά, σε βουνά και σε λαγκάδια.

Και… μπαλκόνια υπάρχουν πάρα πολλά. Πέφτουν κι αυτά, όταν δεν συντηρούνται, και μπορεί να σκοτώσουν ή τραυματίσουν περαστικούς.

Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι που θα υποστηρίξουν την άποψη πως για να σωθούμε από τα “απειλητικά” πεύκα, θα πρέπει να τα πετσοκόψουμε.

Το ίδιο θα ισχυρίζονταν ενδεχομένως και για τα “απειλητικά” μπαλκόνια. Θα πρέπει να τα γκρεμίσουμε όλα.

Αν επικρατούσαν οι συγκεκριμένες απόψεις, θα έπαυε άραγε να επικρέμαται πάνω από τις κεφαλές μας  η συγκεκριμένη “δαμόκλειος σπάθη”;

Θα μας επιτραπεί να υποστηρίξουμε το αντίθετο.

Δεν χρειάζεται να πετσοκόψουμε όλα τα πεύκα που συναντούμε στην πόλη και τα προάστια του Ηρακλείου. Ούτε να γκρεμίσουμε όλα τα μπαλκόνια!

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, έστω και τώρα, είναι να εντείνουμε τους ελέγχους. Να εντοπίσουμε ποια από τα πεύκα (και τα μπαλκόνια) είναι προβληματικά και να πράξουμε ό,τι η λογική επιβάλλει για κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που λυγίζει ένα οποιοδήποτε δένδρο και καταπλακώνει ανθρώπους, αυτοκίνητα ή άλλα αντικείμενα. Όμως, για όλα τα προβλήματα, υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να τις αναζητήσουμε και να τις προωθήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ, στο Ηράκλειο, οι έλεγχοι για την ασφάλεια των πολιτών, είναι από πλημμελείς έως ανύπαρκτοι. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν πολυενδιαφέρεται να τους διενεργεί, τουλάχιστον όσο τακτικά και με όση αποτελεσματικότητα επιβάλλουν οι ανάγκες.

Αλλά και οι δημότες αδιαφορούν. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται να εξετάσουν αν το πεύκο της γειτονιάς τους “στέκει” καλά στις ρίζες του, κι αν τα κλαδιά του είναι ζωντανά ή έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. Μόνο όταν συμβεί το μοιραίο, αρχίζουν τη μουρμούρα…

Το βέβαιο είναι πως τα όποια προβλήματα, δεν επιλύονται με την τακτική που εφαρμόζεται σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις. Εννοούμε την αδιέξοδη τακτική που  “πονάει δόντι, κόβει κεφάλι”…

Αντί λοιπόν να αρχίσουμε τους αποκεφαλισμούς, ας σηκώσουμε τα κεφάλια μας προς τα πάνω, κι ας ελέγξουμε με υπομονή και προσοχή τον περιβάλλοντα χώρο μας.

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content