Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη στρατοπεδεύσει στο Βατερλώ του

Του Κώστα Τριγώνη

΄Εχει αρκετό ενδιαφέρον η παρακολούθηση των σπασμωδικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα, να συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Λέω του Αλέξη Τσίπρα, γιατί ουσιαστικά σ’ αυτόν έχουν εκχωρήσει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες τα σιωπηλά και προβληματισμένα κομματικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος, που ασχολούνται πλέον μόνο με τα διαδικαστικά.

Δεν τις ήθελε καθόλου αυτές τις εκλογές ο Αλέξης. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τις καθυστερήσει. Αν μπορούσε, θα τις απέφευγε εντελώς, αλλά, είναι, βλέπετε, στη μέση κι αυτό το ρημαδιασμένο to Σύνταγμα. Που, όσο κι αν το έχουνε κατακουρελιάσει, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με κάποια εν ισχύει άρθρα του…

Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν, τα κομματικά όργανα περάτωσαν τη δική τους δουλειά. Παρέδωσαν στον κ. Τσίπρα και το στενό περιβάλλον του τις λίστες με τους “κανονικούς” υποψηφίους. Και τώρα όλοι περιμένουν από τον πρωθυπουργό να κάνει τα δικά του κόλπα, τα δικά του “μαγικά”, για να συμπληρωθούν οι λίστες με κάποια έξτρα ονόματα που ελπίζουν οι Συριζαίοι πως θα φέρουν μαζί τους κάποιες επιπλέον ψήφους, μπας και συρρικνωθεί λίγο η δεδομένη και διευρυμένη ψαλίδα που τους χωρίζει από τη ΝΔ.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας, λειτουργεί πλέον όπως τον πτωχευμένο Εβραίο, για τον οποίο ξέρετε τί λένε: “Ο Εβραίος, σαν φτωχάνει, τα παλιά τεφτέρια πιάνει”.

Άνοιξε λοιπόν κι ο πρωθυπουργός τα παλιά του τεφτέρια, και τα σκαλίζει. Παραμέρισε τη ναφθαλίνη τους και άρχισε να ξεθάβει σκελετούς, που κάποτε είχαν περάσει από διάφορα πόστα κι είχαν παίξει κάποιους σοβαρούς ή σοβαροφανείς ρόλους. Δεν έχω καμία διάθεση να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα. Θα πω μόνο πως ο κ. Τσίπρας, πάνω στην αγωνία του, την απόγνωση, αλλά και το φόβο της ευθύνης που υποχρεωτικά έχει αναλάβει απέναντι στην καταρρέουσα παράταξή του, επιχειρεί να πετύχει κάτι εκ των προτέρων θνησιγενές: Να συνταιριάξει τα ζόμπι με κάποιους ζώντες ακόμη οργανισμούς. Αδιαφορώντας αν από τη σύζευξη αυτή προκύψει κάποιος απαίσιος “Φρανκενστάϊν”!..

Κάποια “ορφανά του παλιού ΠΑΣΟΚ” που τον περιτριγυρίζουν, προφανώς του υποδεικνύουν να κάνει “ό,τι έκανε παλιότερα ο Ανδρέας”. Ο οποίος ήταν πράγματι εξαιρετικά ευρηματικός στα προεκλογικά τερτίπια του. Ήξερε να αιφνιδιάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, εμφανίζοντας ξαφνικά να προσκολούν στο ΠΑΣΟΚ προσωπικότητες από άλλους χώρους. Μέχρι και το Μάρκο Βαφειάδη προσεταιρίσθηκε μια δεδομένη στιγμή. Για να μην αναφερθούμε στον Γεώργιο Μαύρο και άλλους δευτεροκλασάτους, τριτοκλασάτους, κλπ.

Αλλά αυτές ήταν άλλες εποχές, που παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Σήμερα όλα τα “κοστούμια” είναι πολυφορεμένα, και ο κ. Τσίπρας δεν έχει περιθώρια ελιγμών. Οι δεξαμενές γύρω του έχουν στερέψει. Από πού να περιμένει ενισχύσεις; Έχει ήδη στρατοπεδεύσει στο Βατερλώ του, όπου ακόμα κι ο καιρός του πάει κόντρα… Κάποια “καινούργια” ονόματα που σκαρφίστηκε να προσεταιρισθεί, πιο πολύ μοιάζουν με σκιάχτρα. Δεν μπορούν και δεν έχουν τίποτε επιπλέον να του προσφέρουν. Σαν να μη φθάνει αυτό, ακόμα και κάποιοι παλιοί, στενοί συνεργάτες του τον πλαγιοκοπούν…

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει το “σαγηνευτικό” χαμόγελό του. Έξυπνος άνθρωπος είναι, βλέπει την κατάσταση, ξέρει τί τον περιμένει. Να του ευχηθούμε, τουλάχιστον, να διατηρήσει μέχρι τέλους την ψυχραιμία του.

Κι ας μας επιτραπεί, για τη θλιβερή περίπτωσή του,  να παραφράσουμε ελαφρώς,. ολίγον Καβάφη.

 

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, κύριε Αλέξη Τσίπρα,

αποχαιρέτα την, την εξουσία που φεύγει.

Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πεις πως ήταν

ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου·

μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,

σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,

πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,

κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι

με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,

ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,

τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,

κι αποχαιρέτα την, την εξουσία που χάνεις.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ