Πρωτογενής Τομέας: η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Κρήτη

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης(*)
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και ειδικά για την Κρήτη και το Ηράκλειο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας αγωνίζονται σήμερα να κρατήσουν ζωντανό τον αγροτοδιατροφικό τομέα απέναντι σε τεράστιες δυσκολίες. Υψηλοί φόροι, έλλειψη χρηματοδότησης, υπερβολικό παραγωγικό κόστος και έλλειψη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. 

Η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει θέσει σε προτεραιότητα τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γη τους, να παράγουν, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους, να ενσωματώσουν στην παραγωγή τους τη σύγχρονη τεχνολογία, για να μπορέσουν τα ελληνικά μας προϊόντα να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά.

Για μας, ο παραγωγός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας δημιουργικός επιχειρηματίας. Η αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Που τολμά, παίρνει ρίσκα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναζητά και στρέφεται σε καλλιέργειες και συνεταιριστικά σχήματα που του επιτρέπουν να έχει μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το Κράτος. Το Κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα. 

Στηρίζουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων συνεργατικών σχημάτων ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί και με πρόσθετη πρακτική βοήθεια από το κράτος για να πετύχουν υψηλότερη παραγωγικότητα και να μην αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παράνομων ελληνοποιήσεων. Ειδικότερα, το σχέδιο μας περιλαμβάνει: 

  • Εισάγουμε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και μειώνουμε τη φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα, προωθώντας την δημιουργία οικονομιών κλίμακος, την καθετοποίηση της παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
  • Διασφαλίζουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ για όλους. Σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα κατάρτισης για να κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς κι ανταγωνιστικές. 
  • Δίνουμε ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία νέων συνεργατικών σχημάτων. 
  • Εντατικοποιούμε τους ελέγχους και αντιμετωπίζουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή και τήρηση της ιχνηλασιμότητας από το χωράφι μέχρι το ράφι και το τραπέζι. 
  • Επιστρέφουμε το ταχύτερο τους ανενεργούς πόρους -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη- που βρίσκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους (δημόσια περιουσία, δήμοι, εκκαθαριστής Αγροτικής Τράπεζας), πίσω στην παραγωγική διαδικασία.
  • Δίνουμε επιτελικό ρόλο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενισχύουμε το ρόλο των Περιφερειών και θέτουμε τις κτηνιατρικές και γεωπονικές υπηρεσίες στην υπηρεσία των αγροτών και κτηνοτρόφων, με ουσιαστική στήριξή τους, και όχι απλή καταγραφή και μέτρηση των επιδοτήσεων. 
  • Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και επιταχύνουμε-ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή και αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.
  • Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων. 

Η Κρήτη μας, το νησί μας είναι ευλογημένος τόπος.  Τα εξαιρετικά προϊόντα της κρητικής γης είναι παγκοσμίως γνωστά για την κορυφαία ποιότητα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η κρητική διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής και παράγων μακροζωίας. 

Οι άνθρωποι που καθημερινά μοχθούν στα χωράφια, είναι πλούτος για την πατρίδα μας. Είμαστε δίπλα τους. Όχι μόνο σε σχέση με την παραγωγή τους, αλλά σε κάθε τομέα που αφορά τη διαβίωση στην ύπαιθρο. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υποδομές που αφορούν στην καθημερινότητά τους. Να έχουν να παιδιά των αγροτικών οικογενειών στη Μεσαρά και σε ολόκληρη την ενδοχώρα του νομού, ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές παροχές και όλα τα εφόδια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Να τους κάνουμε να αγαπήσουν την κρητική γη και τον πλούτο που αυτή μπορεί να παράγει. Έχουμε το σχέδιο, τη βούληση και τα στελέχη για να το κάνουμε πράξη. 

Δίνουμε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, στο πλευρό των ανθρώπων της υπαίθρου και όλων των Ελλήνων τη μάχη για την αλλαγή που αξίζουμε! Για να αποκτήσει αξία ο μόχθος των αγροτών. Για να γίνει ο Πρωτογενής Τομέας η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Κρήτη.  

(*) Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιοςΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ