Οι κήρυκες του διχασμού, εδώ και αλλού

Του Κώστα Τριγώνη

Ίσως να μην έχουν άδικο, όσοι λένε πως πρέπει να είσαι Αμερικάνος για να κρίνεις σωστά τα συμβαίνοντα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και προπαντός τις πιο περίεργες φάσεις της προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ που έζησε όλος ο πλανήτης, με αποκορύφωμα την κατάληψη του Ομοσπονδιακού Καπιτωλίου με την προτροπή(!) του τότε Αμερικανού Προέδρου…

Εμείς, Αμερικάνοι δεν είμαστε. Ούτε μας αρέσουν γενικώς οι “αμερικανιές”, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Νομίζω όμως ότι, πάνω σε μερικά βασικά γεγονότα, μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, κι ας θεωρηθεί από κάποιους λανθασμένη.

Χθες, για παράδειγμα, ο “κοιμισμένος Τζο” (έτσι αποκαλούσε τον αντίπαλό του Τζο Μπάϊντεν κατά την προηγηθείσα προεκλογική περίοδο, ο Ντόναλντ Τράμπ, με την… γαλατική του ευγένεια), από την Φιλαδέλφια όπου βρέθηκε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Τράμπ και των υποστηρικτών του που “απειλούν να καταστρέψουν «τα ίδια τα θεμέλια» της αμερικανικής δημοκρατίας στην πόλη που υπήρξε το λίκνο της”. (Πίσω από τον κ. Μπάϊντεν, ήταν, σαν φόντο, το Independence Hall, το κτίριο με τα κόκκινα τούβλα όπου υιοθετήθηκαν η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα των ΗΠΑ).

Ξαφνικά, που λέτε, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σκληρή κριτική του Μπάϊντεν για τα έργα και τις ημέρες του Τράμπ, ακούστηκαν κραυγές φανατικών οπαδών του πρώην Προέδρου, που είχαν συγκεντρωθεί κάπου εκεί κοντά και φώναζαν εν χορώ «Fuck Joe Biden» (νομίζω πως όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό…).

Αμέσως, ο Τζο Μπάϊντεν, που άκουσε τις κραυγές, αντέτεινε: «Είναι δικαίωμά τους να αγανακτούν. Έχουμε δημοκρατία»! Και, για να μην τον χαρακτηρίσουν και καρπαζοεισπράκτορα, πρόσθεσε: «Ουδέποτε άφησαν να τους πνίξουν οι καλοί τρόποι»…

Εκεί τελείωσαν όλα, θα μπορούσε να πεί κανείς, αν δεν ήξερε ότι έχει ήδη αρχίσει, η προεκλογική περίοδος των επόμενων αμερικανικών εκλογών που αναμένεται ιδιαίτερα θερμή, αφού από τώρα άρχισαν τα… νταούλια και τα βιολιά.

Αν σήμερα ασχολούμαστε με τα συμβαίνοντα στις ΗΠΑ, το κάνουμε για να υπογραμμίσουμε και να θίξουμε κάτι που θεωρούμε σημαντικό: Τον φανατισμό και το άσβεστο μίσος που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των δυο μεγάλων παρατάξεων, στα λαϊκά στρώματα της φοβερά διχασμένης αμερικανικής κοινωνίας. Αν αυτός ο διχασμός συνεχιστεί, θα καταστρέψει τους πάντες και τα πάντα.

Στο σημείο αυτό, θα εγερθείτε αυτομάτως και θα μου πείτε: Καλά, εσύ, μίσος, φανατισμό, διχασμό, βλέπεις μόνο στην αμερικάνικη κοινωνία; Τόση πρεσβυωπία έχεις, και δεν βλέπεις τα δικά μας χάλια; Δεν βλέπεις τι γίνεται μέσα στην Ελληνική Βουλή, όπου μόνο ξύλο δεν παίζουν;  Αλλά και έξω από τη Βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, στους δρόμους και στις πλατείες, ο φανατισμός και οι άγριες αντιπαραθέσεις έχουν γίνει πλέον μόνιμο, καθημερινό φαινόμενο…

Αλήθεια είναι αυτό. Δυστυχώς, ο φανατισμός, το μίσος και ο διχασμός, βρίσκουν σήμερα όλο και περισσότερο έδαφος να αναπτυχθούν, όλο και περισσότερους οπαδούς να επιστρατεύσουν. Και μάλιστα σε μια μικρή χώρα, που στο παρελθόν έχει τόσα υποφέρει, και έχει τόσα χάσει, εξαιτίας αυτών των συγκεκριμένων, άθλιων και αποκρουστικών φαινομένων.

Γι΄αυτό, όσο είναι ακόμα καιρός, ας στρέψουμε τα νώτα σε όλους τους κήρυκες αυτής της επαπειλούμενης καταστροφής. Αν προκάνουμε και τους στείλουμε στον αγύριστο, ίσως κατορθώσουμε να περισώσουμε ό,τι μας έχει απομείνει και να στηρίξουμε τις ελπίδες για ένα θετικότερο αύριο.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content