Στη χώρα του ψεύδους, της υποκρισίας και των πλαστών πτυχίων

Του Κώστα Τριγώνη

Θεωρούμε πολύ πιθανό, πως η  καθαρίστρια από τα Χανιά που καταδικάσθηκε σήμερα από το δικαστήριο επειδή εξασφάλισε μετάταξη παρουσιάζοντας πλαστό πτυχίο, θα τύχει ανάλογης μεταχείρισης με την άλλη καθαρίστρια που φυλακίσθηκε για παραπλήσιους λόγους, ξαναδικάσθηκε μετά το σάλο που προκλήθηκε, αθωώθηκε και ξαναγύρισε στη δουλειά της “για να θρέψει τα παιδάκια της”.

Είναι αλήθεια πως, ειδικά μέσα στη μεγάλη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, πολλοί αδύναμοι άνθρωποι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, προπαντός όταν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.

Άλλοι απ’ αυτούς, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια το πρόβλημά τους και ζουν με υπερηφάνεια τη φτώχεια τους.

Κάποιοι άλλοι, μεταχειρίζονται όχι μόνο θεμιτά, αλλά και αθέμιτα μέσα, με τα οποία εξασφαλίζουν ένα κάπως καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Πλαστογραφούν απολυτήρια λυκείου, ακόμα και πανεπιστημιακά πτυχία και με αυτά “κάνουν τη δουλειά τους”… Παραβλέποντας βέβαια ότι, με τις παράνομες μεθοδεύσεις τους, στερούν το “ψωμί” από άλλους συνανθρώπους τους, οι οποίοι είχαν την… αφέλεια να αγωνισθούν σκληρά, αυτοί και οι οικογένειές τους, για να σπουδάσουν.

Όμως, στην εποχή μας, κάτι τέτοια κατάντησε να θεωρούνται “λεπτομέρειες”. Και, σιγά – σιγά, η κοινωνία μας έχει αρχίσει να διολισθαίνει και να μετατρέπεται σε ζούγκλα, όπου βασιλεύει η αναρχία και το “δίκαιον” του ισχυροτέρου, ή μάλλον του πλέον επιτήδειου.

Και επειδή ο λαϊκισμός, στην πιο άθλια μορφή του, έχει απόλυτα επικρατήσει στη σημερινή Ελλάδα, ακόμα και η Δικαιοσύνη στην οποία παραμέμπονται σκαστές περιπτώσεις παρανομίας, υποκύπτει στα λαϊκίστικα (καμιά φορά και στα κυβερνητικά) κελεύσματα. Και αντί να αποδώσει το δίκαιον με βάση τους γραπτούς νόμους, αποδίδει το “δίκαιον” που υποδεικνύεται από τους εκφραστές του λαϊκισμού και της κακομοιριάς.

Προ καιρού, μας απασχόλησε κατά κόρον η περίπτωση της φυλακισμένης καθαρίστριας που αποφυλακίσθηκε. Τώρα, έρχεται στο προσκήνιο μια άλλη καθαρίστρια, που δεν έχει φυλακισθεί, αλλά μάλλον χάνει τη δουλειά της, που εξασφάλισε με πλαστό πτυχίο. Κανείς δεν ξέρει βέβαια, πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δεν έχουν “ανακαλυφθεί”, γιατί κανείς δεν θέλει, ή δεν μπορεί ή δεν τολμά να ψάξει με προσοχή τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται στις διάφορες προσλήψεις.

Έτσι, νομίζουμε ότι πορευόμαστε μπροστά. Ενώ στην πραγματικότητα βαδίζουμε ολοταχώς προς τα πίσω. Όπως προς τα πίσω πορεύεται κάθε μη ευνομούμενη πολιτεία και κοινωνία, που στο όνομα του λαϊκισμού θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του ψεύδους και της υποκρισίας.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ