Ο “Γηρυόνης”, οι σαθρές υποδομές μας, και η ελληνική κακομοιριά

Του Κώστα Τριγώνη

Ήρθε η κακοκαιρία “Γηρυόνης”, για να αποδειχθεί ακόμα μια φορά, πόσο γερασμένες και ευάλωτες είναι οι υποδομές μας.

Αρκεί να δεί κανείς αυτή τη φωτογραφία, από τη Ρόδο, όπου μια γέφυρα κόπηκε χθες σαν… αγγούρι από τα νερά.

Προσέξτε την κατασκευή της! Σαν χάρτινη μοιάζει… Μια κακοτεχνία παλαιότερων εποχών, που σίγουρα θα κόστισε ένα κάρο λεφτά (ποιός ξέρει πόσες τσέπες θα γέμισαν!), για να παρασυρθεί από μια “μεσαίου μεγέθους” πλημμύρα…

Πέρυσι, είχαμε κι εμείς στην Κρήτη, τη μουσειακή γέφυρα του Κερίτη, που την πήραν και τη σήκωσαν τα νερά. Κι ακόμα ταλαιπωρείται εκεί ο κόσμος, που ψάχνει δύσκολα να βρεί πέρασμα για να πάει στις δουλειές του…

Αν δούμε κι αν εξετάσουμε προσεκτικά τις υποδομές μας, θα ανησυχήσουμε έντονα. Παντού ατέλειες, παντού ανάγκες, παντού προβλήματα.

Να μιλήσουμε για τον ξεχαρβαλωμένο ΒΟΑΚ; Για τις ρηγματώσεις του στη στροφή των Ληνοπεραμάτων, πάνω από τις Φρασκιές; Κάποιο πρωί ενδέχεται να ξυπνήσουμε και να δούμε όλη την πλαγιά εκεί να έχει καταρρεύσει! Και τα χιλιάδες αυτοκίνητα που διανύουν το ΒΟΑΚ να προσπαθούν να “εξυπηρετηθούν” από το στενό δρόμο της Ροδιάς ή από την παλιά “εθνική οδό”!.. (Άκουσα μάλιστα χθες τον Γιώργο τον Αγαπάκη να λέει στην Αντιγόνη, πως δεν υπάρχουν μόνο εκεί επικίνδυνες ρηγματώσεις, αλλά και σε άλλα πέντε σημεία του ΒΟΑΚ!).

Κι όμως! Από την περίοδο που ο γέρο Καραμανλής μας έβαλε ξυπόλητους στην ΕΟΚ, μέχρι σήμερα, οι κουτόφραγκοι μας έδωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Όχι (μόνο) επειδή είμαστε όμορφοι και τσαχπίνηδες, αλλά για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας.

Αλλά, πανέξυπνοι εμείς, προτιμήσαμε, τα περισσότερα από αυτά τα δισεκατομμύρια να τα κατασπαταλήσουμε σε αναλώσιμα, σε υπερπόντια ταξίδια αναψυχής, σε θηριώδεις  τζιπάρες από 4.000 κυβικά και πάνω, και σε υπερπολυτελείς βίλες, οι περισσότερες από τις οποίες σήμερα “χάσκουν”, αφού δεν έχουν κανένα να τις συντηρήσει. Τα αφεντικά τους “πτώχευσαν”… Όπως και η χώρα ολόκληρη.

Έτσι, μας έμειναν “αμανάτι” οι απαρχαιωμένες ή και ανύπαρκτες υποδομές μας. Να μη μας φαίνονται λοιπόν διόλου παράξενες ή ανεξήγητες, οι καταρρεύσεις των γεφυριών μας και των δρόμων μας.

Τα θέλαμε και τα πάθαμε!

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ