Πόσα ποδήλατα “χωρούν” οι δρόμοι της περιοχής μας;

Του Κώστα Τριγώνη

Πολύ τραγικό αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί στον Πετρά Σητείας. Μια νταλίκα παρέσυρε ένα 65χρονο Ολλανδό ποδηλάτη και κυριολεκτικά τον συνέθλιψε…

Δεν εξετάζουμε εδώ ποιός είχε την ευθύνη του δυστυχήματος. Αυτό είναι δουλειά της Τροχαίας. Αλλά σημασία έχει πως ένας ακόμη άνθρωπος έχασε άδικα τη ζωή του στην άσφαλτο.

Με αφορμή το σημερινό δυστύχημα, κρίνουμε σκόπιμο να ξαναθέσουμε επί τάπητος το θέμα της κυκλοφορίας των ποδηλάτων, στους εντελώς ακατάλληλους γι’ αυτό το μέσον δρόμους της περιοχής μας.

Δείτε τί αποτύπωσε, μόλις χθες το πρωί, ο φακός της “Νέας Δράσης”. Μια ευάριθμη ομάδα ποδηλατιστών, που ήταν μάλιστα τουρίστες, δηλαδή δεν γνωρίζουν τις δύσκολες και πιεστικές κυκλοφοριακές συνθήκες του τόπου μας, είχε βγεί στον παραλιακό δρόμο της Αμμουδάρας του Γαζίου, ένα στενό δρόμο μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου. Εκεί έκαναν οι άνθρωποι, μάλλον αμέριμνοι, τη βόλτα τους..

Θα μπορούσε να είχε συμβεί κι εκεί κάποιο τροχαίο, με θύματα έναν ή περισσότερους ποδηλάτες! Ευτυχώς, βοήθησε η τύχη και κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Δεν βοηθά όμως πάντα η τύχη. Ειδικά όταν την προκαλείς… Και, δυστυχώς, αυτό κάνεις, όταν αποφασίζεις να κυκλοφορήσεις με το ποδήλατό σου μεταξύ των αυτοκινήτων!

Το ποδήλατο είναι όντως ένα θαυμάσιο μέσο μεταφοράς, αναψυχής και γυμναστικής. Δεν μπορεί όμως να κυκλοφορεί δίπλα, μπροστά ή πίσω από αυτοκίνητα, γιατί ο ποδηλάτης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική του αρτιμέλεια ή και την ιδια τη ζωή του!

Η κυκλοφορία των ποδηλάτων απαιτεί τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Και ποδηλατόδρομοι δεν μπορούν να δημιουργηθούν στην περιοχή του Ηρακλείου, λόγω ακαταλληλότητας και στενότητας του οδικού μας δικτύου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ας ξεχωρίσουν τουλάχιστον οι αρμόδιες αρχές αυτές τις εξαιρέσεις, κι ας χαράξουν όπου επιτρέπεται, διαχωριστικες γραμμές για τα ποδήλατα.Κάτι που μέχρι σήμερα απαξιούν να κάνουν, χωρίς κανείς να γνωρίζει το γιατί!

Όπου όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, οι ποδηλάτες οφείλουν να προσαρμόζονται στα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Διαφορετικά, χωρίς να το θέλουν, αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο ή και εφιάλτη για τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Οι οποίοι σήμερα έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τα διαβόητα ηλεκτρικά πατίνια, που ξεφυτρώνουν συνήθως εκεί που δεν τα σπέρνεις…

Είναι κρίμα, είναι άδικο, να θέτουν οι ποδηλάτες σε τόσο μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους. Όπως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καταστρέψουν και τη ζωή κάποιου συνανθρώπου τους οδηγού, που ενδεχομένως χωρίς να ευθύνεται άμεσα, γίνεται θύτης ενός τροχαίου δυστυχήματος.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ