Ο… στοιχειωμένος όρμος του Δερματά, το “Μπεντενάκι” και οι Ηρακλειώτες

Του Κώστα Τριγώνη

Η περιοχή του όρμου (και όχι βέβαια “κόλπου” όπως τον λένε κάποιοι απροβλημάτιστοι) του Δερματά, είναι ίσως η πιο ταλαιπωρημένη περιοχή της παλιάς πόλης του Ηρακλείου.

Τα όσα έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή, από τους σύγχρονους Ηρακλειώτες, δεν τα έχει υποστεί ούτε επί τουρκοκρατίας.

Όσα έργα εκτελέσθηκαν εκεί, ήταν όλα εκ του προχείρου. Έγιναν με σχεδιασμούς “στο γόνατο”. Γι’ αυτό και ήταν όλα προβληματικά και αποτυχημένα.

Όμως, ο όρμος του Δερματά, που σήμερα είναι σαν… στοιχειωμένος, συνοδεύεται από μια βαριά Ιστορία. Και θάπρεπε να έχει τύχει διαφορετικής μεταχείρισης, τόσο από τις δημοτικές αρχές, όσο και από το “κράτος”, με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Μ’ άλλα λόγια: Η περιοχή, που σήμερα οι περαστικοί ντρέπονται ακόμα και να της ρίξουν ένα βλέμμα, θάπρεπε να ήταν από χρόνια υψηλού επιπέδου χώρος περιπάτου και αναψυχής, με κατάλληλη διαμόρφωση που πραγματικά να φέρνει σε υποδειγματική επαφή τους Ηρακλειώτες και τους επισκέπτες της πόλης, με τη θάλασσα.

Τους τελευταίους μήνες, η δημοτική αρχή έθεσε σε εφαρμογή ένα δικό της σχεδιασμό, που προβλέπει συγκεκριμένα έργα. Ξαφνικά, για λόγους που ή δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, ή δεν στέκουν καλά στα πόδια τους, τα έργα που είχαν αρχίσει να εκτελούνται, διεκόπησαν, και μάλιστα με τρόπο άκομψο. Και παραχώρησαν τη θέση τους σε ένα ατέρμονα διάλογο, με αιτιάσεις που δεν πείθουν κανένα. “Δεν εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίες άδειες”, ήταν η πιο πρόχειρη δικαιολογία που επιστρατεύθηκε.

Ίσως ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής να μην είναι ο απόλυτα ενδεδειγμένος. Ίσως μπορούσε να γίνει καλύτερος. Όμως η διακοπή της εφαρμογής του, όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αλλά επιδεινώνει και επιβαρύνει πολύ περισσότερο την εικόνα μιας ιστορικής περιοχής.

Το “Μπεντενάκι” (ή το “Μπεμπενάκι” όπως το έλεγε η κόρη μου όταν ήταν μικρή και την πηγαίναμε εκεί για βόλτα), μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες, ήταν η πιο αγαπημένη περιοχή περιπάτου των Ηρακλειωτών. Σήμερα η άθλια εικόνα του διώχνει τους πάντες. Όχι περίπατο δεν επιχειρεί να κάνει κανένας εκεί, αλλά διστάζει ακόμα και να περάσει από δίπλα…

Πληροφορούμαστε πως οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας (και όχι μόνο) έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές για να απαιτήσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων στον πολύπαθο όρμο.

Συμφωνούμε απόλυτα με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Και ελπίζουμε η έκκληση του κόσμου να μην περιφρονηθεί από τους υπευθύνους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ