Οι Αρνητές της Σκληρής Αλήθειας…

Του Δημ. Κων. Σαρρή

Υπάρχουν πολλά Ιστορικά τεκμήρια που επιβεβαιώνουν  την ιστορική  συγγένεια και συνέχεια  των Αρχαίων Ελλήνων και  των Νεοελλήνων. Μας αρέσει να μας χαϊδεύουν τα αυτιά με την γλυκιά μουσική της κολακείας , των φρούδων υποσχέσεων  και  μισούμε όποιον μας λέει την σκληρή αλήθεια και τους κινδύνους που μας απειλούν…Μας αρέσει να ζούμε σε ένα φανταστικό κόσμο ,επιρρίπτουμε τις ευθύνες στους άλλους ,στους ξένους ,ποτέ δεν κάνουμε αυτοκριτική για τα λάθη μας και περιμένουμε τον από μηχανής θεό  να μας σώσει.Όποιος  μας επισημαίνει τον κίνδυνο τον χαρακτηρίζουμε κινδυνολόγο η Κασσάνδρα, και ξεχνάμε ότι η Κασσάνδρα  σωστά προέβλεψε την άλωση της Τροίας

Τραντακτό . πρόσφατο, παράδειγμα, οι Αρνητές ύπαρξης του  Κορονοϊού και της χρήσης της μάσκας προστασίας με τις  γνωστές τραγικές συνέπειες….

Αλλά το πλέον χαρακτηριστικό Ιστορικό αντίστοιχο  γεγονός της Αρχαίας Εποχής ,που επιβεβαιώνει την διαχρονική συνέχεια της ύπαρξης του μειονεκτήματος αυτού της φυλής μας ,είναι η στάση των Αθηναίων απέναντι στον στρατηγό Θεμιστοκλή τον ήρωα θριαμβευτή Σαλαμινομάχο….

-Με την συμπλήρωση, πρόσφατα, 2500 ,περίπου χρόνων,από την περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ,ας αφήσουμε την  ιστορική μας Μνήμη  να ταξιδεύσει νοερά,στην Αρχαία αυτή Εποχή.

Η εξέγερση των Ιωνικών πόλεων (499-494 π.Χ) ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών του  τυράννου της Μιλήτου, Αρισταγόρα.

. Οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς έστειλαν στόλο (20 τριήρεις οι Αθηναίοι και 5 οι Ερετριείς)  και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις Ιωνικές, βάδισαν και επετέθησαν στην  Πόλη  των Σάρδεων (498 π.Χ.). τις οποίες και κατέκαυσαν          .Στους Έλληνες,όμως, κατά την επιστροφή τους στα παράλια ,ο Περσικός Στρατός τους επιτέθηκε, πλησίον Της Εφέσου και τους καταδίωξε..

Μετά από αυτό το συμβάν, οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την Μίλητο .

Μετά την εκστρατεία εναντίον των Σάρδεων, πολλές άλλες πόλεις επαναστάτησαν στην Μικρά Ασία, Θράκη και Κύπρο. Το 494 π.Χ., ο Περσικός και ο Ιωνικός στόλος έδωσαν μάχη έξω από την νήσο Λάδη, πλησίον του λιμανιού της Μιλήτου. Ο Περσικός στόλος αποτελείτο από 600 Φοινικικά πλοία, ο δε Ελληνικός από 353 πλοία. Τα  Ελληνικά πλοία  κατατρόπωσαν τον εχθρό και η ναυμαχία θα είχε κερδιθεί από τους κατά πολύ ανώτερους ναυτικούς των Ιωνικών πόλεων. Αλλά όταν 50 πλοία από την Σάμο και άλλα 70 από την Λέσβο απεχώρησαν με δόλο, η μάχη χάθηκε. Ο Φοινικικός στόλος, ο οποίος είχε μεγάλη υπεροχή σε αριθμό πλοίων, κέρδισε την ναυμαχία.

Η Μίλητος που πολιορκήθηκε τώρα από στεριά και θάλασσα, κατελήφθη και κατεστράφη ολοσχερώς. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους σφαγιάστηκαν οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Άμπη, μια πόλη κοντά στην κοίτη του ποταμού Τίγρη. Η Μίλητος έπεσε τον έκτο χρόνο, μετά την εξέγερση της (494 π.Χ.). Ο ναός του Απόλλωνος στα Δίδυμα, ένα από τα πιο σπουδαία Μαντεία της Ελλάδος κάηκε, όπως είχαν προφητεύσει οι ιερείς του, οι Βραγχίδες.

Μετά τον Μαραθώνα, ο Θεμιστοκλής προσπάθησε να εφαρμόσει το σχέδιο του για τη ναυπήγηση του στόλου. Θα συναντήσει, όμως, εμπόδια από τους πολιτικούς αντιπάλους του, τον Ίππαρχο, τον Μεγακλή, αρχηγούς των ολιγαρχικών —οπαδών του Πεισιστράτη— και του Αριστείδη, αρχηγού των συντηρητικών. Οι αντίπαλοι του Θεμιστοκλή δεν πίστεύαν στον Περσικό κίνδυνο. Όλοι διαβλέπουν  μόνο τον κίνδυνο που σημαίνει ισχυροποίηση του Θεμιστοκλή, αν πραγματοποιηθεί το Ναυτικό πρόγραμμα του . Έτσι όλοι αντιτίθενται με διάφορες προφάσεις, όπως το υψηλό κόστος και η σπατάλη του Δημοσίου χρήματος .   Ο Θεμιστοκλής και οι προτάσεις του αποδοκιμάστηκαν , Κατάλαβε  ,τότε, πως δεν θα έχει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων και πολιτικών αρχηγών. Έτσι, ‘αλλαξε τακτική.

Γίνεται τότε χρηματοδότης (χορηγός) ενός θεατρικού έργου του έργου <<Μιλήτου Αλωσις>>; που έγραψε ο τραγικός ποιητής Φρύνιχος ,ο γιός του Πολυφράσμονα, με το οποίο προειδοποίησε τι θα συμβεί  όταν οι Πέρσες θα φτάσουν  στην Ελλάδα και  τους βρούν απροετοίμαστους: <<Καταστροφή και υποδούλωση>> όπως συνέβη με τη Μίλητο το 494 π.Χ . Ηταν μία προειδοποίηση προς τους Αθηναίους..

Ολόκληρο το θέατρο έκλαιγε με λυγμούς και οι Αθηναίοι έπαθαν τέτοια κατάθλιψη, ώστε υποχρέωσαν τον Φρύνιχο να πληρώσει πρόστιμο χιλίων δραχμών,  γιατί  τους θύμισε δικές τους συμφορές, την δε τραγωδία του την απαγόρευσαν να ξαναπαιχθεί, καθότι  τους θύμισε  <<Οικεία Κακά>>….

Ο δε Θεμιστοκλής  ,με την παράσταση του Φρυνίχου ,που τόσο ενόχλησε τους Αθηναίους ,πέρασε με επιτυχία το πρόγραμμα  Ναυπήγησης του μεγάλου στόλου των 200 Αθηναϊκών τριήρεων ,ώστε όταν ήλθαν οι Πέρσες τους καταναυμάχησε, στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας και σώθηκε ο Ελληνισμός.

Οι Τρώες,δεν άκουσαν την <<κινδυνολόγo>> Κασσάνδρα, και η Τροία αλώθηκε , ενώ η Αρχαία Αθήνα σώθηκε από τους Πέρσες, γιατί οι Αθηναίοι   αντιλήφθηκαν τον Περσικό κίνδυνο , αργά μεν αλλά έγκαιρα ,με το τέχνασμα του Θεμιστοκλή να τους αφυπνίσει με το Σοκ που υπέστησαν από την  τραγωδία ,  του ποιητή Φρύνιχου, με το έργο του <<Μιλήτου Αλωσις..>>

Οι πρόγονοι μας αφυπνίστηκαν τότε. Οι Νεοέλληνες;;;;

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ