Ο παραμελημένος χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

Του Κώστα Τριγώνη

Σίγουρα οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θεωρούνται οι πιο χαρούμενες και ανέμελες ημέρες του χρόνου, λόγω παράδοσης, λόγω αναμνήσεων, αλλά και λόγω ανάγκης.

Είθισται, αυτή την περίοδο, να στολίζονται τα σπίτια, οι περιβάλλοντες χώροι, οι δρόμοι και οι πλατείες, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν λίγο οι άνθρωποι από την καθημερινή ρουτίνα.

Για το σπίτι του ο καθένας, κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι επιτρέπουν οι δυνατότητές του, οικονομικές και όχι μόνο. Ενώ την ευθύνη του στολισμού των πόλεων, τον αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση.

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι δημοτικές αρχές ανέκαθεν και όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων, θεωρούν μάλλον εκ περισσού τη διάθεση κονδυλίων για να στολίσουν τους δρόμους και τις πλατείες τους. Σε αντίθεση με τις αυτοδιοικήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που ξοδεύουν σημαντικά ποσά και ασχολούνται με ιδιαίτερη επιμέλεια για να δώσουν έμφαση στο εορταστικό χρώμα των μεγάλων αλλά και μικρών οικισμών τους.

Φέτος, που η Ελλάδα βρίσκεται σε καραντίνα, πολλοί είναι αυτοί που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τον εορταστικό διάκοσμο των δημοσίων χώρων. “Τί να τον κάνουμε, ισχυρίζονται, αφού είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας”…

Από εκεί ορμώμενοι, οι περισσότεροι δημοτικοί άρχοντες, απαξιούν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους. Απλώς, άνοιξαν τις αποθήκες των Δήμων τους και έβγαλαν από τη ναφθαλίνη τα περισυνά και προπέρσινα στολίδια, ξαναχρησιμοποιώντας τα.

Έτσι, βλέπουμε στους περισσότερους δρόμους και πλατείες μας τα παλιά, γνώριμα φωτιστικά, με τα μισά και πλέον φωτάκια τους καμμένα, και τις ταλαιπωρημένες, ξεβαμμένες και κακορίζικες γιρλάντες, που κάνουν τις πόλεις μας να μοιάζουν με κακοβαμμένες και ρυτιδιασμένες γυναίκες ξεπεσμένων οίκων ανοχής…

Αυτό βέβαια οι δημοτικές αρχές το χαρακτηρίζουν “εξοικονόμηση πόρων”. Κι έτσι, δικαιολογούν την αδράνεια ή την αδυναμία τους να φροντίσουν για την εξασφάλιση ενός εορταστικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξύψωση του πεσμένου ηθικού μας, μπας και μπορέσουμε να ξεφύγουμε λίγο απ΄ τη μιζέρια που κοντεύει να μας κυριεύσει τούτες τις δύσκολες μέρες της βασανιστικής πανδημίας.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που λένε πως, αντί να ξοδεύουμε χρήματα για στολίδια, ας δώσουμε τα χρήματα αυτά στους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας. Λες και θα σωθούν οι τελευταίοι, αν παραμείνει κλειδωμένη στο δημοτικό ταμείο μισή δεσμίδα από πενηντάρικα…

Θα μπορούσαμε να πούμε πως  είναι θέμα της ιδιαίτερης αντίληψης που έχει ο καθένας για τη βελτίωση των δύσκολων και εξουθενωτικών συνθηκών που βιώνουμε αυτή την περίοδο.

Καλό θα ήταν πάντως, αν συμφωνούσαμε όλοι πως η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποτελεί μια καλή ευκαιρία τόνωσης της αισιοδοξίας μας για ένα καλύτερο αύριο. Κι αυτή την ένεση αισιοδοξίας θα μπορούσε να την ενισχύσει ένα πιο ζεστό, χαρούμενο και καταστόλιστο περιβάλλον, τόσο μέσα στο σπίτι μας, όσο και στη γειτονιά μας, στη συνοικία μας, στο χωριό μας, στη μικρή ή μεγάλη πόλη που ζούμε.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content